A tökéletes polcrendszer titkai: 8 tipp, ami feldobja a lakásodat

Biztos sokan néztük már irigykedve a lakberendezési magazinokban szereplő rendezett és mutatós polcrendszerek képeit, azonban néhány egyszerű lépésben mi magunk is megvalósíthatjuk ezeket.

A polcok egyike azoknak a berendezési tárgyaknak, amelyek minden enteriőrhöz illenek. Egy minimalista társasházban elegáns, ipari lebegő polcokat ajánl a szakember, miközben a vintage szerelmeseinek otthonában könyvekkel és különböző dekorációs tárgyakkal díszített rendszer fog működni. A polcokban rejlő esztétikai potenciál maximalizálása érdekében azonban kulcsfontosságú, hogy tudjuk, hogyan kell őket berendezni”. Cikkünkben most ehhez hoztunk néhány tippet!

1. A polcunk egy igazi kiállítótér is lehet

A polcok tökéletes helyet szolgáltatnak a másodkézből származó kincseink bemutatására. A vintage stílusú otthonokban szinte bármilyen antik tárgy helyet kaphat rajtuk. Legyen szó régi könyvekről, egy, a múltra emlékeztető írógépről vagy családi örökségekről. A vintage hangulatát pedig néhány színesebb tárggyal törhetjük meg.

Fotó: Getty Images

2. Színre bontva

Ha hiányoljuk azokat a napokat, amikor a színek szerint rendezett könyvespolcok uralták a lakások belső tereit, akkor ez lehet a legjobb megoldás. A belsőépítészek szerint ennek ugyanis tökéletesen frissített változatot kínál, ha polcainkon nem csak a könyveket állítjuk sorba borítóik árnyalata alapján. Rendezzük színek szerint a tárgyakat és a könyveket egyaránt.

3. Legyen a polc egy műalkotás

Válasszunk olyan polcot, amely maga is műalkotássá válik. Erre a legjobb mód az, ha a két polc közötti rés nem a megszokott fal mintája vagy maga a bútorlap. Egy tükröződő felület, bársony betét vagy színes üveg és néhány stílusos berendezési tárgy máris igazán divatossá varázsolja a nappalinkat.

4. A természetesség ereje

Egy neutrális színpaletta a nappalinkban elhelyzett polcainkon nagyon nyugtató hatást kelthet a térben. Tervezzük polcainkat visszafogottra és ügyeljünk arra, hogy ne pakoljuk tele tárgyakkal. A legjobb, ha minden egyes itt elhelyezett kiegészítőt érvényesülni hagyunk!

Fotó: Getty Images

5. Gondolkodjunk monokrómban!

Egy sötétkék polc például máris nosztalgikus hangulatot kölcsönöz a vintage könyvtárnak, de ha fehérrel és kék tapétával, valamint arany kiegészítőkkel gazdagítjuk, ezt a hatást csak erősítjük. A tükörtől kezdve, minden apró kiegészítőig próbáljuk a luxust becsempészni otthonunkba. Ehhez pedig nem is kell súlyos tíz-, esetenként százezreket elköltenünk. A bolhapiacon is könnyen beszerezhetünk olyan antik tárgyakat, melyek egy alapos tisztítás vagy egy kis felújítás után újra régi fényükben tündökölnek.

6. Hozzunk létre kontrasztot

Egy fehér polc mögött péládul remekül mutat egy sötét tapéta, legyen szó feketéről, kékről vagy akár zöldről, minden működik. Ez fordított esetben is ugyanígy van. Ez esetben ne törekedjünk arra, hogy polcaink mögé mintás tapétát használjunk, hiszen az erős kontraszt és a printek egymás szépségéből vennének el.

7. A polc és a fal színe egyezzen meg

Azok a tárgyak, amelyeket a polcokon helyezünk el, sokkal jobban kiemelkednek, ha ugyanazzal a színnel festjük le a polcokat, mint a falakat. Ezzel a trükkel a tér is tágasabbnak tűnik majd és egyszerre megőrizhetjük annak nyitottságát is!

Fotó: Getty Images

8. Köszönjenek vissza a helyiség színei

Amikor polcainkat próbáljuk „berendezni”, opcióink végtelenek. Tehetünk rá könyveket, kerámiákat vagy képeket is. A folyamatot leegyszerűsítheti, ha inspirációt merítünk a szoba designelemeiből, legyen az a fal színe, a függöny vagy a bútor. Válasszunk egy elemet és ahhoz illően díszítsük fel polcainkat!

 

Niytókép: asbe/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: