A tavasz típusba tartozol? Ezek a színek állnak jól neked az öltözködés terén

Azt, hogy melyik évszaktípusba tartozol nem a születési dátumod, hanem a bőröd, a hajad és a szemed színe határozza meg. A tavasznak van néhány jellegzetes árnyalata, de vajon ezek a színek neked is jól állnak?

Korábban már alaposan kielemeztük, hogy a színek óriási hatással vannak az életünkre, a közérzetünkre és a döntéseinkre, valamint a 20. században kidolgozott évszakelmélet alapjainak is utánajártunkEzeknek az ismereteknek a mindennapok során is hasznát veheted, hiszen egy jól kiválasztott árnyalat megszépít, fiatalít és a természetes adottságaid pozitívumait emeli ki. Viszont ha egy előnytelen színt öltesz magadra, akkor épp az ellenkezőjét éred el, vagyis könnyen tűnhetsz idősebbnek, sápadtnak és a hibáidat hangsúlyozod ki. Az ősz, illetve a tél típus után most a tavasz típus jellemzőit vesszük sorra. Hazánkban annyira nem, inkább az északi országokban gyakori ez a típus, amelyet gyakran a kommersz szépségideálként is emlegetnek. 

Kik tartoznak a tavasz típusba?

Az évszaktípus képviselőit nem nehéz felismerni, csupán a tavasz színeit, az ébredező természetben megfigyelhető üde árnyalatokat kell magad elé képzelned. A tél komor színei után igazi felüdülést hoz a kikelet, az erőteljes árnyalatok pedig azonnal megragadják a figyelmet. A tájat az aranysárga napsugarak melegséggel töltik be, a virágok tarka színekkel festik újra a környezetet. A fákat sárgászöld rügyekben pompáznak, később zöld leveleket hajtanak. A fű élénkzöld színét csak az ég kék végtelenje képes túlharsogni. Ez a frissesség, az élettel teli kisugárzás jellemző a tavasz típusú emberekre is.

Bőrszín: A tavasz típusú nők bőre általában világos, aranyló barack- vagy elefántcsontszínű, de jellemző a semleges bézs árnyalat és a porcelánfehér is. Gyakori a szeplő – csak a nagyon világos bőrnél nem gyakori –, illetve általánosságban az is elmondható róluk, hogy könnyen, szépen barnulnak. 

Szemszín: A legtöbb esetben a szemük kifejezetten élénk színben tündököl. Könnyen lehet olyan türkizkék, mint az égbolt, a türkizzöld és a meleg mogyoróbarna is gyakori. De minden esetben erőteljes, feltűnő árnyalatba hajlanak.

Hajszín: Jellemzően világos arany csillogás fedezhető fel a hajtincseken. A hajszínt illetően az arany- és a mézszőke, a szőkésvörös, az aranybarna, a világos vagy élénkebb vörös árnyalat a leggyakoribb. A sötétebb barna hajszín sem zárja ki, hogy valaki a tavasz típusba tartozzon, de ilyenkor egy kis vöröses csillogás jellemző a tincsekre.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a meleg, a világos, az élénk és erőteljes színek a tavasz típus ismérvei. A semleges alapszínek közé a tengerészkék, a pezsgőszín, a vaj, a mandulabarna és a tejeskávé tartozik. Ezek a színek gyakorlatilag minden tavasz típusú hölgyön remekül állnak, ezért érdemes beépíteni őket a ruhatárba. Azonban a színpaletta tovább finomítható, ha tudod, melyik altípusba tartozol.

Világos tavasz (tavasz-nyár) típus

Fotó: @fabletics/Instagram, JP Yim, Stephane Cardinale – Corbis/Getty Images

Ők azok, akiknek a megjelenésében a nyár típus kecses eleganciája, harmonikus kifinomultsága is érzékelhető. Ezek a tulajdonságok a tavasz színeivel vegyítve elképesztően fiatalos lendületet, bájos külsőt eredményeznek. A hírességek közül Kate Hudson, Amanda Seyfried és Bryce Dallas Howard is ebbe a csoportba tartozik. Nekik a tavaszi színskála legvilágosabb, pasztellárnyalatú, nyárba hajló színei állnak a legjobban. Ilyen például a barackszín, a kankalinsárga, a vanília, az almazöld és az akvamarinkék. Hozzátennénk, hogy érdemes – az évszaktípus alapszínei között is említett – pezsgőszínt beépítened a gardróbodba, mert ezt az árnyalatot gyakorlatilag arra találták ki, hogy kiemelje a világos tavasz típus természetes szépségét.

Meleg tavasz (tavasz-ősz) típus

Fotó: @charlizeafrica/Instagram, Slaven Vlasic, Pascal Le Segretain/Getty Images

Az ősz természetes, magával ragadó nőiessége még jobban felerősíti a tavasz típusú nők pozitív kisugárzását. Ennek az évszaktípusnak az egyik jellegzetes vonása az aranyló sárga árnyalatban pompázó hajszín, valamint a barackos vagy semleges bőrszín. A hírességek közül Blake Lively, Amy Adams és Charlize Theron is a meleg tavasz típust testesíti meg. Számukra a tavaszi színskála legmelegebb, sárgás, aranyló, azaz őszbe hajló árnyalatai számítanak a legjobb választásnak. Ezek általában a középtónusok, mint például a lazac, a korall, a tenger-, a türkiz-, az abszint- és a tavaszzöld, de a papagájzöld, a sárgászöld és a tavaszkék is remekül passzol a természetes adottságaikhoz. Az  évszaktípus alapszíneire mindig támaszkodhatnak, de ezek közül a legjobban talán a tejeskávé hangsúlyozza ki szépségüket.

Élénk tavasz (tavasz-tél) típus

Fotó: @louisvuitton/Instagram, Estrop, Pascal Le Segretain/Getty Images

Kevesen gondolnánk, hogy a tavasz üde melegségéből és a tél hideg karakteres jegyeiből harmonikus végeredmény születhet. Pedig az élénk tavasz típus ezt bizonyítja. Ennél az altípusnál meglepően jól keveredik a tél határozott jelleme a tavasz elragadó bájával. A hírességek közül Emma Stone, Zoe Saldana és Rachel Weisz tartozik ebbe a csoportba. Számukra a tavaszi színskála legélénkebb, legfeltűnőbb, vibráló, télbe hajló színei számítanak a legjobb választásnak. Nagyon előnyös például a korall, a ciánkék, a türkizkék és -zöld, a fűzöld, a napsárga, a narancsvörös, a tűz- és pipacspiros, illetve a csauszín. Ráadásul rendkívül szerencsések, mert azon kevesek közé tartoznak, akiknek jól áll a fekete árnyalat. 

Nyitókép: @louisvuitton, @fabletics/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: