A színész, aki nem tudja elviselni a saját játékát, közben sikert-sikerre halmoz – Az Adam Driver jelenség nyomában

Az Erő és a kritikusok is vele vannak!

Adam Driver színészi pályája nem indult könnyen: egy sikertelen egyetemi felvételi után úgy tűnt, teljesen más irányt vesz majd az élete. Végül mégis megvalósította álmát, és milyen jól tette!

Bevallom, a Star Wars új trilógiája előtt nem igazán hallottam Adam Driverről – ráadásul ősrégi Csillagok háborúja rajongóként „Az ébredő Erő”-ben inkább foglalkoztatott a nagy kedvencek visszatérése, mint az új karakterek felbukkanása. Egyszóval: az Adam által megformált Benről, azaz Kylo Renről is leginkább az a jelenet maradt meg bennem, amikor megölte édesapját, Han Solot. Aztán ahogy közeledett a következő rész, egyre több ismerősöm emlegette a nevét és játékát, ezért tudatosan elkezdtem figyelni rá. Mire elértünk a saga lezárásához, a „Skywalker korá”-hoz, már engem is beszippantott az Adam Driver-láz. A Házassági történetben nyújtott alakítása pedig még inkább meggyőzött: (az Erő és) a tehetség tényleg vele van.

„Nem értjük, miért vagyunk itt, senki nem ad választ erre, a vallás bizonytalan, a szüleid nem segíthetnek, hiszen ők is csak emberek, és ez mind borzalmas, semminek sincs értelme. Milyen szörnyű dolog ezt feldolgozni! Minden. Egyes. Nap. Aztán lefekszel aludni. De néha a dolgok megállnak egy pillanatra, és ekkor megtalálod az összefüggéseket…” – Adam Driver

A Tengerészgyalogságtól Hollywoodig

Adam Douglas Driver 1983. november 19-én született San Diegóban: holland, angol, német, ír és skót felmenőkkel is büszkélkedhet. A szülei válása után édesanyjával és nővérével Indianába költöztek, ahol a Mishawaka High School-on végzett. Majd jelentkezett a Juilliard School dráma szakjára, de elutasították – így megpróbált tanulmányok nélkül színésszé válni, de nem tudott befutni Hollywoodban (akkor még). Azonban Adam történetében az az egyik legérdekesebb, hogy a kudarcai után teljesen más irányt vett az élete: a szeptember 11-i terrortámadások hatására csatlakozott az Egyesült Államok Tengerészgyalogságához. „Megtámadtak minket. Azt éreztem, harcolni akarok a hazámért, bárki is az, aki ellen” – indokolta a döntését. A katonai kiképzését egyébként éppen olyan kimerítőként jellemezte, amilyennek azt elképzeljük a moziban látott filmek alapján. „Rájössz, hogy mire képes a tested, és hogy a fegyelem milyen hatékony. Nem könnyű megfogalmazni. Nehéz körülmények közé kerülsz, és sok mindent megtudsz arról, kik is az emberek belül, azt hiszem. Végül olyan közeli, intim kapcsolatba kerülsz velük, hogy akár meg is halnál ezekért az emberekért.”

De a sors mégis a színészet felé akarta terelni őt: egy sérülés miatt leszerelték, így végül harctéri szolgálat nélkül szerelt le majdnem 3 év után, majd egy rövid kitérőt tett az Indianapolisi Egyetemen, majd végre felvették a Juilliardra. Itt ismerte meg feleségét, Joanne Tuckert is. Miután 2009-ben lediplomázott, New Yorkban kezdte el színész karrierét. A kisebb tévés és rövidfilmes szerepek után 2011-ben már Clint Eastwood  rendezésében, a „J. Edgar – Az FBI embere” című moziban debütált, egy év múlva pedig igazi áttörést ért el az HBO „Csajok” sorozatának egyik mellékszerepével – ráadásul háromszor is jelölték Emmy-díjra Adam Sackler megformálásáért.

Ébred az Erő…

2014 tavaszán hivatalosan is bejelentették, hogy Adam Driver csatlakozik a Star Wars új trilógiájának stábjához, amivel végleg beírta magát a hollywoodi sztárok közé – és a kritikusokat is lenyűgözte. De annak ellenére, hogy sikert sikerre halmoz, és 2012 óta évente több filmje is megjelent, nem hajlandó őket visszanézni. Volt olyan interjú, amiről kiviharzott, mert a beszélgetés előtt bejátszották egy jelenetét. Adam azóta bojkottálja a saját munkáit, mióta Lena Dunham meghívta őt a szülei házába, hogy együtt nézhessék a „Csajok” pilot epizódját. „Csak azokat a dolgokat vettem észre, amiket meg akartam változtatni, vagy jobban csinálnék” – mesélte.

A siker kulcsa a katonaság?

Adam szeret mindent visszavezetni arra a fegyelemre, amit a kiképzésen megtanult: az élet apró, hétköznapi részleteitől kezdve a munkán át. „Szeretem, ha mindennek, amit csinálok, van valamiféle értelme.” Sőt, hisz abban is, hogy ha igazán értékes dolgot akarunk elérni, ahhoz valamennyit szenvednünk is kell. „Minél mazochistább egy rész, annál vonzóbb.” 

Jöhet a díjeső!

Annak ellenére, hogy Adam főleg azt veszi észre a szerepeiben, amit rosszul csinált – a kritikusok egyáltalán nem értenek vele egyet. 2019-ben az egekig magasztalták Noah Baumbach „Házassági történet”-ében nyújtott alakításáért, és számos jelölést kapott legjobb férfi főszereplőként. A dolog szépséghibája talán annyi, hogy egyik legnagyobb ellenfele a szezonban nem más, mint Joaquin Phoenix, aki gyakorlatilag történelmet írt a Jokerrel, és a legismertebb díjakat, (mint például a Golden Globe és a SAG) el is vitte előle. De Adam még így sem szomorkodhat, hiszen már több mint 30 elismerést zsebelhetett be a „Házassági történet”-ért, és az Oscar-jelölés önmagában is hatalmas elismerés.

via GIPHY

Nyitó kép: Theo Wargo / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: