A testbeszéd többet mond minden szónál: így olvass az emberek legmélyebb érzéseiben

A testbeszédszakértők elárulják a titkot, hogyan olvashatunk könnyedén az emberekben, úgy, hogy betekintést nyerjünk a legmélyebb gondolataikba és érzéseikbe.

Kívántad valaha azt, hogy bárcsak látnok lennél? Bizonyára megkönnyítené az emberi kapcsolatokat, mivel nem kellene találgatni, hogy valaki mit is gondol valójában. Sajnos a gondolatolvasás a filmekre korlátozódik, de van egy szupererő, ami majdnem ugyanolyan jó: olvasni az emberekből. És ez egy olyan képesség, amit mindenki megtanulhat. Jól tudjuk, hogy a nonverbális kommunikáció árulkodó és túlmutat a szavakon, miközben rengeteg információt mond el egy emberről. A testbeszéd és a nonverbális jelzések felhasználásával belelátni valakinek a fejébe, talán bűvészmutatványnak tűnik, de érdemes bízni a megérzéseinkben, hiszen egy olyan fontos eszköz lehet a kezünkben, ami javítja az érzelmi intelligenciát és az összes emberi kapcsolatunkat. Ha te is szeretnéd megfejteni a testbeszéd titkait, akkor olvasd el a szakértők értelmezését 10 gyakori viselkedésről.

1. Szemkontaktus

A szemkontaktus eredendően intim élmény, közelebb hoz a másik emberhez. „A szemeket nem véletlenül nevezik a lélek ablakainak: többet mondanak, mint bármely más testrész” – mondja Vince Callahan, a „Elme doktora” néven ismert pszichológus. „A közvetlen szemkontaktus a melegség jele lehet, és jelezheti a kapcsolat iránti vágyat. De ugyanakkor hatalmi lépésként is használható a dominancia érvényesítésére. Ezért fontos, hogy ezeket a testbeszéddel kapcsolatos tippeket egészében vegyük figyelembe, és ne csak egy-egy részre koncentráljunk“ – teszi hozzá.

fotó: Morsa Images/ Getty Images

2. Szemkontaktus kerülése

Sokszor gondoljuk, hogy az, aki nem tudja tartani a szemkontaktust, az valami rosszban sántikál. Kutatások szerint valójában nem így lehet megállapítani, hogy valaki hazudik-e. A Journal of Nonverbal Behavior című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a hazugok valójában szándékosabban tartanak szemkontaktust, talán azért, hogy megbízhatóbbnak tűnjenek. A PLOS One című folyóiratban megjelent tanulmány pedig azt találta, hogy a tekintet elfordítása nem annak a jele, hogy valaki csaló. Egyszerűen arról is árulkodhat, hogy valaki introvertált, szégyenlős, esetleg olyan kultúrából származik, ahol a hosszan tartó szemkontaktus nem helyénvaló.

3. Végtagok keresztezése

A beszélgetőpartnered keresztbe teszi a karját vagy a lábát (vagy mindkettőt) maga előtt? Egyesek egyszerűen azért állnak vagy ülnek így, mert ez a kényelmes, de Callahan szerint ez a testtartás azt jelezheti, hogy az illető befejezte a beszélgetést és már nem figyel. Goman szerint ez egy módja annak is, hogy fizikai távolságot teremtsünk anélkül, hogy ténylegesen eltávolodnánk, attól, ami kényelmetlenséget jelent. Mielőtt eldöntenéd, melyik érvényes, van egy érdekes agyi hiba, amit érdemes figyelembe venned: „az emberi agy nagyobb figyelmet fordít a negatív üzenetekre, mint a pozitívakra, és gyakran negatívan értelmezi a nem egyértelmű jeleket” – mondja. Tehát az ösztönös reakciónk, hogy azt feltételezzük, arról, aki nagyon zárkózott testtartással rendelkezik, hogy rossz hangulatban van, vagy nem akarja, hogy közeledjenek hozzá. Ez lehet, hogy igaz, de lehet, hogy nem, és érdemes más jeleket is megvizsgálni a mélyebb megértés érdekében.

4. A kéz megmutatása

Ha valaki a nyitott kezét az asztalra vagy a lábára teszi, vagy ha tenyérrel felfelé tartja a kezét, akkor azzal próbál bizalmat és kapcsolatot építeni. Igyekszik nem fenyegetőnek, inkább nyitottnak tűnni. Ez a gesztus szó szerint azt üzeni, hogy „látod, nincs mit rejtegetnem, miközben hitelességet és őszinteséget jelez” – magyarázza Goman. Tekintsd ezt pozitív jelnek, hogy nyitott a másik fél a további kommunikációra.

5. Babrálás

Tollkattogtatás, ujjkoppintás, lábdobogás – a babrálás zavaró és idegesítő lehet, mégis sokan csinálják. Hogy miért? Sok esetben az ADHD egyik jele, azonban akkor is előfordul, ha valaki ideges vagy szorong. Ha észrevesszük, hogy a partnerünk folyton babrál valamivel, érdemes megkérdezni, hogy szüksége van-e szünetre, vagy hogy aggódik-e valami miatt.

6. Hangszínváltozás

A hang mélysége sokat elárul arról, hogyan érez valaki. Ha úgy érezzük, hogy magasabb hangszínen szólal meg a másik, az azt jelentheti, hogy idegesnek, gyengének vagy sebezhetőnek érzi magát, esetleg fél. Ellenben a hirtelen mélyülő hang magabiztosságot sugall, illetve nyomatékosítja a mondandó komolyságát. Ez az egyik módja annak, hogy a beszélő tudassa veled, hogy amit mond, az nagyon fontos. Más szóval, azt akarja, hogy figyeljünk rá.

7. Összezsugorodás

Goman szerint az egyik legbiztosabb jele annak, hogy valaki kényelmetlenül érzi magát egy helyzetben, hogy fizikailag hátrál, vagy magába húzódik, és ezzel kisebbnek mutatja magát. Amikor valaki befelé húzódik, összegörnyed: a vállát gömbölyíti, a mellkasa beesik, és a könyökét szorosan behúzva tartja, az jó eséllyel arra utal, hogy bizonytalannak, gyengének vagy sebezhetőnek érzi magát – vagy akár szégyelli magát és bűntudata van.

fotó: InnerVisionPRO/GettyImages

8. Váll megérintése

A testbeszéd legfontosabb része az érintés. Ebből azonban nagyon sokféle van, amik közül nem mindegyik egyértelmű. Azért érinti meg a másik a karodat, hogy felkeltse a figyelmedet, vagy azért, hogy flörtöljön veled? A válasz nemcsak az érintés típusától függ, hanem attól is, hogy milyen a viszony a két ember között. Például a hajad felborzolása egészen más érzéseket közvetít, ha az anyukád teszi, mintha egy munkatársad. Goman szerint a rossz tippelésnek nagy következményei lehetnek. Flörtöt olvasni ott, ahol nincs is flört, olyan testbeszédbeli hiba, amit nem akarsz elkövetni. A nem romantikus fizikai érintés – például a kar vagy a váll megérintése – fontos szerepet tölt be a kapcsolatteremtésben, jellemzően törődést vagy aggodalmat mutat. Azonban, ha más jelek is utalnak arra, hogy az illető flörtölni akar – hosszan tartó szemkontaktus, ajaknyalogatás, fizikai közelség és hasonlók –, akkor valószínű, hogy az érintésnek romantikus célja van.

9. Fejbillentés

A kutyák lehajtják a fejüket, amikor hallgatnak, és kiderült, hogy az emberek is ugyanezt teszik, ugyanezen okból. A fejbillentés azt mutatja, hogy valaki figyelmesen hallgat, és valóban odafigyel arra, amit mondasz. Ez általában jó jel arra, hogy érdeklődnek és elkötelezettek az emberek.

10. Igazgatás

Ez egy rendkívül aranyos gesztus. Amikor valaki tesz valamit a megjelenésedért – például leszed egy szőrt az ingedről, vagy betűzi a pólód címkéjét –, az azt jelenti, hogy szeretetet érez irántad. A viselkedés lehet romantikus, de kifejezhet szülői vagy gondoskodó jellegű ragaszkodást is. Hasonlóan ahhoz, ahogy a majmok egymás bundájából szedegetik ki a bogarakat, ez a cselekedet az ápolás egy olyan formája, amelyet csak olyan emberekkel teszünk, akiket kedvelünk és a körünk részének tekintünk.

Nyitókép:Fiordaliso/Getty Images
Forrás: Reader′s Digest

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: