A világ azon pontjain, ahol a legmagasabb az átlagéletkor ezt a 4 reggeli rutint tartják be az emberek

Dan Buettner éveken át vizsgálta a Föld kék zónáiban élőket, és megszállottan kutatta a hosszú élet titkát. A kék zónák szokásai magukban foglalják mind a fizikai, mind a szellemi egészség megőrzését.

Ma már köztudott, hogy a kék zónának nevezett régiókban élnek a legtovább az emberek. Számos cikk és könyv jelent meg már arról, hogy miben rejlik az itt élők magas életkorának titka. Az egészséges étkezésen, a helyes testmozgáson és az emberi kapcsolatok fontosságán túl, Dan Buettner, a hosszú élet megszállott kutatója felfigyelt olyan szokásokra is, amik a kék zónában élők mindennapjainak szerves részét képezik, és mi is könnyen átültethetjük a saját életünkbe, esélyt adva ezzel egy magasabb életkornak és egy teljesebb életnek. Lássuk azt a négy reggeli rutint, amivel a világ leghosszabb életű emberei indítják a napjukat.

1. Találd meg az ’ikigai’-dat

Miért érdemes reggel felkelni az ágyból? Mi az, ami motivál? Az ikigai nem más, mint megtalálni azt az életcélt, ami szenvedéllyel tölt el, és értelmet ad a mindennapoknak. A kék zónákban történt kutatások szerint a célok és a hosszú élet között szoros összefüggés van. Ha nem tudod, hogy találd meg a saját ikigaidat, ne csüggedj, a következő öt egyszerű lépés a hasznodra fog válni: kezdd kicsiben, fogadd el önmagad, kapcsolódj másokkal és a bolygóval, találj örömet az egészen apró dolgokban, és legyél mindig jelen.

 2. Mindig szánj időt egy finom reggelire

A hosszú élet egyik alappillére az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás. A mediterrán, illetve a növényi alapú táplálkozás hozzájárul a magasabb életkor eléréséhez, aminek az egyik legfontosabb része a reggeli étkezés. Egy 105 éves nő, aki a kaliforniai Loma Linda-ban –a kék zóna egyik régiójában – él, egy tál kiadós, meleg zabkására esküszik, amit magvakkal, szójatejjel, és aszalt gyümölcsökkel fogyaszt el minden reggel. A lényeg, hogy tápláló és könnyen emészthető ételekkel kezdjük a napot.

3. Élvezd a pillanatot egy kávé mellett

A kék zónában élők élvezettel fogyasztják a reggeli kávéjukat, és akár 2-3 csészével is megisznak belőle napközben. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a hosszú élet reményében mostantól kötelező a kávézás. Sőt! A tea a vizsgált régióknak ugyanolyan kedvelt itala. A lényeg a fogyasztás módjában rejlik. Ha szeretnénk mi is úgy kávézni, mint a kék zónában élők, akkor tegyük a kávéfogyasztást programmá, szánjunk rá időt, hívjuk a családtagokat az asztalhoz, vagy vendégeljük meg a barátainkat, esetleg a szomszédunkat. A közösen töltött idő a boldogság és az egészség egyik alappillére.

4. Mondj valami kedveset az első embernek, akit meglátsz

A gabonákban és gyümölcsökben gazdag reggelik, az ébredés utáni jóga vagy úszás kétségtelenül egészséges. Azonban van még egy dolog, amivel fokozhatjuk a jólétünket. Ez pedig nem más, mint az, ha úgy indítjuk a reggelünket, hogy bókolunk másoknak. Mondjunk valami szépet az első embernek, akivel találkozunk. Egy harvardi kutatás szerint, ez a fajta viselkedés könnyen átragad másokra is. Így biztosak lehetünk benne, hogyha reggel az ajtón kilépve kedves szavakkal köszöntjük a szomszédunkat, ő is minden bizonnyal viszonozni fogja a gesztust.

Forrás: Well + Good 
Nyitókép: Halfpoint Images/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: