A zenekar, aki szívén viseli a Föld sorsát: a Milky Chance énekes-gitárosa, Clemens Rehbein mesélt nekünk az együttes fenntarthatósági terveiről

A német formáció tagjával a koronavírus és a karantén zeneiparra gyakorolt hatásáról beszélgettünk telefonon. Na, meg arról is, hogyan lehet egy banda környezetbarát a 21. században.

A koronavírus világszintű terjedése miatt bevezetett szigorítások alapjaiban változtatták meg az életünket, és számos területen teljes leállásra volt szükség a járvány terjedésének lelassítása érdekében. A szórakoztató-, a rendezvény-, és a zeneipar a lassú nyitások ellenére máig érzi a Covid-19 hatásait: az előadók jelentős része továbbra is tartózkodik a nemzetközi turnék szervezésétől és számos országban tilos 500 főnél több résztvevős eseményeket szervezni. A német formáció, a Milky Chance például a 2019 végén megjelent harmadik stúdió albumukat, a Mind the Moont népszerűsítő koncertjeit mondta le a koronavírus miatt: „Csalódottak voltunk, amikor minden showt törölni kellett” – mesélte nekünk az együttes énekese és gitárosa, Clemens Rehbein. „Azonban a zene nem lett kevésbé fontos az embereknek vagy nekünk!” – emelte ki, majd hozzátette, hogy miután végiggondolták, hogyan is tudnának megbirkózni ezzel az új helyzettel, igyekeztek pozitív üzeneteket közvetíteni a közösségi oldalaikon. „Ez az, amit turné közben, a fellépéseken is teszünk. Ezúttal az internet vált a színpadunkká és a lehető legjobb módon szerettük volna használni azt.”

A karantén napos oldala

Bár a turnézás Clemensnek is hiányzik, ennek ellenére a karanténidőszak előnyeit is látja: „Jó érzés, ha az ember koncertsorozatra indulhat, de ez azt is jelenti, hogy ilyenkor távol vagyunk az otthonunktól és a családunktól, a gyerekeinktől. Szeretek itthon lenni, mert a szeretteimmel tölthetem az időt, ez boldoggá tesz. A pozitív hatásokra kell fókuszálni: nekem ez segít a hangulatomon és abban, hogy energikus maradjak. Számomra komfortos a slow élet. Nem leszek ideges attól, ha otthon kell ülnöm, és nincs mit csinálnom. Nem érzem azt, amit sokan, hogy elvesztegetem az időmet, ha éppen semmit sem teszek. A lelassítás azt jelenti, hogy más szemszögből próbálod nézni a dolgokat.”

Fotó: A Milky Chance hivatalos Facebook oldala

A Milky Chance frontembere azt is megjegyezte, hogy azért nem telnek tétlenül a napjaik, folyamatosan új demókon, dalokon dolgoznak. „A legjobbat akarjunk kihozni ebből.” Clemens arról is mesélt, hogy egyébként is azt volt a tervük, hogy a harmadik albumuk megjelenése után gyakrabban jelentkeznek majd új számokkal, hogy ne legyen túl nagy szakadék időben a megjelenéseik között. Azt még nem tudják, hogy single vagy EP lemezekként jelenítik meg őket, de nem is aggódnak emiatt, hiszen a streaming szolgáltatásoknak köszönhetően ma már rengeteg lehetőségük van a kiadásra. „Egyszerűen csak követjük az áramlatot, a zenére fókuszálunk, és ha úgy érezzük, hogy eljött a megfelelő idő, megosztjuk őket.” Ám addig is, míg elkészülnek a projektjeikkel, szerették volna meglepni a közönségüket valamivel, ezért Stay Home, azaz Maradj Otthon sessionöket rögzítettek a nappalijukban. „Annak ellenére, hogy a szociális távolságtartás korszakát éljük, fontos, hogy elérjük azokat, akiknek segítségre van szükségük, sőt, kell, hogy szolidaritást vállaljunk és kedvesek legyük egymáshoz. Beszélgettem erről egy barátommal: ő úgy gondolja, ez igazából nem is közösségi távolságtartás, mivel kommunikálhatunk egymással (főleg az internet segítségével). Interakcióba léphetünk, csak kevesebbet találkozhatunk és nem érinthetjük a másikat, nem ölelgethetjük meg egymást – ez csupán body distancing, azaz fizikai távolságtartás. Nagyon érdekesnek találtam ezt a gondolatot.” Éppen ezért Clemens fontosnak tartja, hogy keressük egymást, ne veszítsük el a kapcsolatot, ugyanis a lehetőség mindannyiunk számára adott.

„Sokan panaszkodtak arra, hogy szédületesen gyors világot élünk, mindennap rohanunk és nincs idő magunkra. Úgy tűnik, hogy elérkezett a lelassítás pillanata, még akkor is, ha rá lettünk kényszerítve. Itt az esély arra, hogy átgondoljunk sok mindent. Remélem, ez meg fog történni, látok rá lehetőséget. Az agyam hátsó felében persze ott motoszkál a félelem is, hogy ha túl leszünk ezen a pandémián, semmi sem fog igazán változni. Az hatalmas csalódás lenne. Ha visszatekintünk a történelemben, láthatjuk, hogy ugyanazokat a hibákat követjük el újra és újra. De bízom benne, hogy most másként lesz, hogy lesz eredménye ennek az egésznek!” – osztotta meg velünk.

Úton a zöldebb dallamok felé

A változás szellemében a Milky Chance tagjai, azaz az énekes-gitáros Clemens Rehbein, Philipp Dausch DJ és producer, továbbá a live session zenészek, Antonio Greger és Sebastian Schmidt például elindították Milky Change elnevezésű blogjukat, melyen az érdeklődők követhetik a környezetbarát és fenntartható bandává válásuk útját. „Pár hónapja kezdtük el és még nagyon az elején tartunk ennek a hatalmas kalandnak: rengeteg dolgot kell még megtennünk, sok akadály áll előttünk.” Clemens kiemelte, hogy a kérdésnek számos aspektusa van és rengeteg dolog van, amit zenészként meg lehet tenni a Föld védelméért. „Most arra fókuszálunk, hogy a tudatosságot növeljük, hogy a felelősségvállalásra buzdítsuk főleg a zeneipart, és, hogy  informáljuk a rajongókat. Még csak néhány kis lépést tettünk meg: óriási hegy ez, amit meg akarunk mászni. Persze könnyedén lehetnénk pesszimisták a kérdésben, mert csak egy apró része vagyunk a kirakónak, és bandaként nem érhetünk el óriási hatást, de maximálisan ki akarjuk használni ezt a lehetőségünket.”

Fotó: A Milky Chance hivatalos Facebook oldala

Ha már szóba került a fenntarthatóság, gyorsan tanácsot is kértem Clemenstől: ha lenne egy együttesem, hogyan foghatnék hozzá ahhoz, hogy környezetbarátabbá tegyem? Megtudtam, hogy az alapvető, vagyis a kezdeti lépések valójában egészen egyszerűek: a Milky Chance ügyel arra, hogy mindig legyen náluk újratölthető vizes palack, és bár erőltetni nem szeretnének senkit ebben, de megpróbálnak csak helyi és organikus termékeket kérni a backstage-ben a szervezőktől. Emellett azon dolgoznak, hogy megreformálják a merchandise termékeik gyártását: olyan partnereket keresnek Európában, akik organikus alapanyagokból állítanak elő mindent. Clemens felhívta a figyelmet arra is, mennyire fontos egy banda esetében a közlekedés kérdése, ami persze attól is függ, hogy kontinenseken átívelően turnéznak-e. „Ha kisebb helyeken lépsz fel, utazhatsz vonattal vagy turnébusszal repülő helyett. Az is fontos, hogy mivel érkezik a közönség a showra. Arra buzdítjuk őket, hogy válasszák a biciklit, a vonatot vagy a telekocsit. Informáljuk őket, mert mi vagyunk a platform, amin keresztül az emberek kommunikálhatnak és beszélhetnek ezekről a témákról.” A Milky Chance május elején adta ki a Jack Johnsonnal közösen készített Don’t Let Me Down című dalokat, ami Clemens szerint egyébként nagyon jól passzol ehhez az időszakhoz, mivel igazán felemelő és segít abban, hogy pozitívak maradjunk. Azt üzeni, fel a fejjel és tekintsünk reménykedve arra, ami jön!

Fotók: A Milky Chance hivatalos Facebook oldala

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: