A vegán életmód nem csak az étkezési szokásainkat, az egész életünket megváltoztatja

Sikeresen zárult a Prove által szervezett magyar Veganuár: a programban 10 679 fő vett részt, akik közül sokan pozitív eredményekről számoltak be és szeretnék folytatni a vegán életvitelt.

Évről-évre egyre több szó esik a veganizmusról, így nem véletlen, hogy azoknak a száma is szépen növekszik, akik belevágnak az életmódváltásba. Sokan környezetvédelmi szempontok miatt kötelezik el magukat a növényi alapú táplálkozás mellett, mások kedvenc márkájuk/influenszerük, egy dokumentumfilm vagy ismerőseik hatására, esetleg szimpla kíváncsiságból váltanak. A legtöbben viszont a saját egészségük miatt próbálják ki, majd állnak át véglegesen az új diétára. Amitől nemcsak az étkezési szokásaik alakulnak át, hanem a szemléletmódjuk is.

Néhány hónapnak indult

Korábbi cikkekben már meséltem arról, hogy én egy három hónapos ‚‚próbaidőszak’’ alatt kóstoltam bele a növény alapú táplálkozásba. Az ismerőseim között többen is vegán étrendet követtek, ezért engem is egyre jobban csábított. Végül egy dokumentumfilm, a What the Health hatására vágtam bele. Nem állítom, hogy könnyű volt a váltás, ugyanis az elején több váratlan akadály is próbára tette a kitartásom és a türelmem. Rutin hiányában olyan egyszerű, hétköznapi feladatok is nehézséget okoztak, mint például a bevásárlás, ahol hosszú-hosszú perceket töltöttem az összetevők listájának olvasgatásával, vagy a családi összejövetelek, ahol a savanyúságon kívül semmilyen vegán étel nem került az asztalra. Arról nem is beszélve, milyen nagy odafigyelést igényel a megfelelő tápanyag- és vitaminbevitel biztosítása, amikor valaki növényi alapú diétát követ – erről egyébként korábbi cikkünkben egy dietetikus véleményét is kikértük.

Támogatás nélkül nem biztos, hogy kitartottam volna az elhatározásom mellett. Szerencsére az ismerőseim átsegítettek a kezdeti nehézségeken, és a három hónap után eszembe sem jutott, hogy visszatérjek a régi étrendemre. Már néhány hét után számos pozitív változást észrevettem: az egészségem és a közérzetem is javult, és egyre nagyobb figyelmet szenteltem a tudatos életmódnak. A Prove által szervezett, nagyszabású hazai Veganuár program felméréséből kiderült, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinek fenekestül felfordult az élete az új étrend miatt – a szó legjobb értelmében.

Egy hónap is hatalmas változást hozhat

A Prove projektjéhez idén összesen 10 679 jelentkező csatlakozott, akik vállalták, hogy egy hónapon keresztül a veganizmus elveit követve élik az életüket. A programnak igazi közösségformáló hatása is volt, hiszen a résztvevők folyamatosan támogatták egymást, megosztották a tapasztalataikat, és akkor sem közösítettek ki senkit, ha elcsábult valamilyen állati eredetű étel láttán. A 31 nap után 1629 résztvevő személyes élményeiről is beszámolt, az eredményekből érdekes dolgokat tudhattunk meg. Ilyen például a nemek aránya, ugyanis a felmérésben a válaszadók 91,6%-a nő volt. Ennek több oka is lehet. Talán a társadalmi normák, a hagyományos étkezési szokások is közrejátszhatnak abban, hogy több nő érdeklődik a veganizmus iránt. Viszont valószínű, hogy a nagy eltérés azért is alakult ki, mert a nők szemében az étkezés, a férfiaknál inkább a sportolás kap fontosabb szerepet az egészséges életmód kapcsán. 

A Veganuár program első hónapja sikeresen zárult – de nem ért véget, hiszen egész évben csatlakozhatunk. Az eredmények azt mutatják, a válaszadók 47,6%-a teljesen kizárta az állati eredetű ételeket a diétájából, ráadásul 57%-nak még az állati eredetű termékeket (ruhák, kozmetikumok) és szolgáltatásokat (állatkert, cirkusz) is sikerült elhagynia. A szervezők természetesen arra is kíváncsiak voltak, hányan tervezik folytatni a vegán életmódot. A kérdőívet kitöltők több mint fele vallotta azt, hogy biztosan nem hagy fel az új életmóddal, 37,6% állította, még nem köteleződött el teljes mértékben.

View this post on Instagram

🥦 MAAYYYY! YAY! NO MEAT MAY IS HERE! 🥦⁠ ⁠ One of our favorite annual campaigns has just launched. Check it 👇🏽 . . Welcome, welcome, to all of our incredible community! We're so glad you're on this journey with us, and we can't wait to share a month of scrummy food with you all. How are you feeling on your first day?⁠ Nervous, excited, scared? Don't fret we're here every step of the way to guide you through 31 days of doing good! And we guarantee it'll get easier day by day! ❤️ ⁠ P.S. It's not too late to sign up and join us – It's 100% free! 👉 @ nomeatmay.net ⁠ —————— TIP OF THE DAY: Make it a lockdown party! The first rule of No Meat May club, is to talk about No Meat May club. The more people that sign up the greater the impact, and the more fun! So get talking, and invite friends, family to share this planet saving adventure. It’s not too late to bring in your besties, even in lockdown. Who's up for a skype pizza party? #RevolutionStartsHere #NoMeatMay #EndFactoryFarming #SaveOurPlanet #FeedTheWorld #ImproveYourHealth #wholefood #plantbased #vegan #vegetarian #veganfortheanimals #ukvegans #sydneyvegans #melbournevegans #newyorkvegans #berlinvegans #vegansofistagram #vegansofig #govegan #crueltyfree #dairyfree #foodporn #animalrights #vegancommunity #instafood #meatfree #veganuary #cowspiracy #wthfilm #eattherainbow

A post shared by What The Health (@wthfilm) on

A legérdekesebb eredményt a résztvevők motivációjának megváltozása hozta. A program elején a válaszadók zöme az egészségmegőrzés céljából vágott bele a Veganuárba. Egy hónappal később viszont sokkal nagyobb volt azoknak az aránya, akik etikai okok, azaz az állat- és környezetvédelem miatt tartották fontosnak a vegán életvitelt. Ez is alátámasztja, hogy a veganizmus jóval több egy diétánál – az emberek szemléletét is megváltoztatja, akik így sokkal tudatosabban élik az életüket.

A váltás nem fenékig (vegán) tejfel

A felmérés nagyon szép eredményekkel zárult, de a kérdőívből nem maradhatott ki az a kérdés sem, mi okozott nehézséget a résztvevőknek. Sokan a korlátozott étkezési lehetőségekre panaszkodtak, mások a körülményes bevásárlást, és a rendszeres főzést említették. A legtöbb résztvevőt a környezetében élők bántó megjegyzései, illetve a támogatás hiánya zavarta. Pontosan ezért jött létre a Veganuár 2020 Facebook csoport, hiszen a tagok itt egy-egy tanáccsal vagy kedves szóval biztatják egymást. A több mint 5000 fős közösség mindig szívesen fogadja az érdeklődőket – ha benned is felmerült az életmódváltás gondolata, biztosan találsz néhány érdekes infót. Természetesen a woohoo. cikkei között is érdemes keresgélni, hiszen mi is többször foglalkoztunk már a témával.

Nyitókép: Enrique Díaz/7cero/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: