A tökéletes bikinivonal 5 titka

Csupán 5 apró fortélyt kell tudnod ahhoz, hogy a bikinivonal-borotválás a legsimább eredményt nyújtsa.

Ahogy beköszönt a meleg, a nappalok hosszabbodnak, a ruháink pedig rövidülnek. Kivillannak a térdek, ráadásul és hamarosan itt a bikiniszezon is, amit jó lenne nem piros pöttyökkel tarkítva kezdeni. Meglehet, hogy a bikinivonal borotválása nem mindenki számára a legtökéletesebb megoldás, hiszen van, aki a gyantázásra, az epilálásra vagy éppen a lézeres szőrtelenítésre esküszik. Mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai, de ha tudod ezeket a trükköket, akkor a borotválkozás a legegyszerűbb módjává válik annak, hogy bőröd mindig szép sima, hibátlan és természetesen szőrmentes legyen.

Csak borotvahab legyen

Akár most kezded, akár már régóta borotválod a bikinivonaladat, tudnod kell, hogy a megfelelő eszközökre és lépésekre van szükséged ahhoz, hogy sértetlenül, bőrirritáció, borotvaégés és benőtt szőr nélkül vészeld át a folyamatot. Hiszen az utolsó, amit szeretnél, hogy fájdalmat, viszketést érezz a vakáció vagy strandolás során.

Nem véletlenül a bikinivonal az, ami különösen hajlamos a pattanásokra. A szeméremszőrzet ugyanis itt sokkal vastagabb, durvább, göndör és hajlamos visszanőni. Íme néhány fontos dolog, amit tudnod kell, mielőtt a borotvát a kezedbe veszed.

1. Invesztálj be egy tuti bikinivonal-borotvára

A megfelelő borotva kiválasztása az alapja annak, hogy bőröd sima maradjon. Egy többpengés, rugalmas borotvánál a pengék kisebb nyomás mellett képesek nagyobb hatékonysággal eliminálni minden szőrszálat. Szemben a rugalmatlan, egyszer használatos társaikkal szemben, amiknél sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy megvágod magad. Bármilyen borotvát is használsz, tisztítsd meg minden alkalom után alaposan, de fertőtlenítővel is lefújhatod. Ha pedig kicsit is úgy látod, hogy rozsdásodik vagy már nem úgy vág, akkor azonnal cseréld le. De egyébként se használd néhány hónapnál tovább.

2. Előkészítés

Ha nem szeretnél benőtt szőrszálakkal – és a velük járó guszta gyulladásokkal – küzdeni, akkor tiszta bőrrel kell kezdd a borotválkozást. És ez nem csak azt jelenti, hogy alaposan leszappanozod vagy lefertőtleníted a területet, hanem azt, hogy előtte megtisztítod a bőröd az elhalt hámrétegtől is, egy gyenge testradírral. De ennek is megvan a maga kis titka! Tölts legalább tíz percet meleg kádvízben ahhoz, hogy a felső hámréteg felázzon, és csak aztán használd a fizikai – tehát só, kávé, cukor vagy egyéb dörzsanyagot tartalmazó – hámlasztót a területen. Csak így tudod tényleg felnyitni azokat a rétegeket, amelyek a benőtt szőrszálakat okozhatják.

fürdőzés
Fotó: Getty Images

3. Borotvahab

Legtöbben ezt a lépést hagyjuk ki, azt gondolván, a gél vagy borotvahab csupán egy illatos, kényelmi adalékanyag. Pedig nagyon nem így van. Amikor borotválkozol, nemcsak a szőrödet, de a bőrödet is borotválod, ezért szükség van arra, hogy a penge minél jobban tudjon csúszni és ne irritáld vele a kényes területet.

Mindennek tudatában érdemes nem az első, legalapabb borotválkozó habot vagy gélt megvenni, hanem célszerű olyanra beruházni, ami jó minőségű és hidratáló összetevőket is tartalmaz. A nőknek kifejlesztett prémium borotválkozókban már shea vajat, olíva olajat, kókuszolajat és hidratálót is találhatsz. Kenj fel belőle egy vékony réteget a szőrteleníteni kívánt területre, így jól fogod látni a szőrszálakat is, és egy húzás elegendő lesz, nem kell majd le-fel húzigálni a pengét.

4. Nem mindegy

Ahogy Besenyő Pista bácsi mondta volt, nem mindegy hogy felről le vagy lerről fel… bár nem a borotválkozásról beszélt az öreg, aranyköpését nekünk is célszerű megfogadni. Sokféle vélemény létezik, de dr. Lindsey Zubritsky bőrgyógyász szerint, aki nem mellesleg az American Academy of Dermatology folyóiratának szerkesztője is, csak szőrnövekedés irányában (tehát nem ellene) szabad borotválkozni ezen a területen.

5. Nyugalom a hosszú élet titka

És a sima bőré is, úgyhogy minden borotválkozás után használj bőrnyugtató krémet, zselét, olajat vagy gélt. Ha úgy érzed, nagyon irritált a bőr, akkor a tápláló krémek előtt egy kis hideg vizes borogatással is célszerű lenyugtatni a bőrfelületet. A lipidpótló és hidratáló krémek erre tökéletesek. Ha pedig a tökélyre szeretnéd fejleszteni a bikinivonalad selymességét, akkor használj gyulladáscsökkentő teafaolajat vagy hidrokortizon tartalmú krémet.

 

Forrás: womenshealthmag.com
Nyitókép: bedya /GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: