A zabpehely új arca – 3 kreatív recept, amit imádni fogsz

A zabpehely nem csak reggeli kásának jó! Ha unod a megszokott ízeket, mutatunk 3 kreatív és tápláló receptet, amivel újra beleszeretsz ebbe a szuperegészséges alapanyagba.

Ha neked is a zabkása jut eszedbe a „zabpehely” hallatán, ideje újragondolni a dolgokat! Ez a szerény alapanyag ugyanis sokkal több, mint egy unalmas reggeli – tápláló, sokoldalú és meglepően izgalmas fogások alapja lehet. Mutatunk 3 különleges receptet, amelyek garantáltan új kedvencekké válnak!


1. Sós zabpehely bowl – a napindító, ami nem édes!

Hozzávalók (1 adaghoz):

  • ½ bögre zabpehely

  • 1 bögre zöldségalaplé vagy víz

  • 1 tojás (tükörtojásként sütve)

  • ½ avokádó szeletelve

  • 1 marék bébispenót

  • Pirított szezámmag, chilipehely, szójaszósz a tetejére

Elkészítés:

  1. Főzd meg a zabpelyhet a zöldségalaplében 5-7 perc alatt.

  2. Közben süss egy tükörtojást.

  3. A kész zabkását tedd egy tálba, rakd rá a spenótot, avokádót és a tojást.

  4. Szórd meg szezámmaggal, pár csepp szójaszósszal – és már kész is!

Miért imádjuk?
Mert sósan is működik, laktató, és igazi #instafood élmény a tányéron.


2. Sütőben sült zabpalacsinta – egészségesen, extra ropogósan

Hozzávalók (2 főre):

  • 1 bögre zabpehely

  • 1 érett banán

  • 1 tojás

  • ½ bögre növényi tej

  • 1 tk fahéj

  • ½ tk sütőpor

  • Csipet só

  • Tetejére: bogyós gyümölcsök, juharszirup, mogyoróvaj

Elkészítés:

  1. Turmixold össze a zabpelyhet, banánt, tojást, tejet, fahéjat és sütőport.

  2. Öntsd a masszát sütőpapíros tepsibe (vagy szilikonformába) kb. 1 cm vastagon.

  3. Süsd 180 °C-on kb. 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

  4. Tálald gyümölccsel, sziruppal vagy magvajjal.

Miért imádjuk?
Mert palacsintázni mindig jó, főleg, ha nem kell mellette állni a serpenyőnél!


3. Zabpehely ropogós – egészséges „granola” házilag

Hozzávalók:

  • 2 bögre zabpehely

  • ½ bögre dió/mogyoró/mandula keverék

  • ¼ bögre kókuszreszelék

  • 2 ek kókuszolaj

  • 2 ek méz vagy agavé szirup

  • 1 tk fahéj

  • Csipet só

Elkészítés:

  1. Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban.

  2. Terítsd sütőpapíros tepsire.

  3. Süsd 160 °C-on kb. 25 percig, közben egyszer forgasd át.

  4. Hagyd kihűlni – ilyenkor válik igazán ropogóssá!

Miért imádjuk?
Mert a bolti granoláknál sokkal egészségesebb, és pont olyan ízes, amilyennek te szeretnéd.


Végszó

A zabpehely sokkal izgalmasabb, mint hinnéd – csak egy kis kreativitás kell hozzá. Legyen szó sós reggeliről, ropogós granoláról vagy banános sütőpalacsintáról, biztos lehetsz benne, hogy tested és lelked is hálás lesz érte. Próbáld ki őket, és fedezd fel a zab új arcát!

Nyitókép: Drazen Zigic/GettyImages