„A virág él, illatos és halandó” – A növények lélektani hatásáról Sade Nadit, a Sasplant Virágszalon tulajdonosát kérdeztük

A kis herceg megtanította nekünk, hogy „ha valaki szeret egy virágot, amely csak egyetlen példányban létezik a csillagmilliókon: ez épp elég neki, hogy boldog legyen, ha a csillagokra pillant". De vajon mi a titkuk ezeknek a csodás növényeknek?

Nem sok mindent merek magabiztosan kijelenteni, de azt biztosan, hogy a virág a kedveskedés jolly jokere. Legyen szó születésnapról, diplomaosztóról vagy szimpla meglepetésről, egy szép csokor mindig az elsők között fut át az agyunkon, ha meg akarunk valakit ajándékozni – kultúrától, nemzetiségtől és kortól függetlenül. Vannak, akik szerint mindössze szokás kérdése az egész, és pusztán azért szeretjük a virágokat, mert a társadalmunkat arra kódolták, hogy örülnünk kell ennek a gesztusnak – azonban számos kutatás bebizonyította már, hogy ennél sokkal összetettebb érzések állnak a háttérben. A virágok valóban boldoggá tehetik az embert és oldják a stresszt – sőt, még vonzóbbá is tesznek minket mások szemében.

A Rutgers Egyetem például többek között azt vizsgálta, hogy míg sokszor erőltetett tetszéssel reagálunk egy-egy helyzetre vagy ajándékra, addig azok az emberek, akik virágot kapnak valakitől, ösztönösen Duchenne-mosollyal köszönik meg azt. Ez a jele az őszinte, tiszta szívből jövő örömnek, ugyanis ekkor nemcsak a szánk két sarka, hanem az arcvonásaink is megemelkednek és megjelennek a nevetőráncok is a szemeinknél – ezt szándékosan nem tudjuk befolyásolni, így, ha valaki Duchenne-mosolyt villant rád, tudnod kell, hogy tényleg nagyon boldog éppen. A kutatásokból az is kiderült, hogy azok az alanyok, akiket virággal leptek meg, automatikusan közelebb léptek a másikhoz és sokkal szívélyesebbek lettek. Egy másik teszt során pedig arra lettek figyelmesek, hogy a nők szívesebben megadták a telefonszámukat egy férfinak olyan helyiségben, ami virágokkal volt dekorálva.

Fotó: Sasplant Virágszalon

A Harvard egyik tanulmánya alapján pedig kevésbé volt negatív a hangulata azoknak az embereknek, akiknek napokon keresztül virágok díszítették az otthonukat. Hasonlóan gondolkodik erről a Sasplant Virágszalon tulajdonosa, Sade Nadi is, aki szerint a boldogság okát abban kell keresni, hogy „a virág él, illatos és halandó”. A családi üzlet már 1997 óta működik és bár Nadi eredetileg német szakon tanult az egyetemen, rájött, hogy nem tudna tanítással foglalkozni, ezért a diploma megszerzése utáni nyáron beállt segíteni az édesanyjának. „Három vállalkozása volt, amik a Sasadból váltak ki, az egyik a Farkasréti temetőnél (olyan igazi bodega), ott kezdtem 1999-ben dolgozni. Bedobott a mélyvízbe” – avatott be a történetébe, majd azt is hozzátette, hogy a Sasplant logó érdekessége az, hogy a nagypapájának volt egy pecsétje és azt vitték tovább. „Ő volt a város Gedeon bácsija, a Galamb utcában volt magánfodrászata.”

Fotó: Sasplant Virágszalon

Nadit a virágpiac inspirálta arra, hogy pályát váltson: „Nagyon felemelő érzés minden héten kimenni a termelők és a rengeteg virág közé. Jó energiája van az egésznek. Olyan, mint egy sport, teljesen feltölt. Otthon is mindig van nálunk virág” – mondta, a 2020-as év pedig végérvényesen igazolta számára (is) ezeknek a csodálatos növényeknek a lélektani hatását. „A karantén alatt mi is bezártuk egy időre az üzletet és a webshopon keresztül árultuk a virágokat. Számottevően több megrendelésünk volt, mint előtte bármikor és nem csak anyák napja idején! Külföldről is sokan kerestek minket, mert nem tudták meglátogatni az itt élő szeretteiket. Ez minket is megerősített abban, hogy ne álljunk le teljesen és így kapcsolatban maradhattunk a vásárlóinkkal. Rengetegen írtak utána emailt és Facebook üzenetet, hogy megköszönjék a munkánkat” – mesélte. Ezekben a hónapokban számos megható pillanat részesei lehettetek: „Anyák napján egy idős, 74 éves néninek is kiszállítottunk. Nagyon meghatódott és sírt, mert még soha senkitől nem kapott virágot, ezért meglepődött, hogy neki visszük.”

Bár a virág mindig örömet szerez annak, akinek adjuk, azért van pár szempont, amit nem árt figyelembe venni a megvételekor és az sem mindegy, hogy kinek az ízlését tükrözi majd az ajándék. „Aki ismer minket és bízik az ízlésünkben, az ránk bízza, milyen legyen a csokor vagy a virágdoboz. A vásárló mesél arról a személyről, akinek szánja, és mi ez alapján készítjük el.” Nadi felhívja a figyelmüket arra is, mennyire fontos, hogy ebben az időszakban arra is gondoljunk az ajándékozás előtt, hogy a meglepni kívánt személy esetleg allergiás, vagy, hogy vannak olyan virágok, amelyeknek kifejezetten erős az illatuk és mást esetleg zavarhat (A liliom például komoly fejfájást okozhat). A Sasplant Virágszalon egyébként az utóbbi időben missziójának tekinti azt, hogy a kevésbé népszerű virágokat, mint a kardvirág vagy szegfű megpróbáljanak újra trendivé tenni – de a szezonális kedvencek most épp a dália, a napraforgó, a vadvirágok, a hortenzia vagy a liziantusz.

Fotó: Sasplant Virágszalon

Nyitókép: Sasplant Virágszalon

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: