A virágos réten lustálkodó jegesmedvék fotóit receptre írnánk fel mindenkinek, aki egy kis nyugalmat keres

A jegesmedvék kapcsán talán neked is az az első gondolatod, milyen nagy veszélyben vannak a klímaváltozás miatt. Martin Gregus elképesztő fotóiból viszont nem ez a veszélyérzet, hanem végtelen nyugalom árad, ahogy a sarkvidéki nyarat élvezik.

Martin Gregus, szlovák származású, Kanadában élő fotós szenvedélye a sarkvidéki állatok fényképezése. Miután évekig vett részt különböző expedíciókon, melyek során a téli időszakban örökítette meg a jegesmedvék életét, új kihívást keresett. Nyáron kapta lencsevégre őket, az eredmény pedig egészen bámulatos.

Nyári idill

Ebben az esős időben különösen jól esik ránézni a fotókra, melyeken a jegesmedvék élvezik a virágos rét csendjét. Az egyik képen egészen úgy tűnik, mintha egy maci épp mély levegőt venne és sütkérezve élvezné a természetet.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Martin Gregus (@mywildlive) által megosztott bejegyzés

A tökéletesen elkapott pillanatot azonban nem a „modelleknek” köszönhetjük, habár úgy tűnik, mintha pontosan értették volna, milyen életérzést kell átadniuk. Azonban a fotók titka Gregus elszánt és szorgalmas munkája. Csapatával együtt ugyanis nemcsak a sarkvidék zord életkörülményeit viselte el, de a jegesmedvékkel is olyan kapcsolódást hozott létre, hogy megszokják a jelenlétét és ne feszélyezze őket a kamera.

Gregus egy interjúban mesélt arról, milyen is volt az expedíció a gyönyörű állatok között. Sőt rövid dokumentumfilmet is készített a kalandról.

Szerelem az Északi-sarkon

„19 évvel ezelőtt kezdődött az utam fotósként. Ekkor költöztünk Kanadába a családommal. Apám Európában elismert fotós és tervező volt, és amikor a tengerentúlra jöttünk, sok időt kezdtünk együtt tölteni. Először embereket, repülőket, hajókat fotóztunk, azonban a természet közelsége miatt az érdeklődésem az állatok felé fordult. Ebben találtam meg a szenvedélyemet. (…) 2008-ban és 2010-ben harmadik, illetve első helyet szereztem az Év Természetesfotósa kategóriában, ami megerősítette a hitemet abban, hogy ez az én utam. Majd 2015-ben, egy északi-sarki expedíció során szerettem bele a jegesmedvék fotózásába.” – mesélte a fotós, majd 2021-es expedíciójáról is megosztott élményeket.

Rövid életű zuhany és zavartalan jelenlét

„Mivel többször jártunk már a sarkvidéken, tudtam, mi kell ahhoz, hogy megfelelő legyen az ott tartózkodásunk. (…) A második alkalommal már szállítható zuhanyt is vittünk, azonban ezt a szél elfújta, egy jegesmedve pedig átharapta a tartályt, így rövid életű volt. Azonban a legjobb élmény az volt az út során, mikor a jegesmedvék már megszoktak minket és zavartalanul mozogtak mellettünk. Ennek a legjobb példája az a fotóm, melyen az anyamedve a fűben fekve zavartalanul szoptatja a kicsinyeit. Egy ilyen fotó készítése az elejétől kezdve a célom volt.” – mesélte Gregus, aki a fotóival másokat is inspirálni szeretne.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Martin Gregus (@mywildlive) által megosztott bejegyzés

Inspiráló jegesmedvék

„Remélem, ha az emberek látják a képeimet, kicsit közelebb kerülnek a természethez és a jegesmedvékhez. Nagyon sok üzenetet kapok arról, hogy a medvék hogyan segítették át az embereket a legnehezebb időszakukon, hogy a videók olyan nyugalmat nyújtanak, amelyre szükségük van ahhoz, hogy kikapcsolódjanak a sűrű mindennapokban. Ezt csodálatos látni. A medvék megváltoztatták az életemet, inspiráltak arra, hogy a lehető legjobb legyek, és most a világot inspirálják ugyanerre. Csak remélem, hogy viszonozhatjuk a szívességet, és megvédhetjük őket, ahogy ők minket.” – zárta gondolatait a fotós.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Martin Gregus (@mywildlive) által megosztott bejegyzés

Forrás: Mymodernmet.com
Nyitókép: Instagram.com/mywildlive

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: