A világ egy csészében: Így készíts magadnak különleges teakeveréket

A tea nemcsak a testünket gyógyítja, hanem a lelket is ápolja. Gyere, most elkalauzolunk a teák szédületesen gazdag világába, és megmutatjuk, hogyan készíts magadnak saját keveréket!

Szeretek teázni, de eddig, a rohanós hétköznapokon mindig csak lekaptam valamit a boltok polcairól és gyorsan beledobtam a filtert a kedvenc bögrémbe. Nem néztem utána, milyen teát érdemes fogyasztani, melyiket hány percig kell áztatni, sőt arról sem tudtam, honnan származnak az egyes teafajták. Mostanáig. Ugyanis egy teakészítő workshop keretein belül betekintést nyerhettem a teák varázslatos világába, ahol nemcsak különleges teakeverékeket volt alkalmam elkészíteni, hanem néhány órára magam mögött hagytam a mindennapok gondjait is. Élménybeszámoló következik.

Nem minden tea, ami annak látszik

Ismerős az érzés, amikor egy hosszú nap után nyugodtan elkortyolgatsz egy forró teát? Hasonló érzés lett úrrá rajtam, amikor nemrég ellátogattam a Fuzetea teadélutánjára, a Lovasút Rendezvényközpontba. Bár kint borongós idő volt, már az érkezés után meghitt hangulatba kerültem. A terem közepén ugyanis egy hatalmas asztalon sorakoztak a színesebbnél színesebb, illatos szárított levelek: volt hárs, citromfű, akácvirág, hibiszkusz vagy például bodzavirág is.

Terülj, terülj asztalkám

A rendezvény elején Olekszik Dorottya, tea sommelier mesélt a teakészítés művészetéről. De megtudtam azt is, hogy a klasszikus értelemben vett tea Camellia sinensis teacserje szárított leveleiből vagy rügyeiből készül vagy, hogy a különböző ültetvényeken laboratóriumokban tökéletesített klónokkal dolgoznak. Ebből azonnal egyértelművé vált számomra, hogy a tea előállítása legalább annyira összetett folyamat, mint a borkészítés.

– A teavilág órási, itthon az emberek nehezen tudják befogadni azt a rengeteg információt, ami a tudatos teázáshoz nélkülözhetetlen.” – mondta Dorottya, amikor arról kérdeztem, hogy mit gondol a magyarok teafogyasztási szokásairól. Azt is hozzátette, részben azért választotta ezt szakmát, mert szerette volna másokkal is megismertetni a minőségi teázás örömét.

– A tea sommelier minősítést Srí Lankán szereztem, de a világ többi részén is megfordultam már, például Thaiföldön, Argentínában, Vietnamban és Mexikóban. Úgy éreztem, hogy a különféle teákkal elvihetem a világot az emberek nappalijába, és bevezethetem őket egy 5000 éves kultúrába.

Készíts saját keveréket!

A workshopon lehetőségem nyílt elkészíteni a saját teakeverékemet. Három teával dolgoztam: a fekete, a zöld, illetve a vörös színű Rooibos teával, ami ugyan hivatalosan nem számít teának, de cserébe tele van kalciummal, magnéziummal és fluorral, ráadásul nem tartalmaz koffeint, így a gyerekek is bátran fogyaszthatják. Én azonnal beleszerettem az egyébként mézes ízébe, ezért az egyik keverékem alapját a Rooibos képezte. A másik választásom a fekete teára esett, ami a mendemondákkal ellentétben ugyanolyan jó, mint a zöld tea. Emellett azt is megtudtam, hogy bár Indiában és Kenyában is lehet fekete teát készíteni, a növények a különböző éghajlati és természeti adottságok miatt botanikailag eltérnek egymástól. Az sem mindegy, hogy az év melyik szakaszában szüretelik, hiszen tavasszal a növények tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, de ősszel ők is készülnek a téli álomra.

A fehér tálak és csészék lehetővé teszik, hogy kizárólag a teára koncentráljunk.

Miután kiválasztottam a két tea alapot, következett az ízesítés, ami háromféleképpen történhet: virágok és levelek hozzáadásával, termések felhasználásával vagy gyökerek alkalmazásával. Az utóbbival csínján kell bánni, mert nagyon erős ízt kölcsönözhet a teának!

Szuper karácsonyi ajándék lehet egy általad készített teakeverék

Bevallom, az elején tanácstalanul járkáltam az asztal körül, mert nem tudtam mit, mivel érdemes vegyíteni. Dorottya ebben is a segített és elmondta, hogy árnyalatok mentén is elkészíthetem a keverékeket. Érdemes például a Rooibos vöröses színével harmonizáló melegebb árnyalatú leveleket, virágokat és terméseket keressem. Így került a Rooibos-om mellé fahéj, körömvirágszirom és egy ájurvédikus fűszeres teakeverék, ami gyömbért, szegfűszeget valamint kardamomot is tartalmaz. A végeredmény akár karácsonyi ajándékként is megállja a helyét, hiszen magában hordozza az ünnep jellegzetes ízeit, Fűszeres nyugalomnak neveztem el. Készítsd el te is a saját teakeveréked, hidd el, nem nagy ördöngösség, de mielőtt hozzálátnál, érdemes alaposan utánaolvasnod a dolognak. Ezerféle variáció létezik, akár fekete tea alapot is választhatsz, amit például galagonyabogyóval vagy hibiszkusszal is megbolondíthatsz! Én is hasonlóképpen cselekedtem, és a workshop alkalmával elkészítettem a Fekete varázslat nevű keveréket.

Köszönjük a meghívást a Coca-Cola Magyarország és a Fuzetea magyarországi csapatának!

Nyitókép: FUZETEA

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: