A természetesség irányába fordulnak plasztikai trendek

Hiszünk abban, hogy mindenki úgy szép, ahogy van, ám azt is tudjuk, hogy a plasztikai sebészek kezében ott van a tudás, ha mindenképp változtatni szeretnénk. De mivel keresik fel őket leggyakrabban? És mik a beavatkozások előnyei és hátrányai?

Évről-évre változnak a szépségtrendek. Voltak évek, amikor a hatalmas mellek hódítottak – és valljuk be, van egy kör, ahol még mindig népszerű. Aztán érkezett a botox, majd a darázsderék és kivetetett bordák kora, amit követtek a kacsaszájak és a rókaszemek. Manapság kezd letisztulni a kép és a beavatkozások divatja is. Elindultunk újra a természetesség irányába, hiszen a technikai fejlesztéseknek és új technológiáknak köszönhetően a beavatkozások nagyon széles spektruma áll rendelkezésre. De vajon melyek azok az arcon történő plasztikai beavatkozások, amelyek mostanság a legkeresettebbek? Melyek ezek előnyei, és milyen esetleges hátrányokkal járhatnak? Erről kérdeztük dr. Hans Krehn arc-, állcsont és plasztikai sebészt.

„Először is szögezzük le, hogy Európán belül is eltérő igényekkel rendelkeznek a paciensek – árulta el dr. Krehn. – A nyugat-európai kliensek teljesen másban gondolkodnak beavatkozások terén a keletiekhez képest, ahol még mindig hódítanak a látványosabb, túltolt töltések. A nyugati régióban hatalmas hangsúlyt fektetnek a nők a megelőzésre, ezért a különböző technikai, de még nem invazív beavatkozások dübörögnek leginkább, a lézeres beavatkozások, a mikrotűs kezelések, a bőrfiatalító kezelések, mint a hifu vagy a plazma.”

Dr. Hans Krehn azt is elárulta, hogy az előjegyzési listák alapján megnőtt a kereslet az úgynevezett gendermegerősítő műtétekre. A nemváltás után történő szépészeti beavatkozások, amelyek még hangsúlyosabbá teszik az elért nem szépségét, úgy mint az orr- és állplasztika, az altatásból eredő kockázaton kívül, ma már rutinműtétnek számítanak.

Feltöltődés

A legalapvetőbb és legegyszerűbb szépészeti beavatkozás, dr. Krehn szerint, a különböző töltőanyagok bejuttatása a bőr alá. Ezek az úgynevezett töltések tartják magukat a toplistán, hiszen egyik pillanatról a másikra megszépülhetünk általuk. „A járomcsont kiemelése, a ráncok kitöltése, a szájfeltöltés manapság már nem számít nagy dolognak, sok hölgy délutáni programként jár a plasztikai sebészéhez teltebbé tenni a vonalakat, mintha csak kávézni szaladna le. Mivel ezek a töltőanyagok napjainkra már nagyon szigorú elbírálás alapján kerülnek piacra, szinte semmilyen mellékhatással nem kell számolnia annak, aki ezeket választja, az anyagok ugyanis idővel kiürülnek a bőrből.” Felhívja a figyelmet ugyanakkor arra, hogy mivel a bőr szépen kifeszül a töltögetésektől, egy idő után egyre több töltőanyagra lehet szükség ugyanannak a hatásnak az eléréséhez, illetve a páciens szeme hozzászokik a látványhoz, ezáltal egyre feszesebb arcot szeretne magának, így itt érdemes előre megfontoltan meghúzni a határokat.

Visszaforgatni az idő kerekét

Az IMCAS WORLD Congress február 1-i, párizsi programja alapján az rajzolódik ki, hogy 2024 az „öregedjünk szépen” éve (is) lesz. „Az arcfelvarrás és különböző töltési eljárások egyre népszerűbbé válnak, ugyanakkor ezeket már nemcsak az idősebb korosztály, hanem olykor a fiatalabbak is igénybe veszik. Az arcfelvarrás hosszú évekre megoldást nyújt és évekkel fiatalítja meg az arcot, ugyanakkor nagy és fájdalmas beavatkozás, amely, mivel altatásban történik, némi kockázattal jár.”

A lélek tükre

Dr. Krehn elárulta, hogy még mindig tombol a covid zoom-meetingjei által felkavart szemhéjműtétek tornádója, amit egyébként az egyik legszebb műtétnek tartnak maguk a sebészorvosok is. „Minimális beavatkozással jár, nem altatásban végzik, hamar felépül belőle a paciens, nincs kiesés és szinte senki nem veszi észre. A tekintet élénkebbé, frissebbé válik általa és más beavatkozások nélkül is éveket fiatalodhatunk, ha megszabadulunk a lelógó szemhéjtól.”

Hogy ez rendben van-e így, mindenki döntse el maga, hiszen egyrészről tudjuk, a szépség önbizalmat ad, ugyanakkor csupán a külsőségek kultusza generál egy olyan mókuskereket, amelyben ész nélkül szaladni, egyirányú utca. És bár a plasztikai sebészek kezében ott van sok lehetőség külsőnk megváltoztatására, vannak dolgok, amelyet csak belső munkával tudunk elérni. Ilyen például az önszeretet, amelyet nincs olyan szike, vagy töltőanyag belénk tud juttatni. Mi hisszük, hogy mindenki úgy gyönyörű és egyedi, ahogy van, de ha valaki úgy érzi, változtatásra van szüksége, akkor jó tudni ezeknek a beavatkozásoknak az előnyeit és a hátrányait.

Nyitókép: Peter Dazeley/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: