„A tálalással a szegényes étel is új megvilágításba kerül”- Interjú Gelb Tatjánával

Klasszikus ételek új színben!

Ha szép az étel, jobban is esik. Ezen egyszerű állításon felbuzdulva, Gelb Tatjána gondolt egyet és festeni kezdett. A vásznat tányérra cserélte, hogy olyan mesés ételeket kreáljon, amelyek nemcsak finomak, de a látványuk is lenyűgöző.

– Miért olyan fontos számodra, hogy az étel ne csak finom, de szép is legyen?

– Az édesanyám isteni szakácsnő: nagyon jól és sokat főz egyszerre, az azonban nem mondható el az ételeiről, hogy szépek lennének. Faluról származom, ott egészen mások az étkezési szokások. Az anyukám például mindig ugyanabból a tányérból eszi az előételt, a főételt és a desszertet. Talán ez az, ami miatt számomra olyan fontossá vált, hogy az étel ne csak finom és egészséges, de szép is legyen. Egy másik élmény is eszembe jut a tálalással kapcsolatban. Amikor egyetemre jártam, természetesen nekem sem volt pénzem drága alapanyagokra, egyszerű finomságokat készítettem, de gondoltam, a tálalással a szegényes étel is új megvilágításba kerül.

– A csodás tálalás és az ételszínezés a molekuláris gasztronómiát idézi. Kacsintgatsz vele?

– Bevallom, első találkozásra nagyon megtetszett az ételkészítésnek ez az ága. Éppen ezért sok receptet kipróbáltam és meg is kóstoltam, végül arra jutottam, hogy a molekuláris gasztronómia nem az én terepem. Az alapanyagok és az eszközök is nagyon drágák, nem beszélve az érzésről, amikor eléd kerül egy mesterien megkomponált tányér, amin minden van csak szilárd halmazállapotú étel nincs. Én azt szeretném megmutatni a könyvemmel az embereknek, hogy otthon, egyszerű eszközökkel is lehet szép és egészséges és nem utolsósorban pénztárcakímélő finomságokat készíteni.

– Az ukrán származásod révén a tájegység ételei visszaköszönnek a konyhádban. A férjed pedig magyar. Mi az, amit a magyar gasztronómia adott neked?

– Mindenekelőtt fontos elmondanom, hogy főzni azóta van több időm, amióta a férjemmel és a gyerekekkel Magyarországra költöztünk. Többet járok piacra is, és elmerülhettem a főzés és főleg a sütés, a tortakészítés és díszítés rejtelmeiben. De persze a magyar gasztronómia az ízek terén is hozott újdonságot az életembe. Nagy kedvencem lett például a káposztás tészta, amit bevallom, első hallásra lehetetlen ételnek gondoltam. A másik nagy újdonság egy fűszer képében érkezett. Gyerekkoromban egyáltalán nem használtunk paprikát. Az orosz, posztszovjet konyha talán nem is igen ismeri ezt a fűszert, de mivel a férjem kedvencei közé tartozik a paprikás csirke, a paprikás krumpli és a rakott krumpli, kénytelen voltam megbarátkozni vele.

– Thai, kínai, olasz – Budapesten, pláne a belvárosban minden utcasarkon más nemzetek ételeibe botlunk. Az orosz konyha azonban kevésbé ismert, te milyen ételeket emelnél ki?

– A pelmenyi, azaz az orosz húsos derelye az egyik legnépszerűbb ételünk, mindenki szereti. A tészta pofonegyszerű, liszt és tojás keverékéből készül, a húst pedig, amit beletöltünk, ízlés szerint fűszerezhetjük sóval, borssal. A derelye nemcsak sósan, de édesen is készülhet, nagy kedvencünk a túrós vagy a csokoládés változata is. A posztszovjet gasztronómia egyik kedvenc étele a szoljanka, ami többféle húsból – füstöltből is – készül, uborkával, olívabogyóval és citrommal bolondítjuk. 

– Most jelent meg első könyved a Színes konyha, ahol az ételek mellett a képzőművészet is megjelenik. Milyen szerepet játszik a festészet az életedben?

– A művészet, a kreativitás számomra mindig is fontos volt. Egész életemben főztem, festeni azonban csak nemrég kezdtem el. Az, hogy ebben a könyvben egyszerre lehet jelen mindkét szenvedélyem, igazán nagyszerű érzés. Bár egyelőre jobban főzök, mint festek, minden erőmmel azon vagyok, hogy a festészet terén is fejlődjek. Vasárnaponként egy ismert orosz festőművészhez járok, nála képzem magam, és bízom benne, hogy a tudásomat később a konyhában is kamatoztathatom, még szebb és színesebb ételek formájában.

Gelb Tatjána legújabb könyvét, a Színes konyhát a BOOOK Kiadó oldalán is megrendelhetitek!

Nyitókép:  Elena Venkova, Segey Cherkasov

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: