Testet, lelket gyógyító kezelés: a nyirokmasszázs

Interjú Simon Melinda nyirokterapeutával

Ülő munkát végzel? Légúti vagy emésztési problémával küzdesz? Fogyókúrázol vagy csak szépülni szeretnél? Érdemes kipóbálnod a nyirokmasszázst! Nem kell fájdalmas kezelésre gondolnod, sőt olyan relaxáló, hogy sokan el is szundítanak közben!

A nyirokmasszázs, vagy nyirokdrenázs elsősorban a nyirokkeringési rendszerre hat, azonban az ezen keresztül kifejtett hatása az egész szervezetünkre jótékony hatással lehet. Ezúttal Simon Melinda gyógytornász-manuálterapeutát és nyirokterapeutát kérdeztük, aki rávilágított arra, hogy milyen sokoldalú is ez a kezelés.

Milyen esetekben ajánlott a nyirokmasszázs?

Ez a technika alapvetően a nyiroködémával küzdőknek lett kifejlesztve, elsősorban nekik nyújt mentőövet a tünetek hatékony kezelésében, a panaszok enyhítésében. Ugyanakkor nagyon sok más esetben is ajánlott, hiszen támogatja a szervezet gyógyulási folyamatait, illetve hozzájárul az egészségünk fenntartásához. Azoknak, akik naponta sok időt töltenek ülő vagy álló helyzetben különösen hasznos. Ugyan a dinamikus sportokkal ellensúlyozhatjuk a problémát, de a komolyabb bajok megelőzésében a nyirokmasszázs is nagy segítség lehet. A kezelés többek között aktivizálja a nyirokutakat, amely során a szervezet nyirokkeringése jelentősen javul.” – jegyezte meg a szakértő. A metódus serkenti a nyirokáramlást és az anyagcserét, így segíti a szervezet méregtelenítési funkcióit, javítja a bőr és a kötőszövet állapotát, ezért hatékony a narancsbőr kezelésében és a fogyókúra megtámogatásában is. Továbbá a kötőszövetben felhalmozódott méreganyagokat is el tudjuk távolítani a kezelés során. Emellett persze fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, a mozgás és az egészséges táplálkozás, hiszen a masszázs önmagában nem elég.” – tette hozzá Simon Melinda.

Pozitív hatások tetőtől talpig

Talán nem is gondolnánk, de légúti problémákra is gyógyír lehet, emellett az allergiás tünetek enyhítésére is alkalmas, hiszen a nyirokdrenázs fogásai az arcüregben is beindítják a keringést, amelynek következtében újra szabadon lélegezhetünk. Emellett az anyagcserét is képes serkenteni, támogatja a szervezet méregtelenítő funkcióit, és megkönnyíti az emésztést.” Mint minden masszázs ez is képes megnyugtatni, sőt, akár az alvásproblémáink enyhítésére is alkalmas. Végül, de nem utolsósorban arckezelésre is alkalmazható, mivel a nyirokkeringésre gyakorolt pozitív hatásai az arcbőrünkön is áldásos hatást fejthetnek ki. Csökkenhet a ráncok mélysége, továbbá a szem alatti karikák is eltüntethetőek. Vannak olyan gyakorlatok is – hangsúlyozta a szakértő -, amelyek könnyen megtanulhatók, így két kezelés között otthon is elvégezhetjük őket, ezzel felgyorsíthatjuk a regenerálódási folyamatot.”

Magyarországon a lakosság 4-6%-ának van különböző stádiumú lymphoedemája (nyiroködémája), ami gyakran más betegségekhez társulva (szív, vese, és vénás elégtelenség, pajzsmirigy alulműködés, daganat, műtét, visszeresség, immobilizáció, lipoedema-zsírödéma, túlsúly, baleset) kísérő tüneteként jelentkezik. Nyirokdrenázzsal enyhíthetünk a tüneteken, függetlenül azok eredetétől.

Kik a leginkább veszélyeztetettek?

A kismamák, a túlsúllyal küzdők és az idősek azok, akiknél ez a kóros állapot a legkönnyebben kialakul. De a gyakori repülés, vagy a hosszú utazás is növeli a rizikófaktort. Továbbá sokan genetikailag is hajlamosabbak a betegség kialakulására. Ha valakinek időnként bedagad a lába, nehéz láb érzést tapasztal, akkor az intő jel lehet. A panaszokat azért is fontos komolyan venni, mert ha nem fordulunk szakemberhez, akkor a betegség idővel súlyosbodni fog, ne várjuk, hogy a tünetek maguktól elmúljanak.

Hogyan történik a masszázs?

A nyirokdrenázs egyáltalán nem jár fájdalommal, ez egy nagyon kellemes relaxáló hatású élmény. Egy teljes testkezelés másfél, két órát vesz igénybe. Amennyiben valakinek nincs erre ennyi ideje, úgy célzottan a kritikus területre fókuszálva lehet rövidebb kezeléseket is végezni. Különösebb előkészület nem szükséges,a kezelt területet szabaddá kell tenni. Ezért fehérneműben van a kezelt személy, a nyirokdrenázs alatt a törülközővel le van takarva a nem érintett területek. (Amennyiben a medencét és akörüli területen alkalmazzuk a technikát például cellulit miatt, akkor tanga viselése javasolt.)

Nyitókép: Toa Heftiba/Unsplash.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: