A test tárolja a szorongást – 4 módszer, ami segít feloldani

Több olyan terület is van a testünkben, ami elraktározza a traumákat és a negatív érzéseket. Szerencsére négy módszer is rendelkezésünkre áll, ami hatásosan lazítja az izmokat, oldja a feszültséget és felszabadít a lelki terhek alól.

Az agyunk igazán különleges szerv. Már csak azért is, mert mindazt a feldolgozatlan érzelmet, amivel nem tudunk mit kezdeni, átalakítja testi tünetekké. Habár a szorongás alapvetően egy érzelmi állapot, sokan fizikai szinten élik meg problémának. Feszültséget érzünk az izmainkban, izzadunk, levegőért kapkodunk vagy éppen gyomorproblémákkal küzdünk.

Ezek pedig mind annak a mellékhatásai, hogy a testünk hosszú időn keresztül képes tárolni a félelmet, szorongást és feszültséget, amik aztán rejtélyes betegségek formájában előbb vagy utóbb csak arra késztetnek, hogy foglalkozzunk a problémával.

De még mielőtt komoly betegségek ütnék fel a fejüket, már tehetünk azért, hogy ne cipeljük tovább magunkban a nehéz érzéseket. Mutatunk most négy olyan módszert, ami hatásosan lazítja az izmokat, oldja a feszültséget és felszabadít a lelki terhek alól.

Határozd meg a helyét

Nulladik lépésként sokat segít, ha lokalizálni tudjuk, hogy hova gyülemlett fel a legtöbb feszültség a testünkben. A vállak, az állkapocs, a gyomor tájéka, a csípő tipikusan olyan területek, amik vonzzák a stresszt és a szorongást. De az is lehet, hogy te teljesen máshol érzed ezt. Ha ellazult állapotban alaposan végigveszed a testrészeid és figyelemmel kíséred, hogy melyek azok a helyek, ahol más érzetek jelennek meg, az sokat segíthet abban, hogy célzottan tudj fellépni a felhalmozódott feszültség ellen.

1. TRE-technika

A remegés a test természetes elengedési folyamata. Az állatvilágban gyakori jelenség, hiszen a prédaállatok, ha sikerült megmenekülniük a ragadozótól, gyakorlatilag kiremegik magukból a feszültséget. Mi emberek a remegést a gyengeség jelének tartjuk, ezért igyekszünk inkább elfojtani. Pedig a remegés beindítja a test regenerációs funkcióit, kioldja a testből a stresszt és segít megnyugtatni az idegrendszert. A TRE (Tension & Trauma Releasing Exercises) a remegés természetes mechanizmusára épülő stressz-, feszültség- és traumakezelő módszer. A technika hatásossága abban rejlik, hogy a test felől közelíti meg a mély és fájdalmas tapasztalatokat, így verbalizálás nélkül tudjuk felszabadítani magunkat.

2. Súlyozott takaró

Nincs olyan probléma, amit ne oldana meg egy kiadós alvás. Csakhogy a sok felhalmozott stressz és negatív érzelem a testben megakadályozza azt, hogy valóban pihentető alvásban legyen részünk. Erre nyújthat megoldást a súlyozott takaró, ami gyógyszermentes módon segít a lenyugvásban. A súlyozott paplan a mély nyomás terápia (Deep pressure or deep touch pressure therapy, DTP) egyik eszköze, ami a folyamatos, testünkre ránehezedő, nyomásnak köszönhetően támogatja a szerotonin és melatonin termelődést. Mély, nyugodt álmot biztosít és úgy érezhetjük magunkat alatta, mint egy puha ölelésben.

 3. Masszírozd ki

A masszázs a leggyorsabb módja a feszültség kioldásának a testből. Ha célzottan masszírozni kezdjük az adott testrészt, ahol merevnek érezzük az izmokat, az szinte azonnal segít az érzelmi stressz csökkentésében. A hát- és vállizmok ellazítása, vagy az arcon lévő izmok relaxálása egyaránt kedvező lehet az egészségünk szempontjából. Nem véletlenül mondják, hogy „vállunkon cipeljük a világ gondját”, mert valóban a váll és a hát az, az öt leggyakoribb blokád közül, ami a leghamarabb ad jelzést számunkra, ha elakadás van a testben. A másik négy az állkapocs/nyak/arc, a rekeszizom/ tüdő környéke, a gyomor és a medencefenék/ csípő. Emellett az akupresszúrás pontok megtalálása is segíthet a feszültségoldásban. A szemöldökök között, a mutató- és hüvelykujj között, a fülön és a lábfejen is találhatók ilyen területek, amik jól reagálnak a nyomásra és ezáltal megszűntetik a kellemetlen érzéseket.

4. Nyújtás

Az izmok nyújtása is hatékonyan felveszi a harcot a szorongással szemben. A nyújtógyakorlatok a megfeszült izomzatot meglazítják és ezzel kellemes, nyugtató érzés árad szét a testben. A súlyosabb traumák sokszor a csípőben raktározódnak el, és mivel nem gyakran használjuk ezt a területet a hétköznapokban, jó sokáig tároljuk itt a megemésztetlen érzéseinket. A csípőnyító gyakorlatok felszabadító erejűek lehetnek és nagyon sokszor együttjárnak az érzelmi feloldódással is, ami nem kevés esetben egy kiadós sírásban nyilvánul meg. A rendszeres nyújtás nem engedi, hogy blokádok alakuljanak ki a testben, ezért érdemes minél többször átvizsgálni magunkat, hogy hol van szükségünk egy kis lazításra.

Nyitókép: NickyLloyd/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: