A virágpor igazi csodaszer -10 tudományos tényünk is van rá!

Kincset érő aranyló superfood

Védi az immunrendszered, vitaminokkal lát el, javítja az anyagcseréd. Ez csupán néhány a természetes antibiotikumként is emlegetett virágpor áldásos hatásai közül. Ha kíváncsi vagy, mit tud még ez az édeskés ízű szupertáplálék, íme a teljes listánk:

1. Igazi szupertáplálék, több mint 250 aktív összetevővel

A virágpor 250-nél is több biológiailag aktív alkotóelemet tartalmaz, beleértve a fehérjéket, szénhidrátokat, vitaminokat, lipideket, zsírsavakat, ásványi anyagokat, enzimeket, természetes antibiotikumokat és az antioxidánsokat is.

A makrotápanyagok százalékos összetétele a virágporban:

  • szénhidrátok: 40 %
  • fehérje: 35 %
  • víz: 4-10 %
  • zsírok: 5 %
  • egyéb összetevők: 5-15 % (vitaminok, ásványi anyagok stb.)

A pollen tápanyagtartalma azon is múlik, hogy milyen növénytől származik és melyik évszakban gyűjtötték. A fenyőpollen például körülbelül 7 % fehérjét, míg a datolyapálma virágpora 35 %-nyit is tartalmazhat. Ráadásul a tavasszal gyűjtött pollen eltérő aminosav-tartalommal rendelkezik, mint a nyári virágpor.

2. Antioxidánsokkal a káros szabadgyökök és a krónikus betegségek ellen

Gazdag antioxidánsokban, ilyenek például a flavonoidok (quercetin és kaempferol), karotinoidok és a glutation tripeptid, amelyek védik a szervezeted a káros szabadgyököktől. Utóbbi molekuláknak szerepük van olyan krónikus betegségek kialakulásában, mint a rák vagy a 2-es típusú cukorbetegség. A virágpor antioxidánsai révén csökkenti a gyulladást, leszámol a baktériumokkal és a fertőzésekkel, valamint megelőzi a tumorok kialakulását és növekedését.

Figyeld a címkét!
Az antioxidánstartalom nagyban függ attól, hogy melyik növénytől származik a pollen. Vásárolj olyan virágport, aminek a címkéjén ellenőrizni tudod a fajtáját. Ránézésre szinte lehetetlen megállapítani a pollen típusát.

3. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát

A virágpor mérsékli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Állatkísérletekkel bizonyították, hogy a pollenkivonat csökkentheti a vér koleszterin-, főként az LDL (rossz”) formájának szintjét. Ezen felül a pollen antioxidánsai megakadályozzák a lipidek oxidációját, amely során a makromolekulák összetapadnak, ami az erek elzáródásához és szívbetegségek kialakulásához vezethet.

4. Javítja a májfunkciót és véd a mérgező anyagoktól

A máj egyik fő feladata a vérbe jutott méreganyagok eltávolítása, a virágpor pedig remekül támogatja ezt a méregtelenítő funkciót. Kísérletekkel igazolták, hogy a pollen antioxidánsainak hatására a máj még több felesleges anyagot szűr ki a vérből. Más kutatások szerint az antioxidánsok ráadásul védik is a májat a mérgező vegyületektől, és támogatják a szerv gyógyulási folyamatait.

5. Gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz

Nem hiába használják tradicionálisan gyulladások és duzzanatok kezelésére, hiszen olyan vegyületeket tartalmaz, mint például az antioxidáns tulajdonságú kvercetin, ami redukálja a gyulladást okozó omega-6 zsírsavakat. Egy állatkísérlet szerint a virágporkivonat 75 %-kal enyhítette a gyulladást a vizsgált patkányok szervezetében. Mi több, a pollen gyulladáscsökkentő hatását olyan nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekéhez hasonlítják, mint a fenilbutazon, indometacin, analgin és naproxén.

6. Óvja az immunrendszered és végez a baktériumokkal

Számos betegségtől megóvhatod magad ezzel a szuperétellel! Tudtad, hogy még az allergia ellen is véd? Egy kutatás szerint a virágpor jelentősen csökkenti a hízósejtek aktiválását. Ezek olyan kémiai anyagokat bocsátanak ki magukból, amelyek allergiás reakciókat váltanak ki. A pollen antimikrobiális tulajdonságai is elképesztőek: olyan kórokozókkal képes leszámolni, mint a kólibaktérium és a szalmonella.

7. Segíti a sebgyógyulást

Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai révén a pollen elősegíti a sebgyógyulást. Kutatásokkal bizonyították, hogy épp olyan eredményesen gyógyíthatóak vele az égési sérülések, mint ezüst-szulfadiazinnal, a virágpor használata viszont kevesebb mellékhatással jár. Egy pollentartalmú balzsam tehát jól jöhet a kisebb konyhai balesetek kezelésére.

8. Enyhíti a menopauza tüneteit

A változókor kellemetlen tünetekkel járhat, mint a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a hangulatváltozás és az alvászavar. Szerencsére ezek könnyen enyhíthetőek a virágpor segítségével. Egy 2015-ben végzett kutatás szerint, a pollen fogyasztásának köszönhetően a vizsgált nők 71 %-ánál enyhültek a menopauza tünetei!

9. Javítja az anyagcserét

Úgy tűnik, hogy a pollenfogyasztás előnyei közé sorolható a tápanyag-feldolgozásra gyakorolt hatása is. Ezt szintén állatkísérletekkel igazolják a kutatók. Egy csapat vashiánnyal diagnosztizált patkány szervezete 66 %-kal több vasat épített be, miután pollent csempésztek az ételükbe. Ez azzal lehet összefüggésben, hogy a virágpor rengeteg C-vitamint és bioflavonoidot tartalmaz, amik segítik a vas felszívódását. Sajnos a pollen emberi szervezetre gyakorolt hatásait eddig kevés kutatás bizonyítja.

A virágpor segíti továbbá:

  • a kalcium és foszfor felszívódását,
  • az izomfejlődést,
  • és az anyagcsere gyorsulását is.

10. Egyszerűen beépíthető a diétákba

Étrendkiegészítő tabletta vagy granulátum formájában is kapható, utóbbit bioboltokban és méhészetekben is megtalálhatod. Joghurtokba, smoothie-kba, salátákba is kiváló. Ha viszont allergiás vagy a pollenre vagy a méhcsípésre, kerüld ezeket a termékeket, mert allergiás reakciókat válthatnak ki. Olyan tüneteket okozhatnak, mint a viszketés, a duzzanat, a fulladás, és a túlérzékenység. A vérhígítók szedésével párhuzamosan sem célszerű fogyasztani.

Nyitókép: Kerdkanno/Shutterstock
(healthline.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: