A világ legnívósabb divatmúzeumaiban szívesen elvesznénk egy napra

Bakancslistás úti célok

Képzeletbeli utazásra indulunk, amely során a világ legszebb divatmúzeumait fedezzük fel. Divat- és művészetrajongók figyelem, nívós lista következik!

Victoria & Albert Museum, London

Az 1852-ben alapított londoni múzeumban egy gyönyörű barokk szoborgalérián keresztül juthatunk el a Room 40-re keresztelt terembe, amit 1962-ben bővítettek ki azzal a csarnokkal, ami ma az időszakos kiállításoknak ad helyet. A világ egyik legnépszerűbb divatmúzeuma hatalmas textil- és ruhagyűjteménnyel rendelkezik, amiben az 1600-as évek viseletétől az haute couture darabokig minden megtalálható. Az állandó tárlatok mellett minden évben impozáns kiállítások színesítik a programtáblázatot – az elmúlt évek legnagyobb sikerét az Alexander McQueennek, valamint a Christian Diornak emléket állító kiállítások aratták.

Victoria & Albert Museum

 

Eamonn M. McCormack / Getty Images

 

Anthony Harvey / Getty Images

 

Victoria & Albert Museum

Metropolitan Museum of Art (MET), New York

Irene Lewisohn, a Neighborhood Playhouse alapítója 1937-ben kezdeményezte a Museum of Costume Art megalapítását, ami kezdetben független intézményként működött, végül 1946-ban épült be a Metropolitan Museum of Art gyűjteményébe. Azóta a New York-i múzeum több mint 35 000 ruhából és kiegészítőből álló gyűjteményében öt kontinens hét évszázadnyi divattörténelmébe nyerhetünk betekintést. A 15. századi viselettől kezdve a kortárs divatig minden kor és stílus képviselteti magát a MET-ben.

The Metropolitan Museum of Art

 

Randy Brooke / Getty Images

 

D Dipasupil / FilmMagic / Getty Images

 

The Metropolitan Museum of Art

Gucci Garden, Firenze

Listánkban nemcsak több évtizedes múlttal rendelkező múzeumnak jutott hely, hiszen a Gucci Garden nem is olyan régen, 2018 januárjában nyitotta meg kapuit Firenzében. A Gucci kreatív igazgatójához, a zseniális koncepcióiról ismert Alessandro Michelle-hez egy világhírű kurátor, Maria Luisa Frisa és egy elismert séf, Massimo Botturá is csatlakozott. Hiszen a Gucci Gardenben nemcsak az olasz luxusmárka ruháit és kiegészítőit vehetik szemügyre a látogatók, hanem még egy gourmet vacsorával is fokozhatják az élvezeteket.

Gucci Garden

 

Gucci Garden

 

Gucci Garden

 

Gucci Garden

Musée Yves Saint Laurent, Marrákes

A legendás francia divattervező tehetsége már fiatalkorában megmutatkozott, hiszen 21 éves volt, amikor megkapta a Dior kreatív igazgatói posztját. Néhány évvel később megalapította saját divatmárkáját és megreformálta a kor divatját. De mégis miért Marrákesben nyílik egy francia designer életét és munkásságát bemutató múzeum? Mert Saint Laurent művészetére nagy hatással volt Marokkó, ahova minden évben visszatért. Magánvillájától csupán pár lépésre található a terrakotta múzeum, amiben közel 1000 darab ruha és kiegészítő tekinthető meg, beleértve az 1965-ben bemutatott híres Mondrian kollekciót is.

Musée Yves Saint Laurent Marrakech

 

Musée Yves Saint Laurent Marrakech

 

Musée Yves Saint Laurent Marrakech

 

Dan Glasser / Getty Images

Museo Salvatore Ferragamo, Firenze

Az ‚‚álmok cipészének’’ emléket állító múzeum gyűjteménye az olasz tervező munkásságát öleli fel 1920-tól egészen haláláig, 1960-ig. Salvatore Ferragamo saját tervezésű lábbelijei mellett eredeti rajzokat is kiállítottak, valamint olyan híres sztárok számára készített kaptafákat, mint Sophia Loren, Judy Garland, Madonna, Marilyn Monroe vagy Audrey Hepburn.

Alessandra Benedetti – Corbis / Getty Images

 

Alessandra Benedetti – Corbis / Getty Images

 

Museo Salvatore Ferragamo

 

Museo Salvatore Ferragamo

Cristóbal Balenciaga Museum, Getaria

A 20. század egyik leginnovatívabb divattervezőjét olyan nevekkel is illették, mint a „divat Picassoja” vagy az „haute couture építésze”. Cristóbal Balenciaga esetében szó sincs túlzásról, hiszen a spanyol divattervező igazi zseni volt, aki nagy hatást gyakorolt a kor divatjára. Hat évtizedes karrierje alatt számos olyan ruhát alkotott, amivel úttörő újításokat vezetett be. Ezek a munkái természetesen a spanyol múzeumban is megtekinthetők. A tervező szülővárosában található Palacio Aldamare egy négyemeletes villaként szolgált, amíg 2011-ben múzeummá nem alakították. A növekvő gyűjtemény miatt az épületet később egy vas- és üvegszerkezetű szárnnyal egészítették ki. A hagyományos téglaborítás és a modern homlokzat kontrasztja igazán különlegessé teszi.

Cristóbal Balenciaga Museoa

 

Cristóbal Balenciaga Museoa

 

Cristóbal Balenciaga Museoa

 

Cristóbal Balenciaga Museoa

The Museum at FIT, New York

A New York-i Museum at FIT alapítása óta egy olyan divatkomplexummá vált, ami nemcsak az impozáns gyűjteményével és kiállításaival hívta fel magára a figyelmet, hanem nagyszabású kutatási, illetve oktatási programok szervezésével is. A Fashion Institute of Technology hallgatói számára állandó lehetőséget nyújtanak, hiszen az Art and Design tanszék diplomakollekciói is megtekinthetők a múzeum egyik galériájában.

The Museum at FIT

 

The Museum at Fit, Ben Gabbe / Getty Images

 

Ben Gabbe / Getty Images

 

Ben Gabbe / Getty Images

Nyitókép: picture alliance/Contributor/GettyImages 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: