Ilyen pofonegyszerű lenne a boldogság titka? Lássuk a törökök bevált receptjét!

A jólét keleti esszenciája

Hiányoznak a nyugalom percei a pörgős hétköznapjaidból? Lesd el a törökök módszerét! Számodra mit jelent a keyif?

A japán és a dán filozófia után most a keyif szóhoz kapcsolódó életérzésnek jártunk utána, aminek megélése szerves részét képezi a törökök mindennapjainak. Hogy miért? Ha a 15 milliós lakosú Isztambulra gondolunk, könnyen asszociálhatunk az utcákon hömpölygő tömegre. Ez egy átlag magyar számára egyenlő az állandó stresszel. A törökök viszont hála a keyif-nek, még a nyüzsgő nagyvárosi forgatagban is képesek megtalálni a békét és a csendet, ami valljuk be, nem kis kihívás!

Ez lenne a török mindfulness?

A keyif szót lehetetlen pontosan definiálni, de közel áll a jelentése az örömhöz. Fordíthatjuk még jólétnek, élvezetnek, boldogságnak vagy eufóriának is. Isztambulban a nyugalom művészetének tekintik. És hogy hogyan érhető el ez a kiegyensúlyozott, elégedett állapot? Egész egyszerűen az égvilágon semmit sem kell tenned hozzá! Ülj le, ürítsd ki az elméd, és hagyd, hogy felszabadulj. Ismerősnek tűnhet a koncepció, hiszen a keyif nem más, mint a török mindfulness. A különbség csupán az, hogy míg a mindfulness a tudatos jelenlét varázsának megélésére buzdít, a keyif a békés pillanatok élvezetéről szól. Távolba révedni a Boszporusz partján egy tradicionális tea mellett, vagy 4-5 órát ücsörögni egy étteremben, az egyes fogások között, vízipipázni egy éjszakán át, mind-mind tökéletes példa a keyif életérzésre. A törökfürdőzés kultúrájáról nem is beszélve (hammam), amelyből bár egy kevés nekünk, magyaroknak is jutott, de a törökökkel ellentétben nem képezi életünk szerves részét ez a relaxációs forma.

Mi miért nem csináljuk?

Nincs szó nagy ördöngösségről, mi mégis nehezen iktatunk be ilyen üresjáratokat a napjainkba. Amikor relaxálni próbálunk, általában gyakorlatokban keressük a megnyugvást: jógázunk, sétálunk, meditálunk, veszünk egy forró fürdőt vagy olvasunk. Ha pedig mégis az édes semmittevésre cseréljük az aktív pihenést, gyakran képtelenek vagyunk lecsendesíteni az elménket. Gyakori, hogy egy finom kávé mellett is a telefonunkat nyomkodjuk, vagy épp képtelenek vagyunk félretenni a jelen és a jövő aggodalmait. Még akkor is csinálunk valamit, amikor épp semmi teendőnk, kapkodunk az étkezéssel, telesűrítjük a napunkat, sokszor még turistaként is rohanunk. Lássuk be, (egyelőre) nem természetes számunkra a dologtalan pillanatokban való elmélyedés, de miért is ne tanulhatnánk el másoktól?

Nyitókép: Victoria43/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: