A világ 10 legszebb vízesése, aminek fel kell kerülnie a bakancslistádra

Ha a zubogó vízesések és a lélegzetelállító tájak szerelmese vagy, akkor ez a húsz hely nem fog csalódást okozni.

Ugyan én elfogult vagyok a vízesésekkel kapcsolatban, de meggyőződésem, hogy az egyik legszebb természeti jelenségek közé tartoznak. Nemcsak a látvány, hanem az atmoszféra miatt is különlegesek ezek a helyszínek, ahol a vízzuhatag a természet erejének lenyűgöző megtestesítőjeként emlékeztet minket arra, hogy milyen aprók is vagyunk mi emberek ebben a hatalmas világban. Ha kikapcsolódásra és természeti csodákra vágysz, ne keress tovább, ezt a 10 helyet mindképp vedd fel a bakancslistádra.

1. Viktória-vízesés, Zambia és Zimbabwe

Mivel is kezdhetnénk a sort, ha nem a világ legszebb és egyben legszélesebb vízesésével, a Viktória-vízeséssel, ami Zambia és Zimbabwe határán helyezkedik el. A Viktória-vízesés 1708 méter széles vízzuhataga és köré szerveződő párafüggöny egyedülálló látványt nyújt.

Fotó: Seven Natural Wonders

2. Angel-vízesés, Venezuela

A világ legszélesebb vízesése után következzen a legmagasabb, ami nem más, mint az Angel, ami Venezuela keleti részén helyezkedik el. 979 méter magasból zuhan a mélybe a hatalmas víztömeg az Ördög-szurdokba. Azonban nemcsak a vízesés impozáns, hanem a tepuik is, amik jellegzetes Dél-Amerika északi részén előforduló, homokkőből felépülő táblahegyek, melyek otthont adnak az Angel-vízesésnek.

Fotó: POD Travels

3. Niagara, Kanada és USA

A Nigarát talán senkinek nem kell bemutatni. A két ország (Amerika és Kanada) határán fekvő vízesés az egyik legnépszerűbb turista-látványosság. A Niagara szó az „onguiaahra” szóból származik, ami „mennydörgő zajt” jelent. Másik érdekessége, hogy 1953-as Niagara című film után, amiben Marilyn Monroe játszotta a főszerepet, a Niagara a nászutasok kedvenc helyszíne lett. Azonban nemcsak az esküvő után, hanem bármikor érdemes ide látogatni, ha felejthetetlen élményre vágyunk.

Fotó: Canadian Geographic

4. Iguazu, Argentína

Egyedülálló természeti látványban lehet részünk, ha Argentína felé vesszük az irányt és ellátogatunk az Iguazu-vízeséshez. Összesen 280 önálló vízesés alkotja a vízesésrendszert, amihez egy különleges legenda is kapcsolódik: eszerint az Iguazu-vízesés a szerelmes istenek harcának eredménye, amely a főguarani isten, a Mboi Tu’i (vagy „Nagy Kígyó”) és a szeretet istennője, a Naipi között zajlott. Naipi egy gyönyörű, fiatal lány, a törzsfőnök lánya volt. A törzsfőnök Naipit odaígérte Mboi Tu’i-nak, azonban a lány egy halandóba szeretett bele. Napipi és szerelme elszöktek a dzsungelbe, hogy elkerüljék az istenek bosszúját. A legenda szerint az Iguazu-vízesés a Naipi és szerelme közötti szerelmet és elszakadást szimbolizálja.

Fotó: Lonely Planet

5. Baatara Gorge, Libanon

A Baatara-kanyar egy lenyűgöző természeti képződmény Libanonban, amely egy 250 méter mély, terméskő falakkal körülvett szurdokban található. A kanyar alján lévő Baatara-vízesés rendkívüli látványt nyújt, ahogy egy sziklaalagúton keresztül zuhan le a szurdok mélyébe. Ez a vízesés egyedülálló és misztikus jelenség, amelyet a közelben lévő Tannourine közelében lehet megtekinteni. A Baatara-kanyar és vízesésének lenyűgöző szépsége turisták millióit vonzza minden évben.

Fotó: Lebanon Trips & Tours

6. Plitvicei-tavak, Horvátország

A Plitvicei-tavak Horvátország legnagyobb és legismertebb nemzeti parkja, amely lenyűgöző vízeséseiről és kristálytiszta tavairól híres. A tórendszer több tucat vízesésből és kék-zöldes tavakból áll, amelyeket természetes mészkőből kialakult teraszok választanak el egymástól. A Plitvicei-tavak különlegességét az adja, hogy az évszakok és az időjárás változásaival folyamatosan átalakulnak, megváltoztatva színüket és atmoszférájukat. Ez a lenyűgöző táj vonzza a természetkedvelőket és a fotósokat egyaránt, akik felfedezik és megörökítik a park csodáit. A Plitvicei-tavakat 1979-ben nyilvánították UNESCO Világörökség részévé, és azóta is az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság Horvátországban.

Fotó: Amadria Park Hotel

7. Seven sisters, Norvégia

A Hét nővér-vízesés Norvégiában, a Geirangerfjord partján található, amely a fjord egyik legismertebb és leglátványosabb jelensége. A norvég mitológia szerint hét testvér együtt zuhant a mélybe és innen ered a vízesés neve. A Seven Sisters-vízesés rendkívüli látványt nyújt, különösen a fjord tiszta vizével és a környező hegyek szépségével együtt.

Fotó: Nordic Visitor

8. Sutherland, Új-Zéland

Új-Zéland déli szigetén, a Fiordland Nemzeti Parkban található a Sutherland-vízesés. Érdekessége, hogy ezek a látványos vízesések szerepelnek A hobbit című filmben a sasos jelenetben. Nevüket Donald Sutherland skót aranyásóról kapták, aki 1880-ban látta meg a vízeséseket.

Fotó: Campervan New Zealand

9. Gullfoss, Izland

Izland nem szűkölködik természeti csodákban. Az egyik legszebb vízesése a Gullfoss, ami magyarul arany vízesést jelent. Izland délnyugati részén a Hvítá folyó kanyonjában található, nem messze a fővárostól. A vízesés vízcseppeken megtörő napfényről kapta a nevét, ami gyakran úgy fest, mintha a pára aranyat hintene az aljban található sziklákra.

Fotó: Iceland Travel

10. Rajna-vízesés, Svájc

A Rajna-vízesés – vagy Rheinfall – Európa legnagyobb vízesése. A svájci Schaffhausen közelében, a Németország és Svájc közötti határon helyezkedik el: 150 méter hosszan, 23 méter magasról zúdul le a dübörgő víztömeg, ha Svájcban járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki a sorból.

Fotó: Swiss Epic Tours

Nyitókép: Canadian Geographic

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: