Tudod, hány életet menthetsz meg egy véradással? (x)

Segíts másokon, adj vért az Árkádban!

Nemcsak hihetetlenül felemelő érzés, hogy segítesz másokon, de sokat teszel saját egészségedért is. Adj te is vért!

Ha rendszeres véradó vagy, ezekkel az információkkal már biztosan találkoztál, ha viszont még nem szántad rá magad, íme egy kis bátorítás! Összegyűjtöttük neked a legfontosabb tudnivalókat az önkéntes véradásról.

Tudtad?
A szervezetedben lévő nagyjából 5 liter vérből egy véradás alkalmával 4,5 decilitert vesznek le. A férfiak évente maximum ötször, a nők négyszer adhatnak vért.

A véradáshoz nem kell más, mint:

 • a személyi igazolványod,
 • a lakcímkártyád,
 • a TAJ-kártyád
 • és csupán 35-40 szabad perc.

Már ennyi is elég ahhoz, hogy szükség esetén három ember életét megmentsd!

Milyen formái vannak a véradásnak?

Jó, ha tudod, hogy a véradásnak létezik térítéses és úgynevezett irányított formája is. Az első esetben költségtérítést, kárpótlást kapsz a ráfordított időd és utazási költséged után. Ezzel szemben, az irányított véradás – az Országos Vérellátó Szolgálat fogalmazásában – a véradás azon formája, amikor célzottan, konkrét beteg részére adományozol, megnevezed, kinek a javára ajánlod fel a levett vért. Ez csak vércsoport-azonosság esetén lehetséges, ami azt jelenti, hogy a vércsoportodnak egyeznie kell a donoréval.

Ki adhat vért?

A vérellátás bázisát alapvetően önkéntesek adják. Véradó 18 és 65 év között lehet bárki, aki egészséges, és a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. Minél nagyobb létszámú, rendszeres véradó bázis kiépítése a cél, mert túl azon, hogy a vér elengedhetetlen baleseti sérültek ellátásánál, műtéteknél, transzfúziónál; plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum is készül belőle.

Gyere, adj vért te is!

A te érdeked is!

A segítségnyújtáson felül fontos információkat szerezhetsz saját egészségi állapotodról is. Egyrészt kiderül, milyen vércsoportba tartozol, másrészt a levett véreden a kötelező teszteken túl egyéb szűrővizsgálatokat is elvégeznek, ami kiterjed a HIV, a Hepatitis-B, Hepatitis-C és a szifilisz kimutatására is.

Milyen következményei lehetnek?

Mennyire veszi igénybe a szervezetedet a véradás? Egy egészséges ember számára ez nem megterhelő, sőt, kedvező folyamatokat indít be a szervezetben azáltal, hogy ösztönzi a vérképző szerveket arra, hogy friss vért és vörösvértesteket képezzen. Így azoknál, akik rendszeresen adnak vért, ez a megújulás folyamatos, és rendkívül kedvező élettani hatással bír.

Minket a tudat, hogy segíthetünk, és akár életeket menthetünk, bőven kárpótol a ráfordított időért és az elszenvedett tűszúrásért. Csatlakozz te is, és segíts másokon!

Ha szívesen adnál vért
Amennyiben szeretnél segíteni, február 8-án megteheted az Árkád Budapest bevásárlóközpontban. A véradás 11-19 óráig tart az Árkád főbejárat felőli végében, a 3. emeleten, a parkoló felé nyíló 2 kijárat közötti területen.
Az önkénteseknek kuponokkal kedveskednek, amelyeket az Árkád többféle étteremében, autómosójában, valamint egyes divatáru üzleteiben válthatnak be. Ezen felül pedig ingyenes vércukor- és vérnyomásmérésen is részt vehetnek az egészségközpontjuk kitelepülésén.
A Vöröskereszt az egyik legeredményesebb helyszínként tartja számon a bevásárlóközpontot. Az önkéntesek létszáma 100-140 fő között változik alkalmanként.

A támogatók listája:

 • Aranycipó
 • Árkád Egészségközpont
 • Burger King
 • Főzelékfaló/PizzaPasta
 • JonoYogo
 • KFC
 • Naturwash
 • TheBodyShop
 • VanGraaf

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: