A világ 17 legszebb múzeuma

A párizsi Louvre, a szentpétervári Ermitázs, a bilbaói Guggenheim vagy a velencei Dózse-palota – ezek a múzeumok nemcsak a tárlataikkal, hanem épületeikkel is elkápráztatják a látogatókat.

A legtöbb múzeumot általában azért látogatja meg az ember, hogy a többezer éves leleteket, a történelmi jelentőségű műalkotásokat vagy a kortárs remekműveket személyesen is megcsodálhassa. Azonban a világon van néhány olyan múzeum, amely ennél is többet kínál, hiszen már a látványuk is megéri a belépőjegy árát. Vagyis egyszer mindenkinek érdemes személyesen is ellátogatnia ezekre a helyekre.

1. Louvre, Párizs

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Musée du Louvre (@museelouvre) által megosztott bejegyzés

A mai napig a párizsi Louvre a világ egyik legnagyobb és leglátogatottabb művészeti komplexuma, amely olyan műtárgyaknak ad otthont mint Leonardo Mona Lisája, a méloszi Aphrodité-szobor (más néven a milói Vénusz) vagy az ismert Géricault-festmény, A medúza tutaja. A Louvre eredetileg egy erődítmény volt, amelyet II. Fülöp Ágost francia király építtetett, majd IV. Henrik uralkodása alatt egyesítették a Tuileriák palotájával. Csak a francia forradalom után alakították múzeummá, azóta a világ egyik legnagyobb és legsokszínűbb gyűjteményével büszkélkedhet.

2. Metropolitan Museum of Art, New York

New York szívében, az Ötödik sugárúton található a Metropolitan Museum of Art ( MET ), amelyet minden művészetkedvelőnek kötelező meglátogatnia, ha a Nagy Almában jár. Az 1872-ben megnyílt múzeum több mint 2 millió műalkotás otthona: az ősi szobroktól a francia mesterek festményein keresztül az amerikai művészek gyűjteményére is rábukkanhatunk. A MET hihetetlen kiállításai szinte mindig megdöntik a látogatottsági rekordokat, elég csak a divatvilág egyik legnagyobb eseményére, a MET-gálára gondolnunk.

3. Ermitázs múzeum, Szentpétervár

60 000 szoba, 10 000 galéria, 3 millió kiállított műalkotás, 230 000 négyzetméter alapterület – a szentpétervári Ermitázs múzeumról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Az épületet 1764-ben nyilvánították múzeummá, azóta is a világ legnagyobb múzeuma, illetve itt található a világ legnagyobb festménygyűjteménye (több mint 16 000 alkotás) is. Az ókori görög és római művészet, az itáliai és a francia reneszánsz korszak is képviselteti magát, de a 20. század legismertebb alkotóinak munkáit is megcsodálhatjuk. Azonban ha a múzeum gyűjteményének minden egyes darabját látni szeretnénk, akkor érdemes kényelmes cipőt húzni – ehhez ugyanis 22 kilométert kell gyalogolnunk a grandiózus épület belső tereiben.

4. Vatikáni Múzeumok, Vatikánváros

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Alberto (@4lbero) által megosztott bejegyzés

A Vatikán nyilvános művészeti komplexumában található hatalmas műgyűjteményt a római katolikus egyház és a pápaság halmozta fel az évszázadok során. Ezalatt a tárlat olyan ismert művekkel gazdagodott, mint a Laokoón-csoport, valamint Caravaggio és Gauguin-festményei. Nem véletlen, hogy évente 7 millió turista látogat el a városba, és fedezi fel ennek a múzeumnak a pompáját. 

5. Louvre Abu Dhabi, Abu Dhabi

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Travelxp (@travelxptv) által megosztott bejegyzés

2017 novemberében megnyílt Louvre Abu Dhabi modern és kifinomult épületét a Pritzker-díj nyertes Jean Nouvel építész tervezte. Úgy képzelte az épületet, mint egy múzeumvárost, amelyet egy óriási, ezüstös kupola borít, fém csillagok lepik be az „egét” és egy türkizkék tenger ölel körül.

6. Guggenheim Múzeum, Bilbao

A 1997-ben megnyílt bilbaói Guggenheim Múzeum legnépszerűbb műalkotásai között Louise Bourgeois óriáspókja, Andy Warhol Marilyn Monroe-portréi és Jeff Koons 12 méter magas narancssárga lufikutyája is megtalálható. Azonban a múzeum épületére is fontos műalkotásként tekinthetünk, hiszen Frank Gehry ezzel a remekművével végérvényesen megváltoztatta a kortárs építészetet.

7. Musée d’Orsay, Párizs

Ez az egykori párizsi vasútállomás napjainkra az impresszionista, a realista és pointillista festészet szentélyévé vált. 1973-ban majdnem lebontották a közel 100 éves épületet, hogy a helyére egy luxusszállodát emelhessenek. Azonban Valéry Giscard d’Estaing francia köztársasági elnök 1986-ban végül úgy döntött, hogy múzeummá avatják. A múzeumban a 19. század második, a 20. század első felében készült alkotások találhatók, köztük számos Manet, Van Gogh, Renoir és Cézanne-festménnyel.

8. Állami Történelmi Múzeum, Moszkva

Az 1872-ben alapított Moszkvai Állami Történeti Múzeum a Vörös tér és a Manézs tér között helyezkedik el, vörös téglafalai között millió műalkotással ünnepli az orosz főváros kultúrtörténetét. Ha erre járunk, akkor nem szabad kihagyni a múzeum könyvtárát sem, ahol többek között a 9. századi Chludov-zsoltároskönyv is helyet kapott.

9. Dózse-palota, Velence

Az egykori Velencei Köztársaság fejének, a dózsének otthont adó épületre ma Velence egyik legismertebb műemlékeként, a gótikus világi építészet egyik remekeként tekinthetünk. A Szent Márk téren található, 1340-ben felhúzott épület régimódi bája minden látogatót magával ragad, de a reneszánsz szobrok szerelmeseinek kötelező egyszer személyesen is körbejárni a kiállításokat. Mit nem szabad még kihagyni? A régi börtönöket, ahol Giacomo Casanova celláját is szemügyre vehetjük.

10. Niterói Contemporary Art Museum, Niterói

Brazíliában, Rio de Janeiro állam legnagyobb városában található a dél-amerikai ország egyik legismertebb múzeuma, a Niterói Contemporary Art Museum (magyarul: Niterói Kortárs Művészeti Múzeum). A futurisztikus megjelenésű épület – amelyet Oscar Niemeyer építész tervezett – a Guanabara-öbölre néz, így a látogatók a természetben is gyönyörködhetnek miközben a 20. századi brazil művészetet bemutató, több mint 1200 darabos tárlatot járják végig.

11. Yves Saint Laurent Múzeum, Marrákes

A legendás francia divattervező, Yves Saint Laurent művészetére nagy hatással volt Marokkó, ahova minden évben visszatért. Magánvillájától csupán pár lépésre található a terrakotta múzeum, amiben közel 1000 darab ruha és kiegészítő tekinthető meg, beleértve az 1965-ben bemutatott híres Mondrian kollekciót is. A világ egyik legnívósabb divatmúzeumában a Pierre Bergé – Yves Saint Laurent Alapítvány állandó gyűjteménye mellett időszakos kiállításokat is meglátogathatunk, és ha már arra járunk, akkor a könyvtár, az előadóterem, a könyvesbolt és a teraszos kávézó felé is érdemes egy kis kitérőt tenni. 

12. National Gallery, London

Az 1824-ben felavatott National Gallery az egyik leglátogatottabb látványosság Londonban. A Trafalgar téren található épület hatalmas festménygyűjteménnyel büszkélkedhet, amiben számos jól ismert művész, például Leonardo da Vinci és Tiziano munkái is helyet kaptak.  

13. Nemzeti Palotamúzeum, Tajpej

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jenneh Dauz (@jennehdauz) által megosztott bejegyzés

A Nemzeti Palotamúzeum Tajvan egyik leglátogatottabb látványossága és legszebb kulturális kincse. A hegyoldal fái között megbúvó, császári palotára emlékeztető épület a világ legnagyobb kínai műtárgygyűjteményének ad otthont – a Tiltott Város gyűjteményeiből közel 2 millió darab található itt.

14. Louis Vuitton Foundation, Párizs

2014 októberében, a párizsi Bois de Boulogne szívében nyitotta meg kapuit a Louis Vuitton Foundation múzeum és kulturális központ, ahol minden a pazar kortárs gyűjtemények körül forog. Az LVMH csoport elnökének álmát Frank Gehry építész valósította meg, aki egy vitorlásra emlékeztető modern beton, üveg és acél épületet húzott fel Párizs 16. kerületében. Az építészeti remekmű mindössze 5 év alatt a kultúra és a művészet mekkájává vált nemcsak európai, hanem nemzetközi viszonylatban is.

15. Ordos Art Museum, Ordosz

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MAD Architects (@madarchitects) által megosztott bejegyzés

A kínai góbi sivatagban fekszik Ordosz városa, amelyet 2004-ben a „kínai Dubajként” szerettek volna újjáépíteni, de a lakók hiánya miatt ma csak modern szellemvárosnak , halva született városnak és megbukott utópiának becézik. Az óriási hullámzó gömbre emlékeztető múzeum is a városfejlesztési projekt részeként épült, és 2011-ben nyitotta meg kapuit. A múzeum csiszolt fémcsempékből készült, amelyek ellenállnak a régióban gyakori homokviharoknak és a zord télnek. A belső térben a különböző tárlatokat hidak kötik össze, és egy természetesen megvilágított belső kertet is kialakítottak, ahol a múzeum alkalmazottai és a kutatók közösen dolgoznak.

16. Iszlám Művészeti Múzeum, Doha

A katari Iszlám Művészeti Múzeumot Ieoh Ming Pei kínai származású amerikai építész, a kortárs építészet egyik leghíresebb alakja tervezte – akinek többek között a párizsi Louvre híres üvegpiramisát is köszönhetjük. A Doha ékkövének számító múzeumot 2008-ban nyitották meg és a gyűjteménye segítségével 14 évszázadon keresztül követhetjük az iszlám művészet fejlődését. Például 17. századi iráni szövetek, 15. századi mozaikképek és 13. századi bronzmaradványok is megtekinthetők a múzeumban.

17. Soumaya Múzeum, Mexikóváros

Fernando Romero építészt Rodin szobrai inspirálták, amikor a Mexikóvárosban található Soumaya Múzeum (spanyolul Museo Soumaya) acélóriását tervezte. A különleges formájú, feltűnő épületet összesen 17 000 hatszög alakú modul borítja, amelyek megcsillannak a napfényben. A 6000 négyzetméteres kiállítóterében több mint 64 000 alkotás található, főleg latin-amerikai művészektől. Azonban néhány európai képzőművész, például Diego RiveraSalvador Dalí, Pablo Picasso és Auguste Rodin mesterműveinek is otthont ad a múzeum.

Forrás: Curbed, Vogue
Nyitókép: Luc Castel/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: