A szirén-projekt döbbenetes fotói a nők elleni erőszakra hívják fel a figyelmet Mexikóban

Sellőhúst árulnak a halpiacon, a külváros utcáján pedig egy szirén tetemét kerülgetik a járókelők. Pablo Tonatiuh Álvarez Reyes misztikus lényekről készült fotói sokkolóak, a fotós célja az, hogy felrázza a társadalmat a közönyből.

Mexikóban naponta tíz nő esik gyilkosság áldozatául. A feminista szervezetek és a művészek elítélik az erőszakot, ami éppúgy jelen van az otthonokban, mint az utcákon. A Siren Project (sellő-projekt), egy metaforikus fotósorozat, amit Pablo Tonatiuh Álvarez Reyes fotográfus keltett életre. A célja az, hogy felrázza a társadalmat, a médiát és a politikát a zsibbadt tétlenségből.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@proyecto_sirenas által megosztott bejegyzés

Álvarez Reyes a sellő metaforáját választotta a fotósorozatában, nem véltlenül, a mitológiai lény a művészettörténetben gyakran a szexualitás szimbólumaként jelent meg. „A szirének erősen kapcsolódnak a szexuálitáshoz, jellemüket a kísértés, a vágy határozza meg, amit a férfiaknak el kell kerülniük, hogy folytathassák küldetésüket. Úgy is mondhatnám, hogy a hableányok jellemzően a férfiakhoz viszonyítva jelennek meg, anélkül hogy figyelembe vennék az ő saját erkölcseiket” – nyilatkozta a fényképész a Global Voices-nak. Reyes szeretett volna ennek a szexista ábrázolásmódnak új értelmet adni, ezért a projekt során egy olyan rendszer áldozatait bújtatta sellő testbe, akiket eladnak, megvesznek, korlátoznak, megölnek, és olyan alsóbbrendű lényekként kezeli őket, akik mások akaratának engedelmeskednek akár az életük árán is. A képek a férfiak kulcsfontosságú szerepére hívják fel a figyelmet a nők elleni erőszak és bántalmazás leküzdésében.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@proyecto_sirenas által megosztott bejegyzés

Álvarez Reyes a képein összesen tizenhárom sellőt jelenít meg, különböző embertelen helyzetekben. Némelyikre nagyon nehéz ránézni, mivel a nők kiszolgáltatottságára világít rá, valamint arra, hogy a mexikói társadalomban gyakran csak húsként tekintenek rájuk. A sokkoló képeken megjelenik a bántalmazott nők legádázabb ellensége is: a társadalmi közöny is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@proyecto_sirenas által megosztott bejegyzés

A fényképésznek egyetlen célja van a projekttel: hangot adni ennek a nőket érintő súlyos problémának, és kimozdítani a társadalmat a tétlenségből.

Forrás: Global Voices
Nyitókép: Pablo Tonatiuh Fotografia

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: