„A tökéletes somlói galuska titka az, hogy a miénk” – Így készül a magyarok kedvenc desszertje

A legismertebb magyar desszert, amelynek sikere 64 éve töretlen: így készül a tökéletes somlói galuska, ami a hétvége sztárja lehet!

Hazánk édesszájú nemzet, ezt sajnos az elhízási statisztikák is alátámasztják. Számos ikonikus édességgel büszkélkedhetünk, de a somlói galuska jóval mindegyik előtt jár. Legyen bármilyen kicsi egy cukrászda vagy legyen az ország legeldugottabb részén, egyben biztosak lehetünk: somlóit árulnak. Sőt, ami számomra a legnagyobb meglepetést nyújtotta a napokban, hogy a legismertebb gyorsétterem lánc is előrukkolt a saját verziójával.

Egy kis történelem

Bár többféle legenda is kering a somlóiról, az igazság az, hogy a Gundel étterem nevéhez fűződik. A neves vendéglátóegység egykori főpincére, Gollerits Károly találta ki, de a végeredmény cukrászmester kollégájához, Szőcs József Bélához köthető, ő kísérletezte ki a tejszínhabos, piskótás süteményt. Már az elsőként elkészült variációk is óriási sikert arattak a vendégek körében,  az 1958-ban Brüsszelben megtartott világkiállításon pedig teljesen lenyűgözte a szakmai zsűrit. Nevét Szőcs cukrászmester választotta, aki a Somlyó-hegy lábánál található Kislagon született. A brüsszeli bürokráciában elveszett az „y” betű, így került be a történelembe, és indult hódító útjára somlói galuska néven.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Eden Premium (@edenpremium) által megosztott bejegyzés

Az eredeti recept szerint a titok a három különböző piskótában rejlik – sima, kakaós és diós -, de sajnos van ahol ezt ma már megsporólják. S bár a mazsola is része az eredeti somlóinak, több helyen ezt is kihagyják belőle. A cukrászdák többsége az évek alatt kikísérletezte a saját variációját, de még így is biztosak lehetünk abban, hogy ha valahol somlói galuskát kérünk, akkor ízvilágban mindenhol ugyanazt kapjuk.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, annyi a titka, hogy a miénk. Múltja van, magyar találmány. Nem mi vettük át más országtól, hanem mások próbálják eltanulni a fortélyait tőlünk. A Zacher torta sem extra tulajdonképpen, az is mindenhol kapható, de mégis, ha valaki megkóstolja Bécsben, akkor esküszik rá, hogy olyan finomat még nem evett. Na, így vagyunk mi a somlóival. Ha bejön hozzánk egy külföldi csoport, szinte biztos, hogy mind somlóit kérnek” – mondja Dorogi Anna cukrászmester.

Lássuk, mit tartalmaz a desszert, amiért a világ rajong.

Hozzávalók, az eredeti recept szerint:

Sima piskótához

  • 4 db tojás
  • 4 ek. cukor
  • 4 ek. liszt
  • 2 ek. víz
  • ½ kk. sütőpor

A kakaós piskótához ugyanazok szükségesek, mint a simához, de 2 evőkanál kakaóport is hozzáadunk, a diós piskótához pedig 4 evőkanálnyi darált diót.

Vaníliamártás

  • 1 l tej
  • 4db tojás sárgája
  • 10 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1dl tejszín

Szirup

  • 2 dkg cukor
  • 3 cl rum/rumaroma
  • 3dl víz
  • 1 narancs héja reszelve

Csokoládéöntet

  • 10 dkg étcsoki
  • 2 ek kakaópor
  • 1 ek cukor
  • 5dkg vaj
  • 5dl tej
  • 1 ek liszt
  • 2 cl rum/rumaroma

mazsola, darált dió és tejszín

Elkészítése

Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét 1 evőkanálnyi cukorral kemény habbá verjük és félretesszük.  A többi cukrot a tojássárgájával, lisztel, sütőporral és a vízzel alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk óvatosan a tejszínt. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és 200 fokon, nagyjából negyed óra alatt megsütjük. A sütőnél érdemes figyelni, ha légkeveréssel csináljuk, hamarabb elkészül. A másik két piskótát ugyanígy készítsük el hozzáadva a tésztájukhoz a kakaóport és a darált diót.

A vaníliamártáshoz simára keverjük a tojássárgákat a liszttel, a cukorral, a tejszínnel, a vaníliás cukorral és egy kevés tejjel. A maradék tejet felforraljuk, és a hozzákeverjük. Vízfürdőre tesszük, habverővel folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. A mazsolát kevés vízbe áztatjuk, és pár percre a mikrohullámú sütőbe tesszük, hogy egy kissé megduzzadjanak. majd tegyük papírtörlőre, hogy a víz lecsepegjen róluk. A sziruphoz a 3 dl vízbe cukrot keverünk és felforraljuk. Közben hozzáadjuk a reszelt narancs- és citromhéjat, valamint a rumot, és félretesszük hűlni.

A csokoládéöntethez a vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet. Amikor simára kevertük, hozzáadjuk a tejet, a kockázott csokoládét, a kakaóport, cukrot és a rumot. Habverővel folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Az állaga ne legyen túlságosan sűrű, inkább folyós. Ha kész, ezt is hagyjuk hűlni.

A piskótákat jól átitatjuk a sziruppal, majd először a diósat kenjük meg a vaníliamártással, és szórunk rá mazsolát, darált, cukrozott diót. Utána a kakaós piskótát és a natúr piskótát is bekenjük, és a legvégén megszórjuk a kakaóporral. A legjobb eredmény érdekében az a jó, ha egész éjszakára a hűtőbe tesszük, úgy érnek össze legjobban az ízek. Üvegtálkákba vagy üvegpoharakba szedjük, tegyünk rá tejszínt, majd a csokoládéöntetet és hintsük meg reszelt dióval.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Marti Toth (@mattitoth) által megosztott bejegyzés

Egy vasárnapi ebédet méltóképpen megkoronáz, ha beülünk egy békebeli cukrászdába egy somlóira, de akkor arra a napra engedjük el a kalóriák számolgatását. Ahogy a hozzávalók listájából is kiderül, ez nem diétás fogás, de néha kell és érdemes is bűnbe esni. Ha viszont úgy érzed, ennyi plusz kalória neked nem fér bele, főleg nyáron, akkor keress mentes cukrászdát, természetesen ott is szerepel a kínálatban. De nem ördögtől való elkészíteni otthon sem. Ha biztosra akarsz menni, akkor érdemes a konyhában kísérletezni vele. Az összes cukros alapanyag helyett válassz cukormentes vagy édesítős verziót.

Nyitókép: Landrausch/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: