A víz hatása a lélekre: 5 ok, amiért mindig visszatalálok az úszáshoz

Felfrissülés a testnek, felfrissülés a léleknek

Sok évvel ezelőtt, amikor még versenyszerűen úsztam, csak egy egyszerű sportként tekintettem a medencébe ugrálásra. Ma már ennél sokkal többet jelent nekem: igazi terápia a léleknek.

A legtöbb ember tudja, hogy az úszás jót tesz a vérkeringésnek, az ízületeknek, sőt a fogyásban is segít. De sokan figyelmen kívül hagyják a sportban rejlő terápiás lehetőséget, pedig az elmerülés felér egy meditációval. Nálam legalábbis mindenképpen, öt okból is:

1. Ha túl sok a stressz, jöhet az ugrás

Amikor úgy érzem, képtelen vagyok valamire, egy előttem álló feladat meghaladja a képességeimet, egyszerűen odaállok dresszben a rajtkőre és ugrok. Nem volt ez mindig olyan egyszerű. Emlékszem, a tanulóévek alatt mennyit szenvedtem a tökéletes technika elsajátításával. Az edzőm még videóra is vette a mozdulataimat, hogy még jobban tudja szemléltetni, mit rontottam el. Az élet is valahogy így működik. Nem baj, ha nem sikerül tökéletesre a fejes, nagyszerű érzés meghaladni magunkat, elrugaszkodni és elmerülni. Legalább meg mertük tenni.

2. Ha úgy érzem, nem vagyok kibékülve magammal

Kevesen tudják, de az úszás nemcsak az alakformálásban segít, rendszeres gyakorlása növeli a szervezet endorfintermelését, azaz minél tovább tempózol, annál több boldogsághormon szabadul fel a testedben és sokkal jobban érzed majd magad a bőrödben. A 60 perces edzések végét mindig egy 10 perces szaunázással zárom, ez kicsit olyan, mint a sok munka után a jól megérdemelt nasi. Na, jó nem, ez annál sokkal fantasztikusabb: minden porcikád hálás lesz a törődésért, én például egy esti edzés után sokkal jobban alszom.

3. Ha gondolkodni szeretnék az élet nagy dolgairól

Már az is sokat segít, ha a medencéhez battyogva magamba szívhatom az uszoda levegőjét. Eszembe jutnak a régi szép gimis emlékek, a heti háromszori edzés, hogy mennyire erős és kiegyensúlyozott voltam akkoriban, és hogy ezt bármikor elérhetem újra, ha bemerészkedek a 20 fokos vízbe. Onnantól csak a légzésemre és a szívdobogásomra figyelek.

4. Ha egy kis csendre vágyom

Egyáltalán nem ciki az úszósapka, nincs semmi gond egy menő úszódresszel sem, sőt, én például sokkal jobban szeretek nyáron is egyrészes fürdőruhában strandra menni, így nem kell folyton a bikinit húzgálni magamon egy-egy kar- vagy lábtempó közben. A lényeg, hogy minden egyes merülésnél kizárom a külvilágot és csak magamra koncentrálok.

5. Meditáció helyett: úszás

És itt jön az, hogy valójában az úszás a jógához és a meditációhoz hasonlóan működik. Nem hallod a város zaját, nem kell semmilyen sporteszközre figyelned, csak te vagy és a víz. Kell ennél jobb társaság? Nekem nem.

Nyitókép: LightField Studios/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: