A zajszennyezés az erdőkre is hatással van, megakadályozza a fák növekedését

A forgalmas autóutak és az ipartelepek nemcsak az állatvilágra, de a növényvilágra is hatással vannak. Bár a zajszennyezés másként hat a növényekre, mint az emberekre, a káros decibelek komoly változásokat idéznek elő az erdei ökoszisztémában is.

Meglepő következtetésre jutottak a kutatók nemrég: a zaj akkor is hatással lehet az élőlényekre, ha azoknak nincsen fülük. Mivel az élőlények egymással szoros együttműködésben élnek a természetben, a zajszennyezés megakadályozhatja egyes erdők növekedését. Egy új-mexikói erdőben, amit egylevelű fenyők és boróka fák uralnak, a kutatók sokkal kevesebb fapalántát találtak a zajos területeken, mint a csendeseken. A tanulmány fontos kérdést vet fel. A zaj hosszú távon tönkreteszi az ökoszisztémát, ami sok más fajnak is otthont ad? „Azokon a területeken, amiket legalább 15 éve zajszennyezés terhel, a növényvilág jelentősen átalakult, amit valószínűleg az állatok viselkedésének változásai okoztak” – állítja Jennifer Phillips, a Texas A&M Egyetem ökológusa. A zaj elűzhet olyan beporzókat, mint a méhek, a denevérek és lepkék. A fenyők és a borókák esetében feltételezhetően az volt a probléma, hogy a madarak nem voltak képesek elszórni a fák magjait. Az egylevelű fenyők szaporodásáért a bozótszajkó felelős, amiről köztudott, hogy kerüli a zajt.

A kutatásba vont csendes és zajos helyszínek növényvilágában az előbb említett okok miatt, jelentős eltérés mutatkozott. Az erdőket az évek alatt felváltották a cserjések. Az eredmények arra utalnak, hogy a zajszennyezés sokkal több, mint egy kellemetlenség, komoly veszélyt jelenthet az ökoszisztémára, és annak teljes átalakulásával járhat. Bár a zajterhelés a gazdasági fejlettség velejárója, tennünk kell azért, hogy csökkentsük a káros következményeit. Hazánk a felmérések szerint nyugodt, csendes országnak számít mind európai, mind világviszonylatban. A főváros és néhány ipari központ kivételével, a magyar erdők élete háborítatlan.

Forrás: ABC News
Nyitókép: mixedreality/GettyImages

 

Legnépszerűbb cikkek: