A takarítás mágiája: bőséget vonzol a házimunkával az életedbe

Hogyan tudod a sokszor utált házimunkát úgy elvégezni, hogy a végén még élvezd is? Hiszed vagy sem, egyáltalán nem lehetetlen.

Induljunk ki abból, hogy ha nálad is állandó kimenőt kapott a házvezetőnő, mint nálam, nincs mese, neked kell megcsinálni a takarítást. Minél jobban tologatod, halogatod, annál jobban átveszi lakásodon a hatalmat a korántsem cuki porcica, a szigorú vízkő és nem kedves lakótársként fogadott társaik. Igen, utáljuk, nehezen fogunk hozzá, ez természetes, de képzeld, ennek nem kell így lennie. Csupán arra van szükség, hogy nézőpontot váltsunk és akkor nem csak higiéniai, hanem a mentális és lelki egészségünkre is jótékony hatással lesz az egész.

Válts nézőpontot!

Gondold végig, melyik házimunkától ráz ki legjobban a hideg? Nagyon sokan mondták már nekem, hogy az egyik ilyen kritikus pontja a takarításnak a rendrakás. Az a rengeteg holmi szanaszét, fél pár zoknik, reklámújságok halmaza, itt egy pohár, ott meg egy ruhakupac… már előre rosszul vagyunk a gondolatától is. Pedig nem kell ennek így lennie.

Hogy ezt az undort kicselezd, a legjobb tipp először is az, hogy tegyél be valami jó kis zenét. Én például imádom a filmzenéket, és bátran állítom, a szuperhősös filmek dalai nagyon lelkesítően tudnak hatni. Persze, nem vitás, ízlés dolga, de biztos neked is vannak kedvenceid, úgyhogy hívd őket segítségül egy kis kedélyjavítónak!

Szabadulj meg – így megszabadulsz!

Szelektálj! El sem hiszed, mi minden tud észrevétlenül felhalmozódni otthonodban az idő során, úgy, hogy észre sem veszed. Nyugodtan legyél szigorú. Szabadulj meg a „valamire még csak jó lesz” gondolatától, mert tapasztalatból mondom, hogy bizony ez csak önáltatás. Nyilván nem a hasznos holmikra, például szerszámokra, használati tárgyakra gondolok, hanem például arra a lassan pokoli toronnyá növő újságpapír-halomra, amit krumplihámozás céljából gyűjtögettél. Igen, hidd el, sokkal több a reklámújság, mint a krumpli. Ha ezektől a felesleges kacatoktól megszabadulsz, a takarítás is kevesebb időt vesz majd igénybe. Ráadásul elkezdheted a szelektív hulladékgyűjtést is, amivel megjelenik az első jó érzés, hogy tettél valamit a föld jövőéért.

Ahogy fentúgy lent, ahogy kintúgy bent.”
(Hermész Triszmegisztosz – Tabula Smaragdina /Smaragdtábla/)

Teljesen normális, ha ilyenkor arra gondolsz, hogy „na, ezt mindenképp megtartom”. És szíved joga. Egy a lényeg, legyen helye! Én kosár- és dobozrajongó vagyok. Ma már annyi jópofa és esztétikus tárolási lehetőség van, hogy nem lesz nehéz kiválasztani a lakásodhoz illőt. Ráadásul ez egy jó ok egy kis vásárlásra, ami köztudottan jótékony hatással bír főleg a női lélekre! Ha pedig körülötted rend van, az a lelkedet feltölti, tisztítja. A megelégedettség, az örömérzet üzenet az univerzumnak, ami erre reagálva még több pozitív energiával, érzéssel fog megajándékozni.

A takarítás rejtett üzenete

Közelítsük meg egy kicsit másképp. Meg kell csinálni, nincs mese, méghozzá neked kell megcsinálni, nem lehet tovább halogatni. Tehát nézzük meg, mi lesz ebben a jó neked, azon kívül, hogy túlesel rajta.

  • Mosogatás: volt mit enni. Volt mit főzni, meg tudtad venni az alapanyagokat hozzá. Tápláltad, jól lakattad a családodat, van családod, akinek főzhettél.
  • Porszívózás: van hol laknod, van fedél a fejed fölött, van otthonod.
  • Portörlés: Idézd fel azokat a kedves emlékeket, amik azokhoz a tárgyakhoz kötődnek, amit letörölgetsz. És mennyire jó az is, hogy van bútorod, amire ráteheted, elrakhatod, rendezgetheted.
  • Mosás: milyen jó, hogy ennyi ruhád van, van mit felvenni, milyen csinos vagy benne. Ugyanezt a gondolatmenetet alkalmazhatod vasalásnál és a ruhák behajtogatásánál, elrakásánál is.

Természetesen lehet még a listát folytatni, de ez már elég támpontot ad neked ahhoz, hogy milyen érzéseket, gondolatokat érdemes társítani tevékenységeidhez.

De mi ebben a mágia?

Amikor arra gondolsz, milyen jó, hogy volt ételem, ennyi ruhából választhatok és van fedél a fejem fölött, a bőségtudatot erősíted magadban. Ezt az üzenetet küldöd fel az univerzumba, ami erre reagál és így kezded el generálni az életedben a bőségenergia áramlását. Megerősíteni úgy tudod, hogy hálát mondasz azért, ami már jelen van az életedben, mert ezzel még jobban elősegíted ezt a folyamatot. Arról nem is beszélve, ahogy körülnézel a tiszta, rendezett otthonodban, nemcsak megelégedettség és öröm tölt el, hanem az otthonodban lévő energiaáramlást is nagyban segíted. Tárd ki tehát az ablakokat, tedd be kedvenc zenelistádat, kicsit tekerd fel a hangerőt – és takarításra fel!

Fotó: Fotó: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: