A tehéntej fogyasztása nagyban növelheti a mellrák kialakulásának esélyét

Egy új tanulmány szerint a tehéntej nagy mennyiségben káros lehet a nők egészségére. 

Az amerikai székhelyű National Cancer Institute és a National Institutes of Health and the World Cancer Research Fund összefogásából nemrég megszületett egy kutatás, ami a tehéntej és az emlőrák összefüggéseit vizsgálja. A tanulmányban vegán étrendet követő adventista vallású, és rendszeresen tehéntejet fogyasztó, normál, húsevő étrendet követő nőket vizsgáltak meg. Az 52.000 résztvevő egy része szójatejet, míg a másik része tehéntejet ivott napi szinten, különböző mennyiségekben. 

Azoknál a vizsgálati alanyoknál, akik kis mennyiségben, napi körülbelül egy-két csészével fogyasztottak tehéntejet, 50%-kal növekedett a mellrák esélye, szemben a szójatejet fogyasztókkal. Természetesen a nagyobb mennyiségű – napi három-négy vagy több pohárnyi- tehéntej nagyobb kockázatot is jelent: ekkor már 80%-os esélynövekedést mértek. Korábbi tanulmányok szerint a nőknél általánosságban körülbelül 10-12% esély van a mellrák kialakulására, a tehéntej ezt tornázza fel az említett 50 vagy akár 80%-ra, és akkor még más befolyásoló tényezőkről nem is beszéltünk. Azoknál, akik a szójatej mellett tették le a voksukat, viszont egyetlen egy százalékkal sem növekedett az alapérték. 

Ez már nem az első olyan kutatás, ami szerint a tehéntej fogyasztása kifejezetten káros lehet az egészségre: kedvenc reggeli italunk több vizsgálat szerint allergiás reakciókat, ételintoleranciát válthat ki, hozzájárulhat az érelmeszesedéshez és akár a csontritkulás kialakulásának esélyét is megnövelheti.

Forrás: onegreenplanet.org
Nyitókép: robert reader/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: