A világ legfenntarthatóbb városai, ahol a környezetvédelemre és az életminőség javítására is sokat adnak

Idén is elkészült az a lista, amely a világ legfenntarthatóbb városait mutatja be. A rangsor összeállításához komplex szempontokat vettek figyelembe: a zöldterületek száma ugyanolyan fontos volt, mint az egészségügy helyzete.

Az egyre erősebben érzékelhető globális környezeti problémák egyértelműen indokolják, hogy kiemelten foglalkozzunk a fenntarthatósággal. Most, a 21. század elején elengedhetetlen, hogy egy új, tudatosabb szemlélettel rendelkezzünk, és az élet minden területén érvényesüljön a fenntarthatóság elve. Erre remek példa a városfejlesztés, hiszen az elmúlt években a városvezetők, az építészek és az urbanisztikai szakemberek a világ minden táján feltűnően nagy hangsúlyt fektetnek az innovatív, környezetbarát megoldásokra; valamint arra, hogy a nagyvárosokban minél több zöldterület létesülhessen. Ezeknek a beruházásoknak az egyik célja a környezeti károk minimalizálása, de ugyanilyen fontos szempont, hogy a városlakók mentális egészségének megőrzését is elősegítsék és mindenki számára jobb, élhetőbb jövőt biztosítsanak.

A világ legfenntarthatóbb városai

Ha számodra is fontos a tudatos életmód és kíváncsi vagy arra, melyik országok, városok járnak az élen a fenntarthatóság terén, akkor szerencséd van. A holland Arcadis cég idén is elkészítette az a rangsort, amely a világ legfenntarthatóbb városait listázza. A vállalat szakemberei 100 nagyvárost vizsgáltak meg különböző szempontok alapján: például a szennyezettség mértékét, a zöldterületek számát és minőségét, valamint a fenntartható tömegközlekedési lehetőségeket vették sorra.

Ezek alapján az első hely idén Oslót illette meg, amely a tiszta levegő és alacsony energiafelhasználás miatt is sok dicsérő szót kapott. Emellett a norvég főváros kiemelkedően teljesít a környezetkímélő tömegközlekedési rendszer kiépítését illetően, és zöldterületekből sincs hiány. Az összesített rangsor második helyén egy másik skandináv nagyváros, Stockholm végzett. A svéd főváros a környezetvédelmi szempontokat illetően is kiemelkedő eredményt ért el, de a „társadalmi fenntarthatóság” kategóriában is az elsők között szerepelt: Stockholmban alacsony a jövedelmi egyenlőtlenség, egészséges a munka és a magánélet egyensúlya, és kiváló az egészségügyi ellátás minősége. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Tokió állhatott fel, nagyrészt kiemelkedően alacsony bűnözési rátájának és kiváló közlekedési hálózatának köszönhetően. 

Érdekesség, hogy szinte egyidőben, de ettől a listától teljesen függetlenül jelent meg az a lista, amely a világ legélhetőbb városait gyűjti össze. Ha összehasonlítjuk a kettőt, azt láthatjuk, hogy a fenntarthatóság valóban hozzájárul ahhoz, hogy egy város élhetőbbé váljon lakói számára. Ezt tükrözi, hogy Koppenhága és Amszterdam mindkét listán a top 10-ben végzett, de más fenntartható helyek is jól szerepeltek a második ranglistán.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Visit OSLO (@visitoslo) által megosztott bejegyzés

A 10 legfenntarthatóbb város listája:

  1. Oslo, Norvégia
  2. Stockholm, Svédország
  3. Tokió, Japán
  4. Koppenhága, Dánia
  5. Berlin, Németország
  6. London, Egyesült Királyság
  7. Seattle, USA
  8. Párizs, Franciaország
  9. San Francisco, USA
  10. Amszterdam, Hollandia

Budapest az összesített ranglista 61. helyén végzett. Az Arcadis szerint a magyar főváros legnagyobb előnye, hogy a fenntartható opciók sokak számára elérhetőek, valamint a tömegközlekedési lehetőségeket és a gazdasági fejlesztéseket is pozitívumként említették meg.

Nyitókép: Naomi Rahim/Getty Images
Forrás: TimeOut

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: