Milyen betegségekre vagy hajlamos? A személyiséged elárulja!

Te könnyen veszed az akadályokat vagy inkább aggódós típus vagy?

Személyiségünk nemcsak azt határozza meg, ahogyan a világot látjuk, és ahogy másokhoz viszonyulunk, hanem azt is, milyen betegségek támadnak meg minket életünk során. Cikkünkből megtudhatod, hogy melyik kategóriába tartozol, így megelőzheted a bajt!

Tulajdonságaink betegségekre hajlamosító hatása nem új keletű gondolat, ezt már i.e. 400 körül az ókori görög filozófus, Hippokratész is vizsgálta, aki négy típust különített el:

  1. A kolerikust (A típus), a született vezéregyéniségét, aki céltudatos, kitartó, gyakran munkamániás, ingerlékeny, és általában heves érzelmi reakciók jellemzik.
  2. A flegmatikust (B típus), aki ennek szöges ellentéteként, nyugodt, kissé lusta és nem másokhoz méri saját teljesítményét.
  3. A melankolikust (C típus), akit a filozófus szerint a túlérzékenység és a befelé fordulás jellemez, aki mások igényeit mindig többre tartja, mint a sajátját.
  4. Ennek szöges ellentéte a társaságfüggő, vidám, humoros, bőbeszédű, és meglehetősen könnyelmű szangvinikus ember (D típus).

 

Ezek a kategóriák a modern társadalmakban ugyan némileg átalakultak, az azonban évezredek óta vitathatatlan, hogy kapcsolat van a személyiségünk és az egészségi állapotunk között. Ha viszont a fenti kategóriák közül be szeretnéd sorolni magad valahová, érdemes megfigyelned, mely tulajdonságaid dominálnak igazán a mindennapjaid során.

Mindannyian összetett személyiségek vagyunk, de a domináns tulajdonságaid alapján megtalálhatod, melyik kategóriába tartozol

„A” típus: a kolerikus

Ha a határidők bűvöletében élsz, gyakran listázod az elvégzendő feladataidat, munkamániádnál pedig csak a maximalizmusod nagyobb, akkor ebbe típusba tartozol. Ezt a viselkedésmintázatot az 1950-es években két amerikai szívgyógyász, Meyer Friedman és Ray Rosenman vizsgálta, akik akkor meg is állapították, hogy az ide tartozó emberek hajlamosabbak a szívkoszorúér-megbetegedésre. Az elmélet ma már nem tekinthető mérvadónak, mivel kiderült, hogy az akkori kutatást dohánygyárak szponzorálták, akik az egyes emberek személyiségére akarták fogni a szívbetegségek kialakulásának okát. Az Iowai Egyetem Viselkedéstudományi Tanszékének kutatói, Jerry Suls és James Bunde azonban újra elővette ezt a csoportot, és egy 2005-ös tanulmányban feltártak néhány érdekes összefüggést. A rengeteg munka okozta stresszaz ebből következő szociális elszigetelődés, valamint a gyakran fellépő ellenséges viselkedés is szerepelt a többi súlyos panasz között.

Amire hajlamos lehetsz:

Így előzd meg:

Próbálj meg relaxációs technikákat bevetni, így el tudod terelni a figyelmed a napi teendőkről! Ha azt érzed, túl nagy a nyomás, ismerkedj meg a különböző stresszkezelési mechanizmusokkal!

Érdekesség az egyik hazai vizsgálat eredményéről:
Tavaly hazánkban véget ért egy évek óta tartó vizsgálat, mely során a Semmelweis Egyetem kutatói kétszáz, CT-vizsgálatra előjegyzett betegnek tettek fel a személyiségvonások feltárására irányuló kérdéseket egy kérdőív segítségével. Az így kapott válaszok elemzéséből rájöttek arra, hogy az optimista, kockázatvállaló, magabiztos és társaságkedvelő emberek – tehát az A és B kategóriákba tartozók – a legkevésbé hajlamosak például a szívkoszorúér-megbetegedésre.
Próbálj relaxációs technikákat bevetni egészséged megőrzése érdekében!

„B” típus: a flegmatikus

Amennyiben pozitívan látod a világot, nyugodt vagy, stabilan teljesítesz, ugyanakkor hiányzik belőled a versenykényszer, amit kreativitással és kíváncsisággal kárpótolsz, a B típusba tartozol. Ez a csoport nevezhető a leginkább egészségesnek, az ide sorolható személyeknél főként az élvezeti faktor játszik szerepet a teljesítéskor, nem pedig a minél precízebb feladat-végrehajtás. A művészlelkek rendelkeznek hasonló, álmodozó személyiségjegyekkel, aminek sok betegségmegelőző előnye mellett azért néhány óriási hátránya is van.

Amire hajlamos lehetsz:

  • lustaságból adódó elhízás

Így előzd meg:

Próbálj meg kicsit jobban összpontosítani! Ütemezd mindig ugyanarra az időre étkezéseidet, és ne egyél egyszerre túl sokat. Építsd be az életedbe a rendszeres testmozgást!

„C” típus: a melankolikus

Ide sorolhatod magad, ha a személyiséged szinte már „túlszocializált”. Konfliktuskerülő vagy, ezért a környezeteddel mindenáron megpróbálsz harmóniát kialakítani. Képtelen vagy nemet mondani, és mindig mások igényeinek, elvárásainak szeretnél megfelelni. A melankólikus a krónikus szorongás és az elfojtott (leginkább dühös) érzelmek miatt a betegségeknek legkevésbé ellenálló típus. A folyamatos idegrendszeri terhelés miatt gyengévé váló immunrendszer számos kórnak engedhet teret, köztük az egyik legveszélyesebbel az élen…

Amire hajlamos lehetsz:

Így előzd meg:

A legfontosabb az önértékelés helyrebillentése, akár szakember segítségével. Tudatosítsd magadban, hogy néha lehet önzőnek lenni, még, ha ez eleinte lelkiismeretfurdalást is okoz. Kis gyakorlással rá fogsz jönni, hogy sokkal jobb kimondani azt, ami a szíved nyomja, ahelyett, hogy őrlődnél.

A melankolikus személyiségtípus képtelen nemet mondani, és mindig mások igényeinek, elvárásainak szeretne megfelelni

„D” típus: a szangvinikus

„A D-típusba tartozóknak általában magasabb a szorongás, a nyugtalanság szintje. Az aggodalmaikat általában ezek az emberek nem osztják meg senkivel, mert félnek a visszautasítástól” – Viola Spek, a hollandiai Tilburgi Egyetem kutatójaként állapította meg az alábbiakat, mikor azt tanulmányozta, van-e összefüggés a szív- és érrendszeri és a lelki egészség között.

Amire hajlamos lehetsz:

Így előzd meg:

Első lépésként jobb, ha megpróbálod abbahagyni az állandó aggodalmaskodást, hiszen éppen ez akadályoz meg vágyaid megvalósításában. Az így felszabaduló energiát fektesd inkább egy új sportba, vagy valamilyen más hobbiba. A mozgás köztudottan kitűnő feszültség és szorongáscsökkentő.

Ne felejtsd el, hogy a személyiséged nem kőbe vésett tulajdonságokból tevődik össze! Mindig van idő felismerni a problémákat, és változtatni a természeteden, vagy épp a pozitív tulajdonságokra koncentrálni.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: