A várandósságot sem éljük meg egyformán: 3 kismamatípus

Legyen szó aggodalomról, előkészületekről vagy izgatottságról, a várandósság élménye ezerféleképpen csapódhat le egy nőben. A pszichiáter szerint ez a három leggyakoribb kismamatípus.

A nőiség, gyermekvárás, anyaság hármasában nem könnyű megtalálni a helyünket. A várandósság különösen érzékeny életszakasz, amit minden nő másként él meg, és több út is vezethet ugyanoda: ahhoz a pillanathoz, amikor először kezünkben tartjuk a kisbabánkat. Van, aki hosszú, rögös és megpróbáltatásokkal teli ösvényen érkezik el eddig, míg más örömmámorban úszva, különösebb bonyodalmak nélkül. Egy azonban közös mindannyiunk élményében, mégpedig az, hogy az anyává válás egy lassan kibontakozó, de életre szóló állapot, ami során rengeteg átalakuláson megy keresztül a női lélek. A bennünk zajló pszichés változások hatással vannak a magzatra is, és már a pocakban töltött 9 hónap alatt kialakul egy érzelmi kötődés baba-mama között.

Joan Raphael-Leff brit pszichiáter, a Másállapot könyv szerzője kismamákkal folytatott 20 éves tapasztalata alapján három különböző várandósságélményt írt le.

terhesség várandósság baba lombik tervezés anyaság
SIphotography / Getty Images

1. Az ösztönző típusú anya

Ez az anyukatípus a babavárás időszakát élete csúcspontjának, nőiessége kiteljesedésének éli meg. Teljesen átadja magát ennek az élménynek és tudatosan készül rá. A testi és lelki változásokat gördülékenyen fogadja. Az életét átalakítja és mindent a várandósság élményének rendel alá. A pozitív érzelmek, a várakozás és az együtt fejlődés érzése áll középpontban nála, a terhesség alatt igyekszik minden negatív érzelmet, személyt és gondolatot kizárni. A szüléstől csak olyan szempontból fél, hogy az megszakítja majd ezt a varázslatos, szimbiotikus állapotot. A kisbaba megérkezése után is kitart a lelkesedése. Örömmel látja el az anyai teendőket és körülöleli a gyereket az anyai gondoskodással és szeretettel.

2. A szabályozó típusú anya

A szabályozó típusú anya arra vágyik, hogy az élete ne változzon meg fenekestől csak azért, mert gyereke születik. Igyekszik harmóniában tartani a saját igényeit a baba igényeivel. A várandósságot sokszor „terhesnek” éli meg, a tünetek és testi változások negatívan hatnak rá. Készül a babára és várja, azonban próbálja fenntartani a régi életét és a 9 hónapot aktívan, programokkal tele tölti. Tart tőle, hogy hogyan tud majd helytállni az anyaszerepben és attól fél, hogy elront valamit. A szülést követően szeretne mindent a „nagykönyv” szerint csinálni, nem hisz az ösztöneinek, inkább csak a leírt tényeknek. Táblázatok és szakemberek között érzi csak biztonságban magát.

Fotó: Getty Images

3. A kölcsönös típusú anya

A kölcsönös típusú kismama számára a legfontosabb az egyensúly az anyaság és a nőiség között. Egyszerre éli át a szomorúságot a régi élet elvesztése miatt és az örömöt egy új élet kezdete okán. Befelé, a saját érzései irányába is, de kifelé is figyel. Próbálja megtalálni az arany középutat, ahol a család, a barátok és a terhesség harmóniában meglehetnek egymás mellett. Ugyanúgy látja a szépségét és nehézségét is ennek az időszaknak. A baba érkezése után is törekszik erre az egyensúlyra. Élvezi az együttlétet a kicsivel, de nem esik nehezére saját magára is időt szakítani. Az egyetlen probléma, ami aggasztja, hogy igyekszik minden szerepében tökéletesen teljesíteni, jó feleség, anya és önmaga lenni, viszont a maximalista hozzáállása nagyon kimeríti.

Előfordulhat, hogy magadra ismersz egy-egy típusban, de az is lehet, hogy úgy érzed, rád mindhárom igaz, vagy éppen egyik sem. Bármelyik helyzet is álljon fenn, az teljesen rendben van. A tipizálás csak abban segít, hogy támpontokat kapjunk, de az egyéni megélések mindig sokkal színesebbek és összetettebbek, mint a leszűkített kategóriák. Ameddig a tőled telhető legtöbbet megteszed magadért és a kisbabádért, addig a várandósságod és anyaságod is pont úgy jó, ahogy van.

Nyitókép: shurkin_son/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Legnépszerűbb cikkek: