Együk vagy ne? A tojásmítosz nyomában

Tényleg egészségtelen túl sok tojást enni?

A tojást egy időre a hiedelmek és mendemondák letaszították az egészséges alapanyagok trónjáról. Sokan ódzkodtak tőle, főleg a koleszterintartalma miatt. De valóban egészségtelen lenne?

Cseppet sem! A tojás rendkívül tápláló, D-vitamin, B12-vitamin, folsav és szelén tartalmának köszönhetően segít a magas vérnyomás, a szívbetegség és egyéb krónikus eredetű megbetegedések megelőzésében. Továbbá kolin – ami egy B-vitamin – tartalmának köszönhetően fontos szerepet játszik a magzati és újszülöttkori agyfejlődésben. Az utóbbi években a kutatók több vizsgálat során is bizonyították, hogy a tojásfogyasztás (napi 1) nem növeli a vér koleszterinszintjét, még azok esetében sem, akik küzdenek a magas koleszterinszint problémájával. Egy 30 000 főn végzett vizsgálat során rámutattak arra is, hogy napi fél tojás 6%-ra csökkenti a szívproblémák kialakulásának esélyét.

Szeret, nem szeret

Akkor mégis honnan erednek azok a téves nézetek, amelyek szerint a tojás nem is olyan egészséges? Ha választ keresünk a kérdésre, akkor egészen az 1968-as Amerikai Heart Association (AHA) egyik tanulmányáig érdemes visszanyúlnunk, amelyben a tudósok megállapították mint azóta kiderült, tévesen , hogy a napi megengedett koleszterinmennyiség 300 mg, és nem célszerű 3 egész tojásnál többet fogyasztanunk hetente. Jó pár év, és számos kutatás kellett ahhoz, hogy ez az állítás elveszítse hitelét, ugyanakkor sokakban még ma is él a kétely a tojással kapcsolatban.

Mi az oka a tévedésnek?
A táplálkozási epidemológiát, amely során a kutatók megfigyelik az emberek táplálkozási szokásait és abból következtetnek az egészségére, már régóta bírálják. A vizsgálatok ugyanis sok esetben egymásnak ellentmondó eredményekkel szolgálnak, ami annak köszönhető, hogy a táplálkozás és az egészség egy rendkívül összetett dolog. Rendkívül nehéz meghatározni, hogy egy adott személy étrendjének mely eleme milyen hatással van az egészségére. Emellett a táplálkozási epidemiológia egyik legfőbb problémája, hogy az emberek általuk elfogyasztott ételekkel kapcsolatban nincsenek tisztában. (Nem tudják, hogy pontosan mi, mit tartalmaz, ezért a felmérések könnyen fals eredményeket produkálhatnak.)

Ehetem!

2012-ben az AHA kijelentette: „Nincs rá bizonyíték, hogy az étkezéssel bevitt koleszterin csökkentése csökkentené az LDL-koleszterinszintjét a vérben.” Az elmúlt években a táplálkozástudománnyal foglalkozó szervezetek és tudósok elismerték, hogy az elfogyasztott és a vérben lévő koleszterinszint között nincs összefüggés. Azaz, bár a tojás koleszterinszintje valóban magas, bátran fogyaszthatjuk!

Nyitókép: Oksana Mizina/Shutterstock
(via)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: