A tojást egy időre a hiedelmek és mendemondák letaszították az egészséges alapanyagok trónjáról. Sokan ódzkodtak tőle, főleg a koleszterintartalma miatt. De valóban egészségtelen lenne?
Cseppet sem! A tojás rendkívül tápláló, D-vitamin, B12-vitamin, folsav és szelén tartalmának köszönhetően segít a magas vérnyomás, a szívbetegség és egyéb krónikus eredetű megbetegedések megelőzésében. Továbbá kolin – ami egy B-vitamin – tartalmának köszönhetően fontos szerepet játszik a magzati és újszülöttkori agyfejlődésben. Az utóbbi években a kutatók több vizsgálat során is bizonyították, hogy a tojásfogyasztás (napi 1) nem növeli a vér koleszterinszintjét, még azok esetében sem, akik küzdenek a magas koleszterinszint problémájával. Egy 30 000 főn végzett vizsgálat során rámutattak arra is, hogy napi fél tojás 6%-ra csökkenti a szívproblémák kialakulásának esélyét.
Szeret, nem szeret
Akkor mégis honnan erednek azok a téves nézetek, amelyek szerint a tojás nem is olyan egészséges? Ha választ keresünk a kérdésre, akkor egészen az 1968-as Amerikai Heart Association (AHA) egyik tanulmányáig érdemes visszanyúlnunk, amelyben a tudósok megállapították – mint azóta kiderült, tévesen – , hogy a napi megengedett koleszterinmennyiség 300 mg, és nem célszerű 3 egész tojásnál többet fogyasztanunk hetente. Jó pár év, és számos kutatás kellett ahhoz, hogy ez az állítás elveszítse hitelét, ugyanakkor sokakban még ma is él a kétely a tojással kapcsolatban.
Ehetem!
2012-ben az AHA kijelentette: „Nincs rá bizonyíték, hogy az étkezéssel bevitt koleszterin csökkentése csökkentené az LDL-koleszterinszintjét a vérben.” Az elmúlt években a táplálkozástudománnyal foglalkozó szervezetek és tudósok elismerték, hogy az elfogyasztott és a vérben lévő koleszterinszint között nincs összefüggés. Azaz, bár a tojás koleszterinszintje valóban magas, bátran fogyaszthatjuk!
Nyitókép: Oksana Mizina/Shutterstock
(via)