A tokaji aszú nemcsak isteni finom, de gyógyít is

Tudtad, hogy ez a magyar különlegesség miért ilyen népszerű a világ minden táján? A tokaji borok egészségmegőrző, gyógyító hatásáról számos feljegyzés és kutatás létezik, azonban eddig nem tudtuk mely összetevők miatt ilyen jótékony a hatása.

A borok alkoholtartalmuk miatt már eleve kedvező hatást gyakorolnak a központi idegrendszerre, persze csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk őket.  Nem véletlen, hogy többgyermekes anyukák, vagy túlhajszolt menedzserek a nap végén szívesen lazítanak egy-egy pohár jó minőségű lőrével. A tokaji aszú okkal kapta meg a borok királynője rangot, hiszen sokkal többet tud annál, hogy ellazít. A legújabb kutatások bebizonyították, a tokaji aszú valóságos gyógyszer.

Borban az igazság

A legújabb kutatásokra az európai jogharmonizáció miatt volt szükség, amelynek során immáron minden kétséget kizáróan bizonyítást nyert, hogy az aszú tényleg gyógyító hatással bír. Ilyen élettani hatású vegyületek semilyen más borban nem fellelhetők ebben a koncentrátumban. A tokaji aszúkban és borkülönlegességekben a polifenolok, a biogén aminok, a fémionok és a vitaminok kétszer, háromszor akkora mennyiségben vannak jelen, mint más fehérborokban. A folyékony nedűben található hisztamin, tiramin és szerotonin fontos szerepet játszik az ingerületek átadásában, így a depressziós megbetegedések egyik lehetséges gyógyszere is egyben.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Istvan Balassa (@balsaidr) által megosztott bejegyzés

Gyógyít, feltölt, kikapcsol

Az őszi hónapokban, amikor rendkívül fontos a vitamin és ásványi anyag pótlás, érdemes ehhez a természetes nedűhöz nyúlni. Bár az ára elég borsos, ám ha egy családi kirándulással megspékelve látogatjuk meg a régiót, a pincészetektől akár egész jó áron be tudjuk szerezni az italokat. A aszúbogyók és borok esetében a kálium, a kálcium és a magnézium a legmeghatározóbb fémionok. Ezek a szívizomzat a reflexek és az izommozgások koordináltságáért felelnek a szervezetben. A kálcium nyugtatólag hat a gyomor és béltraktus idegeire, és erősíti a csontállományt is. A magnézium a feromonokat aktiválja, megvéd az érelmeszesedéstől, sőt, az idegességet is elkerülheted.

A borokban általában is sok olyan létfontosságú vitamin és nyomelem található, amely nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, de mégsem tekinthetjük őket vitaminforrásnak. Kivéve a tokajit.

Hiszen a tokaji aszú már olyan mennyiségben tartalmazza ezeket az ásványi anyagokat, hogy akár idegrendszeri betegségek orvoslására is alkalmassá teszi. A benne található B-12 vitamin segít a vas megkötésében és a vörösvértestek képződésében, ezért vérszegénység ellen is kiváló.

Fotó: Nyíri Bernadett

Tokaji aszú, a HungarIKON

A Botrytis cinerea nevű penészgomba, amely az aszút világhírűvé tette a Penicillium és Aspergillus törzsek penészgombáihoz tartoznak, ez a két törzs pedig nagyobb koncentrációban a baktériumok feloldásáért és elpusztításáért felel. Ezek a biológiailag aktív vegyületek képesek eljutni a fertőzés helyére, és számos mikroorganizmus terjedését képesek megállítani.

Nyitókép: Silberkorn/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)