A vegetáriánus étrend növelheti a depresszió kockázatát?

A húsmentes étkezés hátterében többnyire a tudatosság és az egészségügyi előnyök állnak. A kutatók azonban nincsenek róla meggyőződve, hogy a hús elhagyásának kizárólag pozitív hatásai vannak.

A vegetáriánus étrenddel kapcsolatban sokszor még a táplálkozással foglalkozó szakértők is megosztottak. Aki régóta híve a húsmentes étkezésnek, az esküszik rá, aki pedig úgy gondolja, hogy a hús igenis szükséges a szervezetnek, az számos példát próbál hozni ennek a ténynek az alátámasztására.

Előnyök és hátrányok

Én nem feltétlenül tudatosan, de mindig az arany középútra törekedtem. Mert bár akár hetekig is elvagyok hús nélkül, azt sem állíthatom, hogy néha nem esik jól. De erről a témáról mindig az jut eszembe, amikor a még óvódás korú fiamnak az egyik barátja átjött hozzánk egy egész hétvégére, mert a szülei elutaztak. Náluk az egész család vegetáriánus – hozták is neki, amit ehet – és a kissrác hosszasan sorolta minden étkezés előtt az elméleti részt, hogy miért ez alapján az elv szerint étkeznek. Majd amikor bevonultak játszani és azt hitte, hogy nem halljuk őket, akkor azt mondta: „ha nagy leszek és elköltözök otthonról, akkor én egy hétig csak húst fogok enni”.

A vegetáriánus étmódot több okból is szokás választani, hiszen sokan nemcsak az egészségügyi vonatkozásai miatt teszik le mellette a voksot, hanem etikai és társadalmi okokból is. A húsmentes étrenddel sokan az állatokat is próbálják védeni, de az is mellette szól, hogy korábbi vizsgálatok alapján csökkentheti a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és több krónikus betegség kockázatát is. De vannak ellenérvek is jócskán, egy nemrég készült tanulmány például arra a következtetésre jutott, hogy

a vegetáriánus étrend növelheti a depresszió kockázatát.

A WHO adatai szerint a depressziót több megközelítésből is érdemes folyamatosan vizsgálni, mert a szívbetegségek után szinte a második leggyakrabban előforduló probléma világszerte, az érintettek száma pedig évről évre növekszik.

A változatosság a kulcsszó

Fotó: Foxys_forest_manufacture/Getty Images

Journal of Affective Disorders egyik tanulmánya szerint a vegetáriánus étrendet követők kétszer annyi depressziós időszakot élnek, mint azok, akik húst, halat és baromfit is esznek. A vizsgálat során közel 15.000 brazil felnőtt töltötte ki a kérdőívet, ennek eredménye alapján vonták le a tanulságot. Azt fontos hangsúlyozni, hogy a kutatók sem tudták teljes mértékben megfejteni az ok-okozati összefüggést, pusztán dokumentálták a vizsgálat eredményét. Véleményük szerint a bizonyos fokú tápanyaghiány magyarázhatja az eredményt, mivel nagyon sok esetben a vegetáriánus életmódot folytatók nem táplálkoznak eléggé változatosan. A vegán étrendek nem feltétlenül tartalmaznak megfelelő mennyiségű B12-vitamint, és alacsonyabbak lehetnek omega-3 többszörösen telítetlen zsírokban, amelyek fontosak az agy működéséhez.

A tanulmány szerint, a kutatók azonban azt feltételezik, hogy ez az összefüggés fordított is lehet, vagyis a depressziós emberek nagyobb valószínűséggel próbálkoznak étkezési szokásaik változtatásával (például a hús elhagyásával), mert abban reménykednek, hogy ettől fogják jobban érezni magukat.

Az étrend és a mentális egészség közötti összefüggést jó ideje több kontextusba helyezve is vizsgálták már. Stefano Erzegovesi pszichiáter és táplálkozási szakértő szerint a legerősebb pozitív összefüggéseket a lelki jólét és a zöldségek, diófélék és hüvelyesek fogyasztásával kapcsolatosan azonosították.

A lelki és mentális jólét érdekében azonban nemcsak sok, hanem sokféle zöldséget kell fogyasztani.

Véleménye szerint a legjobb döntést akkor hozzuk a táplálkozásunkkal kapcsolatban, ha tartózkodunk az erős szélsőségektől, és a változatosságot szem előtt tartva étkezünk. Nem véletlen, hogy mindenkinek a mediterrán étrendet ajánlja, amelyről több kutatás is megállapította, hogy növelheti a várható élettartamot.

Jó, ha csökkentjük a hús mennyiségét, de nem muszáj teljesen elhagyni

A szakember által favorizált étrend szegény, de nem teljesen mentes az állati eredetű táplálékoktól és gazdag a földi termékekben, azaz zöldségekben és gyümölcsökben. Tapasztalatai alapján korunk összes krónikus betegségének megelőzése, de a pszichés közérzet javítása is könnyebb, ha nem visszük túlzásba az állati eredetű termékek fogyasztását. De ez nem zárja ki azt, hogy teljesen lemondunk róla.

A vegetáriánus életmód egészségügyi előnyeinek alátámasztását viszont az is igazolja, hogy a gyümölcs és zöldség napi szintű fogyasztása jóval magasabb a hús nélküli étrendben, és mivel ezek az ételek magasak antioxidánsban, vitaminokban, nagymértékben tudják ellensúlyozni a depresszióval összefüggésben lévő agyi gyulladásokat. Valamint a vegetáriánus étrend jótékony hatással van az anyagcsere betegségekre is.

Forrás: vogue.it, wiley.com

Nyitókép: Francesco Carta fografo/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: