A tudósok szerint van mód arra, hogy visszafordítsuk az őszülést

Az őszülés ellen nem az az egyetlen megoldás, ha rohansz a fodrászhoz és befesteted a hajad. A tudósok szerint egy természetesebb és olcsóbb módszer is segíthet, de persze, nem mindenkin.

Van, akinél korán kezdődik az őszülés már a húszas éveiben megcsillannak az első hófehér hajszálai , és vannak a későn őszülők, akik még a harmincas éveik második felében is a saját hajszínűkkel büszkélkedhetnek. Bármelyik típusba tartozol is, egy biztos: az első ősz hajszál(ak) felfedezése számodra is sokkoló élmény volt/lesz. Hiszen ilyenkor rögtön arra gondolunk, hogy oda a fiatalságunk, ami okot ad egy kis mélabúra.

Persze, egy ősz frizurát is lehet csodásan viselni, sőt, manapság sokan direkt őszre festetik a hajukat, vagy ünneplik az ősz hajukat, annyira bejön nekik ez az árnyalat. De ha egy ideig nem akarsz hallani a hófehérré változó tincsekről, és csak nemrég fedezted fel az első (vagy néhány újabb) ősz hajszáladat, a tudósok szerint nincs okod az aggodalomra. Ugyanis simán visszafordíthatod az őszülés folyamatát.

őszülés, ősz haj, visszafordítható őszülés
A tudósok szerint az őszülés visszafordítható, egy biztos: rástresszelni nem szabad! Fotó: Westend61/Getty Images

A stressz okozta őszülés visszafordítható

Tudósok szerint a stressz okozta őszülés a stressz megszüntetésével visszafordítható. Persze, nem mindenkinél, és nem minden esetben. A tanulmány vezető szerzője, Dr. Martin Picard azt mondja, fontos, hogy jobban megértsük az öregedés folyamatát. Szerinte ez nem egy lineáris eseménysor, hanem, idézzük: „legalább részben megállítható vagy akár átmenetileg visszafordítható.”

„Ahogyan a fa törzsének évgyűrűi a fa életének elmúlt évtizedeiről árulnak el információkat, úgy a hajunk is ’mesél’ a biológiai múltunkról. Amikor a hajszálak még a bőr alatt vannak, ki vannak téve a stresszhormonok és más, az elménkben és a testünkben történő dolgok hatásának”  mondta. Hozzátéve, hogy ezek a hatások láthatóvá is válnak a hajszálakon, amint kinőnek a fejbőrből.

Egy nyaralás alatt újra sötétté válhat a haj?

A tanulmányban 14 önkéntes hajszálait vizsgálták a kutatók. Az önkénteseket arra is megkérték, hogy vezessenek stressznaplót, minden héten értékelve az őket ért stressz szintjét. A kutatók észrevették, hogy bizonyos esetekben, a stressz csökkentésével néhány ősz hajszál visszanyerte a színét. „Volt olyan alanyunk, aki nyaralni ment, és öt hajszála a nyaralás alatt vált ismét sötétté” mondta Picard.

De még mielőtt eldobnád a munkád, és felülnél az első tengerpartra induló repülőgépre, vagy azonnal lefoglalnál egy last minute nyaralást, hadd emeljünk ki egy dolgot. A tudósok ugyanis felhívták a figyelmet arra, hogy nincs garancia a hajszálak visszasötétedésére a stressz elmúlásával különösen azoknál, akik már régóta őszülnek.

„Matematikai modellezésünk alapján úgy gondoljuk, hogy a hajnak el kell érnie egy küszöbértéket, mielőtt megőszülne. Középkorú embereknél, amikor a haj a biológiai kor és más tényezők miatt már közel van ehhez a küszöbértékhez, a stressz ’átlöki’ ezen, és a haj őszülni kezd” – folytatta Picard. „Nem gondoljuk, hogy egy 70 éves, évek óta ősz hajnál a stressz csökkentése sötétíti a hajat, vagy egy 10 éves gyerek pusztán a stressz növelésétől őszülni kezdene.”

Forrás: Eatthis.com
Fotó: Westend61/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: