A válásra való felkészülés akár a házasságot is megmentheti

A legnagyobb egyetértés idején kell a legnehezebb kérdéseknek elébe menni, ami segít abban, hogy a válásnak a gondolata se merüljön fel később.

Sajnos a legnagyobb szerelem is elmúlhat egyszer, de az már mindenkinek a saját vérmérsékletétől függ, hogy miképp kezeli ezt a helyzetet. Sokan egyértelműen kudarcként élik meg, ha nem sikerül a házasságuk, de vannak, akik csak a másik felet hibáztatják. Szerencsére egyre többen vannak, akik a békés különválás érdekében hajlamosak kompromisszumokat kötni.

A házasságterápiáknak manapság számos válfaja létezik, de a legideálisabb helyzet az lenne, ha nem csak akkor kérnénk szakember segítségét, ha baj van, hanem megelőzésként is. Mert amikor már beütött a krach, akkor nehéz higgadtan cselekedni, olyankor többnyire az indulatok, a harag és a düh irányítja az elménket.

Menj elébe a vitáknak!

fotó: Morsa Images/GettyImages

Dr. Renée Bauer közel két évtizede vezeti ügyvédi praxisát, és arról vált ismertté, hogy igyekszik minden ügyfelét képessé tenni arra, hogy már a házasságkötéskor a békére és a céltudatosságra törekedjen. Motivációs és önerősítő könyvet is írt a témával kapcsolatosan, She Who Wins címmel. A válóperes szakember nem pusztán a levegőbe beszél, hanem saját, személyes tapasztalataira hivatkozva állítja, hogy a válást megelőző felkészülés sok esetben megmentette a házasságot.

Egy házasságkötéskor természetesen senkinek nem jut eszébe a válás, de ettől függetlenül alakulhatnak úgy a dolgok, hogy egy idő után, a külön utak tűnnek a legszerencsésebb megoldásnak. A szakember azt mondja, hogy bármilyen pesszimistán is hangzik, a pároknak szükség van keményebb hangvételű beszélgetésekre is, mert ezek megakadályozhatják a haragot, a félreértést, mielőtt a dolgok végérvényesen rossz irányba fordulnának. Vagyis, ha a válásra való felkészülést már akkor megkezdjük, amikor minden a legnagyobb rendben van, akkor jó eséllyel el sem jutunk a válás gondolatáig.

Csak őszintén

Egy kapcsolat kezdeti szakaszában szinte mindenki a legjobb, a legelőnyösebb oldalát mutatja a partnerének. „Akár szándékos, akár véletlen, nem, ritka, hogy az emberek eltitkolják magukról azokat az egyébként fontos tulajdonságokat, amelyek aztán a kapcsolat későbbi szakaszában felfedve sok mindent más megítélés alá helyeznek”. Emiatt ez könnyen lehet csapda is, mivel így a felek azt hiszik, hogy jól ismerik a másikat. De ez sokszor sajnos csak addig igaz, amíg össze nem házasodnak. Ha ezek a sokszor csak apró, de számottevő tulajdonságok akkor törnek felszínre, miután az életüket összekötötték, akkor a másik fél joggal gondolhatja, hogy becsapták. Mert azok az apróságok, amelyek zavarnak a partnereddel kapcsolatban, valószínűleg nem fognak javulni, vagy „csak” attól megváltozni, hogy összeházasodtok.

De hogyan készülhetsz fel a válásra, ha nem akarsz elválni?

Bauer tapasztalata szerint a legtöbb kapcsolatban a konfliktusok első számú oka nem egy harmadik fél megjelenése, hanem a pénz. De a pénzről, a pénzügyekről nem feltétlenül komfortos mindenkinek beszélgetni, emiatt a párok hajlamosak visszariadni ettől a nehéz témától. Pedig azért sem árt már előre közös álláspontra jutni, mert a válások esetében is különösen kulcsfontosságúak a piszkos anyagiak. „A legjobb elébe menni a pénzügyi vitáknak. Készítsetek tervet arra vonatkozóan, hogyan oszlanak meg a költségek. Ki fizeti a számlákat, a nagyobb kiadásokat, és azt se hallgassátok el egymás előtt, ha tartozásotok van. Dolgozzatok ki egy olyan költségvetést, amely mindkettőtök számára kivitelezhető” – javasolja a szakember.

Dr. Renée Bauer arra is felhívja a figyelmet, hogy bármennyire is kellemetlen a pénzügyekről beszélni, ez nem egyszeri alkalom, amin ha végre túl vagytok, ki lehetne pipálni. „Ez a téma olyan, mintha cégtulajdonosok lennétek, folyamatosan egyeztetni kell a gazdasági kérdéseket. Ha viszont ezzel mindketten az elején tisztában vagytok, akkor sokkal kevesebb meglepetés ér benneteket a témával kapcsolatban”. Ha pedig tudtok rendszeresen beszélni erről, és nem titkoltok el egymás elől semmit, akkor esélye sem lesz, hogy a pénz közétek álljon, vagy nagyobb, akár vízválasztó vita témája legyen.

Dr.Bauer nem egyszer volt tanúja olyan beszélgetéseknek, amikor kiderült, hogy az egyik félnek fogalma sincsen, hogy mennyi pénzből gazdálkodnak, mert az a másik feladata. Aztán döbbenten néztek egymásra, és persze rövid időn belül vádaskodni kezdtek, amikor kiderült az igazság. Mert a helyzet a bizalmatlanságot is felébreszti, s ha a bizalom sérül, akkor nehéz visszatáncolni. Ezért bármennyire is nehéznek gondoljátok, ezt a témát a kapcsolatotok, a hosszú távú házasságotok érdekében ne halogassátok, hanem játszatok nyílt lapokkal.

Forrás: purewow.com

Nyitókép: Ivanko_Brnjakovic/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Legnépszerűbb cikkek: