A toxikus kapcsolatok 4 szakasza

Azért annyira egészségkárosítók a toxikus kapcsolatok, mert időközben megszűnünk önmagunk lenni és egyre kevésbé vesszük észre a jeleket. Holott 4 kapcsolati minta is árulkodik arról, hogy ideje lenne továbblépni.

Nagyon divatos kifejezéssé vált manapság a „toxikus kapcsolat”. Javarészt mindenre ráhúzzuk, ami kicsit is súrolja az ingerküszöbünket, ám a ténylegesen terhelt és mérgező kapcsolatok sajátos dinamikával rendelkeznek. 4 különböző szakasz váltja egymást, amik az oda-vissza rángatás mintázatára épülnek. Noha, az egészséges kapcsolatokban is érnek minket sérelmek, megbánthatjuk egymást és negatív hatásokkal is szembesülhetünk, ahhoz, hogy ártalmasnak kiáltsunk ki egy kapcsolatot, ennél azért több kell. A következő dinamika jelzőértékű lehet.

1. Szerelembombázás: az idealizálás szakasza

A szerelembombázás során a párod legfőbb célja, hogy levegyen a lábadról. Úgy is tekinthetünk erre a szakaszra, mint a bántalmazás megalapozására. Vagyis a cél, hogy minél erősebben kezdj el kötődni a másik személyhez, hogy a későbbiekben bármi is történjen, kitarts mellette. Erre az időszakra a nagy gesztusok jellemzőek, a meglepetés ajándékok, a pazar vacsorák és a fülbe- és szívbemászó dicséretek. Mindezt azonban nem azért teszi, hogy érzelmi kapcsolatot alakítson ki veled, hanem azért, hogy behálózzon, és annak a valószínűségét, hogy kilépsz a kapcsolatból, minimálisra csökkenthesse. Muníciót gyűjt a későbbiekre.

2. Leértékelés szakasza

Egy bántalmazó számára a szerelembombázás időszaka rendkívül megterhelő. Tulajdonképpen azért, mert kontrollvesztéssel jár számára. Így amint azt érzi, hogy elköteleződtél és a csali bevált, jön a feketeleves: kritizálás, bántás és az önbizalmad romba döntése. Azokat a személyes érzéseket és információkat, amiket szerelemtől vezérelve megosztottál vele a kezdeti fázisban, most ellened fordítja. Eléri, hogy kételkedj önmagadban és elinduljon a „mit rontottam el?” lejátszási lista a fejedben. Mindeközben ő tovább gyengít téged azzal, hogy megjegyzéseket tesz a külsődre, a viselkedésedre és látszólag teljesen kifordul önmagából, legalábbis abból, akit te megismertél az elején. Az idealizálási fázisban nem tudtál rosszat tenni – most pedig nem tudsz jót tenni.

3. Eldobás szakasza

Amikor már az előző szakaszt a végletekig járatta és elhitette, hogy a probléma veled van, akkor jön az eldobás időszaka. Ez jelenthet tényleges szakítást, megcsalást vagy ghostingot is. De az is lehet, hogy csenddel büntet vagy ignorálni kezd. Eddigre viszont annyira átszőtte a kapcsolat a lelked, hogy azzal, hogy igyekszik eltávolítani magát tőled, csak azt éri el, hogy egyre jobban ragaszkodj hozzá és mindent megtegyél, hogy visszakapd. Az elhagyástól való félelmedet fordítja ellened.

4. Visszahívás szakasza

A sérülékenységed és az elhagyástól való félelmed pedig pont kapóra jön neki, így kezdetét veszi az utolsó szakasz: a visszahívás. Egyszer csak ír egy kedves üzenetet vagy könnybe lábadt szemekkel áll a küszöbödön a bocsánatodért esedezve. És persze fűt-fát megígér, majd a csillagokat is lehozza, ha most még utoljára adsz neki egy esélyt. Mindeközben te hiszel abban, hogy tényleg megbánta, hogy ezúttal valóban meg fog változni, de a tény az, hogy nem azért jön vissza, mert szeret, hanem azért, mert élvezi ezt: a kontrollt, amit feletted gyakorolhat. Amint visszafogadod, a kapcsolat ugyanolyan diszfunkcionális lesz, mint korábban volt. Csak megjelenik az úgynevezett „fading effect”, ami elhomályosítja az észszerű gondolatainkat és örömmámorban úszunk a régi szép emlékekben, voltaképpen abban reménykedve, hogy újra visszakerülünk az első, szerelembombázó szakaszba. Ami meg is történik, csak ezzel egyidőben újraindul a ciklus, azzal a különbséggel, hogy mi minden egyes fordulóban elveszettebbnek érezzük magunkat és egyre nehezebbé válik a kilépés ebből az ördögi körből.

Azonban minél hamarabb észrevesszük a piros zászlókat, amik azt mutatják, hogy a kapcsolat inkább elvesz tőlünk, mintsem adna, annál könnyebb lesz magunkat választani és véget vetni ennek a dinamikának.

Nyitókép: milan2099/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: