Egy baráti beszélgetés és egy kerti parti elmaradhatatlan hozzávalója egy jól megkomponált sajttál. 8 egyszerű lépésben elkészítheted életed remekművét, ami mellé ne felejtsd el a bort is behűteni!
Körülbelül egy éve változtattam az étkezési szokásaimon és tértem át a vegán életmódra. Enyhe laktózintoleranciám miatt már jóval korábban áttértem a növényi alapú tejekre és mivel húst is csak nagyon ritkán fogyasztottam, nem jelentett gondot mellőzni az étrendemből. A végső döntésem egyetlen hátráltatója a sajt iránti szerelmem volt. Egy sült camemberttel, egy szelet gorgonzolával vagy egy burratával bármikor meg lehetett vesztegetni. Igazi „sajtsznob” voltam, aki minden létező típust megkóstolt a világon és hallani sem akart az előre csomagolt, szeletelt, ömlesztett borzalmakról. Az évek alatt tökélyre fejlesztettem az esztétikailag és gasztronómiailag is kellemes élményt nyújtó sajttálak művészetét, amit a vendéglátások során és saját magam boldogítása miatt is előszeretettel elkészítettem. Íme néhány tipp, hogyan készítsd el a tökéletes cheese plate-et, avagy egy önjelölt sajtszakértő tanácsai következnek:
1. Az alapok
Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, egy lélegzetelállító tál elkészítéséhez különböző sajtokra lesz szükséged. A legjobb, ha különböző jellegzetes ízek és állagok keverednek a válogatásodban. Szerencsére ma már a legtöbb szupermarketben széles választékkal várják a vásárlókat, így egy helyen beszerezheted az összes hozzávalót. Legyen a kosaradban egy friss, lágysajt, egy krémes állagú darabka, egy kemény sajt, de egy enyhén édeskés/dió ízű és egy különleges fajta sem maradhat ki a listádról. Néhány egyszerű, de nagyszerű példa az előbb említett szelekcióra:
- kemény sajt: cheddar
- édeskés/diós sajt: érlelt gouda
- krémes: brie
- friss lágysajt: kecskesajt, mozzarella vagy feta
- különleges: egy karakteres ízű kékpenészes sajt egyetlen tálról sem hiányozhat, például roquefort vagy gorgonzola
2. Egy kis extra
Ha igazán be szeretnél vágódni a család vagy a barátok előtt, kápráztasd el őket és egészítsd ki a vendégváró tálat néhány sajtgolyóval. Fontos, hogy ezeket ne a boltban szerezd be, hiszen az esetek többségében csalódáskeltően rossz ízekre számíthatsz! Válassz 2-3 különböző sajtgolyó receptet, amit otthon is könnyen el tudsz készíteni. Az én „go-to” receptjeim közé a baconös-pisztáciás-kéksajtos és a karamellizált hagymás-gruyerés-kesúdiós sajtgolyó tartozott, de rengeteg remek ötletet találhatsz az interneten. Teszteld őket és találd meg a kedvencedet!
3. Jöhetnek a szénhidrátok!
Valljuk be, egy sajtválogatás nem tartozik a diétás ételek közé, így ha már nekilátsz, ne fogd vissza magad a szénhidrátok terén sem! Tálad második legfontosabb elemei a különféle kenyerek és kekszek. Ugyanúgy, mint a sajtoknál, itt is jó minél több lehetőséggel készülni. A választás során fontos, hogy ne legyen túl karakteres ízű a kísérő, hiszen nem a mézes-mazsolás bagelt és a rozmaringos keksz ízét szeretnéd érezni, hanem a sajtokét. Egy egyszerű, enyhén sós kekszhez tálalj rozs- vagy zabkenyeret, amelyekben különböző magvak és szárított gyümölcsök is lehetnek. Ezek nemcsak ízben térnek el a ropogós keksztől, a különböző színek jól mutatnak majd egymás mellett. Szintén remek opció a grissini és a baguette, de egy friss, ropogós fehér kenyérrel sem okozol csalódást senkinek.
4. Friss és aszalt gyümölcsök
Tálad előző szereplői főként fehér és barnás árnyalatokkal pompáznak, így itt az idő egy kis színt vinni a mesterművedbe. A különböző friss és aszalt gyümölcsök gyönyörű tálalásra adnak lehetőséget és ízük remekül kiegészíti a sós finomságokat. Egy sajttálról sem hiányozhat a szőlő, de próbálj minél több alternatívát felkínálni – alma és körteszeleteket, datolyaszilvát, félbe vágott fügét, gránátalmát és görögdinnye szeleteket is felszolgálhatsz. Az aszalt gyümölcsöket – egy kis mazsolát, fügét, és sárgabarackot – szórd el a tálon vagy öntsd őket kis tálkákba.
5. Különböző kenceficék
Ha igazán fancy akarsz lenni, akkor szerezz be (vagy készíts) egy különleges chutney-t, de előkerülhet a barack- vagy a fügelekvár is a kamrából! Ne felejtsd el a mézet, ami a legtöbb sajttal izgalmasan kombinálható! Egy szelet gouda egy kis mézzel meglocsolva, más kísérőre nincs is szükség. Légy kreatív a különböző krémek terén – magvas mustár, paprikakrém és pesto is kerülhet az asztalra.
6. Ropogtatnivaló
Rendben, a kekszekkel már biztosítottad, hogy legyen valami ropogós a kínálatban, de a táladon muszáj néhány diófélét is felvonultatnod. A klasszikus dió, mandula és kesudió mindig remek választás, de az üzletekben különféle mixeket is beszerezhetsz, amiben például fenyőmagot, törökmogyorót és makadámdiót is találsz.
7. Még több sós finomság
Ha nem is rajongsz az olajbogyókért, akkor is érdemes feltálalni egy-két fajtáját a vendégeknek. A legismertebb és legnépszerűbb az egészen sötét színű Kalamata, de rengeteg más színben és ízben is elérhetők a boltokban és a piacokon. Egy kis csemegeuborka is felkerülhet a tálra!
8. Végül, de nem utolsó sorban: felvágottak
Ha vegetáriánus sajttálat szeretnél készíteni, akkor már el is készültél, hiszen a húsok nélkül is igen impozánsan mutat a végeredmény. Valójában a sajttál már önmagában megállja a helyét egy kerti parti során, de sokan szeretnek bekapni mellé valamilyen felvágottat is. Nem feltétlenül szükséges a sajtokkal együtt felszolgálnod a húsféléket, akár külön tálat is készíthetsz szalámi- és sonkaválogatásodból. Téliszalámira, kolbászra, számos sonkafélére, akár prosciuttora is eshet a választásod. Voilà, el is készültél!
Nyitókép: Losangela/Shutterstock