Mit tehetsz, amikor már semminek sem tudsz örülni?

Nehéz kimászni a gödörből, de mi segítünk!

Belecsontosodtál a negatív szemléletbe? Pedig a boldogság nincs olyan messze, mint hinnéd! Elizabeth Cohen írása alapján bemutatunk pár apró, de hasznos trükköt, hogy a mindennapokban is felfedezhesd a szépséget.

A boldogság sajnos nem természetes állapot. Minden ember életében vannak olyan időszakok, amikor úgy érzi, hogy a napi teendők és a problémák teljesen ellepik. Olykor bedarálnak a hétköznapok, és már akkor se tudod elhallgattatni magadban a folyton pörgő gondolatokat, mikor végre lehetőséged lenne kikapcsolódni. Ha szerencsés vagy, akkor ilyenkor van melletted valaki, aki gyermeki csodálattal tud örülni olyan egyszerű dolgoknak, amiket te már hosszú évek óta észre sem veszel. A tőle származó pozitív megnyilvánulások hallatán tudatosulhat benned leginkább, hogy mennyire elleptek a negatív gondolatok.

Problémahegyek és viharfelhők

Mikor ilyen hosszabb ideig tartó, sötét lelkiállapotba kerülsz, akkor könnyű egyre jobban belesüppedni ebbe. Olyan ez, mint egy örvény, ami gerjeszti magát, és aminek hatására minden jóban meglátod a rosszat. A tavaszban az allergiaszezon kezdetét, a kutyád vidám köszöntésében pedig csak a kanapét borító szőrkupacot látod.

Tudnod kell, hogy minden felhő elvonul egyszer

A rácsodálkozás

De előbb-utóbb elhangzik az imént említett közeli ismerősöd szájából egy lelkes mondat, ami villámként csap beléd. Hogy tud így örülni valami teljesen hétköznapi dolognak? Aztán jön a felismerés: ha ő rózsaszínben látja a világot, én miért ne tudnám? 

Néha elfelejtjük, hogy egyáltalán nem csak a rossz vesz minket körül.

Ilyenkor érdemes leülnöd egy papír és egy toll társaságában, hogy listát készíts azokról a dolgokról, amik igenis jók, vagy jó irányba haladnak az életedben. Lehet az a párkapcsolatod, a gyereked reggeli ölelése vagy a munkád. Bármi, aminek elfelejtettél már örülni a sok gond közepette. Ez csak az első lépés azon az úton, hogy újra visszanyerd a lelki egyensúlyod.

Fejben dől el

Greg Hicks, A boldogság a mi döntésünk című könyv egyik szerzője szerint mindennek az alapja a tudatosság.

A folyamatos pozitív hozzáállás nagyon is szándékos döntés.

Hicks és szerzőtársa, Rick Foster a legboldogabb embereket kutatva három év alatt beutazták a hét földrészt. Rájöttek, hogy az örömteli gondolkodásmód bizony jó sok gyakorlást igényel. Bárkiről van szó, elkerülhetetlen, hogy felbukkanjon az életében néhány probléma. De a pozitív szemlélettel bíró emberek nem automatikusan reagálnak a körülményekre, hanem egy-egy ilyen helyzetre tudatos döntések folyamatos sorozatával adnak választ.

A boldogságodért tenned kell

Újraértékelés és átalakítás

A boldog emberek gyakran az újraértékelés – ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy a gyülekező fellegek között a napos oldalra fókuszálsz –, illetve az ennél kissé bonyolultabb átalakítás technikájával élnek. Az átalakítás során egy rossz eseményt az általa felbukkanó új lehetőségeket számba véve – egyszerűen jó történéssé változtatsz a fejedben. Például, ha nem kaptad meg a vágyott előléptetést, leülhetsz a főnököddel, és megkérdezheted, hogy pontosan miben kell fejlődnöd, ha legközelebb jobb eredményt szeretnél elérni. Az átalakítással a jövőbe vetett remény érzését táplálod, hiszen új lehetőségeket, új útvonalakat jelölsz ki magadnak.

A napos oldal technikája

Van, amikor úgy érzed, hogy az univerzum egyszerűen kipécézett magának. Történnek az életben megrendítő dolgok és tragédiák, és nagyon nehéz ezeket olyan módon szemlélned, hogy lásd bennük a pozitívat. Egy számodra közeli ember halála pokoli fájdalom, de megnyugtathat az a tudat, ha teljes és boldog életet élt. Hicks ezt napos oldal taktikának nevezi, melynek lényege „a csillogás felfedezése a mindennapokban”.

Hicks szerint a saját reakcióinkról, hozzáállásunkról és szándékainkról minden esetben magunk döntünk. Ezzel szemben, amikor folyamatosan az események áldozataként látjuk magunkat, hosszú távon lehetetlenné válik a pozitív gondolkodásmód fenntartása. Átalakítás nélkül sokszor érezhetjük magunkat reményvesztettnek, hiszen a rossz dolgok tehetetlen elszenvedői vagyunk. Ezzel szinte feladjuk a cselekvési jogunkat.

A rossz dolgok mögött is felsejlik néha a pozitívum

Amikor már elhiszed, hogy áldozat vagy

Amikor túlvállalod magad, akkor a legkisebb nem várt probléma is kibillenthet a lelki egyensúlyodból. Ilyenkor elég egy szikra a túlhajszoltság benzingőzében, hogy felrobbanj, és csak azt ismételgesd magadban:

Miért éppen én?

Hicks ezt szüntelen adrenalin-stimulációval működő áldozati szerepkörnek nevezi, ami nemcsak a pszichédre van hatással, hanem akár az egészségedre is. Tanulmánya szerint, akik a negatív történéseket is igyekeztek pozitív fényben szemlélni, illetve, akik a rossz eseményekben is a lehetséges tanulságokat keresték, nemcsak hogy boldogabbak voltak, de az immunrendszerük is erősebbnek bizonyult a betegségek legyőzésében. Ha már ébredéskor elkezded végigzongorázni a napi teendőid listáját, és úgy érzed, már most le vagy maradva, akkor ideje változtatnod!

A jéghegy víz alatti része

Dr. Karen Reivich, A stressztűrési együttható társszerzője jéghegy-meggyőződésnek nevezi azokat a bennünk rejlő alapvető értékeket, amelyek a jéghegy víz alatti részéhez hasonlóan folyamatosan a tudatunk felszíne alatt ólálkodnak. Néha pontosan ezek miatt reagálunk túl erősen egy-egy látszólag apró problémára. Ezek egyáltalán nem minden esetben rossz meggyőződések, de ha túlzott hatásuk van az életünkre, akkor negatívan befolyásolják hozzáállásunkat, és így döntéseinket is.

Lehetséges belső értékek a felszín alatt:
– Ha belekezdtél valamibe, akkor fejezd is be!
– A család az első.
– Lusta vagyok, és nem érdemlem meg mások szeretetét.
– Rendetlen és szétszórt vagyok.

A cél az, hogy ezeket a nézeteidet a felszínre hozd, és ott szembenézz velük: valóban van bennük igazság? Segít neked az adott álláspont? Ha negatívan befolyásolnak ezek az értékítéletek, akkor ideje változtatnod rajtuk! Ha a reggeli pánikod szerves része, hogy nem találod a kulcsod, akkor határozd el magad, hogy minden este kiteszed ugyanarra a helyre. Ha elfelejtesz megbeszélt programokat, akkor vezess határidőnaplót. Utóbbi óriási előnye, hogy végre feketén-fehéren láthatod, hogy mennyire vállalod túl magad. Ha sikerül lefaragnod a programjaidból, akkor a keletkező szabadidőt a valóban fontos dolgokra fordíthatod, hogy ne érezd magad folyton elmaradva. Ez heteken belül éreztetni fogja a hatását, s így már nem fogsz lelkiismeret-furdalást érezni a szabadidődben.

A felszín alatti érzéseknek hatalmas súlyuk lehet

A gyógyító meditáció

Természetesen a borúlátó természet megváltoztatásához jóval többre van szükség, minthogy esténként ugyanarra a helyre tedd a kulcsod. Ha alapvetően problémás embernek érzed magad, akkor az sok esetben gyakorlatilag önbeteljesítő jóslatként működik. Nehéz kitörni ebből az ördögi körből, de a meditáció segíthet ebben. Ez bizonyítottan megkönnyíti egy-egy mélyen gyökerező mentális beállítottság megváltoztatását. 

A meditáció és a boldogság kapcsolata
A Wisconsini Egyetem madisoni kampuszán kutató Dr. Richard Davidson tanulmánya szerint a kutatásban résztvevő emberek agya már két hónap rendszeres meditáció után megnövekedett aktivitást mutatott a bal dorzolaterális prefrontális kéregben. Ez pontosan ugyanaz a jelenség, amelyet a boldog emberek agyi CT-jén is láthatunk.
Orvosilag bizonyított a meditáció jótékony hatása

Légy tudatos, és vedd észre a szépet!

Reivich másik trükkje az, amit ő egyszerűen „szépségmegállónak” nevez. Rengeteg olyan dolgot látsz nap mint nap, ami rombolja a hangulatod. Néha próbálj meg megállni három percre, és bárhol is vagy, igyekezz felfedezni a téged körülvevő szépséget. Ez lehet egy szőnyeg szimmetrikus mintája vagy az ablakon megtörő fénysugár. Nézz körül, majd tedd fel magadnak a kérdést: milyen szépséget látok itt? A gyakorlat rendkívül egyszerű, és gondoskodik arról, hogy ne felejtsük el: a szépség mindenhol jelen van. A mi feladatunk csak annyi, hogy felfigyeljünk rá.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: