A szépség matematikai képlete: Mitől válik valaki vonzóvá?

„Az, aki szép, az reggel is szép...” - biztosan neked is ismerősen cseng ez a sor. De elgondolkoztál valaha a jelentésén?

Minden kornak megvoltak a szépségideáljai, manapság sokaknak a formás Kardashian lányok és nádszálvékony Victoria’s Secret angyalok testesítik meg a tökéletes nőt. Mondanom sem kell, hogy én egyik csoportba sem tartozom, amivel nekem speciel semmi bajom. Hiszen a szépség relatív, ezért neked sem szabad rosszul érezned magad a bőrödben, ha te éppen nem felelsz meg az idealizált képeknek. Mi több, közel sem biztos, hogy a világ legszebb nőjét mindenki egységesen szépnek vagy vonzónak fogja találni.

Fotó: Rosdiana Ciaravolo/Contributor/Getty Images Entertainment

Tudtad, hogy a szép arc matematikai arányával már az ókori görögök és rómaiak is foglalkoztak? A képlet szerint az arc különböző részei közötti ideális arány 1,618. A matematikusok például azt is figyelembe vették, hogy a fül hossza megegyezik-e az orr hosszával. Ezt a matematikai elvet annyira komolyan gondolták, hogy még Michelangelo és Leonardo da Vinci is alkalmazta az emberábrázolásaik során. Julian De Silva, kozmetikai sebész is ezt az arányt hívta segítségül, amikor 2019-es tanulmányában meghatározta, hogy ki jelenleg a világ legszebb nője. A megtisztelő címet nem más, mint a szupermodell Bella Hadid érdemelte, aki 94,35 %-kal maga mögé utasította Beyoncét is. A Pécsi Tudományegyetem korábbi kutatásából pedig az is kiderült, a heteroszexuális férfiak nagyobb valószínűséggel vonzódnak azokhoz a hölgyekhez, akik hozzájuk hasonló arcfelépítéssel rendelkeznek. Bár a nők is előnyben részesítik az ismerős vonású férfiakat, a vizuális ingereken kívül őket más tényezők is befolyásolták a párválasztásban. Nagyon érdekes, hogy én például egy időben kizárólag nagyon magas férfiakkal randiztam, akik egytől-egyik hasonlítottak egymásra. Persze én ezt nem vettem észre, amíg valaki szóvá nem tette nekem. Arra gyanakodtam, hogy a különös választásaim hátterében az állhat, hogy a családomnak van egy ága, ahol a srácok elég magasra nőttek. Az öcsém is, akivel nagyon jó a kapcsolatom, több mint 190 centiméter magas. Előfordulhat, hogy a családom férfitagjainak ismerős vonásait kerestem a partnereimben?

A vonzerő belülről fakad, és tényleg!

Amikor valakinek a fizikai szépségét határozzuk meg, az vizuális értelemben történik. Viszont a vonzerejét nem feltétlenül a külsőségek alapján állapítjuk meg, hanem a belső tulajdonságai szerint. A vonzerőt úgyis szokás definiálni, mint valami, ami felkelti az érdeklődésed és örömet szerez számodra. Tehát lehet Bella Hadid a külső tulajdonságai szerint a világ legszebb nője, ha a kisugárzása, az életszemlélete nem teszi őt vonzóvá mások számára. Biztosan veled is előfordult már olyan, hogy találkoztál egy jóképű férfival, aki külsőleg maga volt a megtestesült tökéletesség, de öt perc beszélgetés után rájöttél, egyáltalán nem vonzódsz hozzá. A nagymamám erre mindig azt mondta: „A férfi csak egy gondolattal legyen szebb az ördögnél.” Eleinte nem értettem, hogy pontosan mit ért ezalatt, végül néhány félresikerült Tinder randevú után kikristályosodott a kép. Nem minden a szépség.

Nyitókép: mihailomilovanovic/iStock / Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: