A zero waste életmód nem csak a bambuszpohárról és a vászonzsákokról szól – Bitay Andival beszélgettünk

Környezettudatosság a közösségi médiában

Gondoltad volna a hulladékmentes életmód egyik legismertebb hazai képviselőjéről, hogy régen ő is megszállottja volt a vásárlásnak? Inspiráló instázók sorozatunk első részében Bitay Andival a zero waste hazai helyzetéről is beszélgettünk.

Kétségtelen, hogy a közösségi média sok szempontból ártalmas. A negatívumok miatt azonban hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a különböző platformok használata mellett is fel tudunk sorolni néhány érvet. Én például részben az Instagramnak köszönhetem, hogy a tudatos életmód útjára léptem. Ebben az életmódváltásban a Maison blog alapítója, Bitay Andi is nagy szerepet játszott.

Andi hat évvel ezelőtt vágott bele a blogolásba, amikor online újságíróként megunta, hogy folyamatosan csak a tech és social media témákkal foglalkozik. Ekkor a Maison blogra csak hobbiként tekintett, amin belül olyan könnyebb topikokról írt, mint a design és a lakberendezés. Akkor még arc és név nélkül fejtette ki a véleményét, de az egyre több látogató és a személyesebb témák miatt egy idő után úgy döntött, felfedi kilétét olvasói előtt. 

Természetesen az évek alatt Andi és a stílusa is sokat változott. Akkoriban szerintem még nem is hallottam olyanról, hogy zero waste vagy minimalizmus. A fogyasztói társadalom boldog, tudatlan tagjaként éltem– mesélte Andi, akitől azt is megtudtam, hogy igazán sosem rajongott a divatért, de saját stílusának keresése közben folyamatosan új ruhákkal bővült a gardróbja. Smink- és bizsugyűjteménye is szépen gyarapodott, valamint lakberendezési tárgyakkal is szívesen lepte meg magát. „Azt gondolom, ezt az utat is szükséges végigjárni ahhoz, hogy valaki az én koromban hitelesen tudjon írni az ellenkezőjéről. Azért mondom, hogy az én koromban, mert a fiam például már egy másik generáció, máshogy nő fel, más utat jár be. Amikor nemrég az apukájának meséltem, hogy az egyik élelmiszerboltban már fém szívószálakat árulnak műanyag helyett, Dávid magabiztosan vágta rá, hogy rájöttek, tönkretették a bolygót”. Négy éves és teljesen mást tapasztal, mint anno én.”

„Két-három évvel ezelőtt jött el az a pont az életemben, amikor úgy éreztem, megcsömörlöttem a fogyasztásban, tartalmatlanok voltak a napjaim és elkezdtem ráeszmélni arra, hogy nem jó ez az irány.”

Andi ekkor vette kezébe az irányítást, elkezdte az ember tárgyakhoz és vásárláshoz fűződő viszonyát vizsgálni. Így bukkant rá minimalista közösségekre és különböző amerikai bloggerekre, akik arra inspirálták, hogy ő is változásokat vezessen be az életébe. Meggyőződésem, hogy aki ebből az irányból közelít, az is hamar eljut a környezettudatossághoz, mert a kevesebb és tudatosabb fogyasztás és a zero waste kéz a kézben járnak. Ma már nem szétválaszthatóak nálam ezek a dolgok, annyira vagyok minimalista, mint zero waste. Leginkább azt szeretem mondani, hogy igyekszem nagyon tudatos döntéseket hozni és nyitni a természetes megoldások felé, amik nekem is jók és lehetőleg mást sem bántok velük.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Andi ? uncluttered home (@andibitay) által megosztott bejegyzés,

Dolgozó kisgyerekes anyukaként tudja, hogy vannak olyan dolgok, amiket az egyik nap meg tud lépni, de lehet, hogy egy másik napon nem. Ezért a tudatos életmódra egy nagyobb képként tekint. Nem kényszerítettem magam soha semmire, nekem ez nem lemondás, hanem egy tényleg élvezhető út, ami során új dolgokat ismerek meg, kísérletezek és tanulok. Kicsit minden nap kilépek a komfortzónámból és ez visz lépésenként előrébb.” 

Andi ma már jóval kevesebbet vásárol és a választásnál olyan szempontokat is figyelembe vesz, hogy hol és milyen körülmények között készült a termék, vagy milyen céget támogat a vásárlással. Az étkezést illetően arra fordít nagy hangsúlyt, hogy kevés hús kerüljön a tányérjára, a marhahús fogyasztással pedig teljesen felhagyott. A tehéntejet növényi alternatívákra cserélte, a sajtról viszont nem tud lemondani. Sokkal több dolgot szeretnék csinálni, mint ami 24 órába belefér. Nincs időm például mindig csomagolásmentesen vásárolni, otthon főzni vagy épp magamnak elkészíteni a növényi tejet és a mosogatószert.

Ilyenkor viszont olyat vásárolok, ami szerintem a legjobb megoldás az adott a helyzetben.

Szóba került a zero waste hazai helyzete is, amiről Andi őszintén elmondta, egy kicsit fél, hogy a megítélése negatívba fordul át. „Sokan vannak, akik azért nem vágnak bele, mert féltik a saját megszokott kényelmüket. Félnek, hogy nem fog menni és elveszi az idejüket meg a pénzüket. Ráadásul egyre több környezettudatosnak hitt megoldásról derül ki, hogy mégsem annyira környezettudatos. Az éremnek ez esetben is két oldala van, és előfordul, hogy egy termék kapcsán problémák vannak az előállítással, a szállítással vagy épp magával az anyaggal, mint ahogy ez nemrég a bambuszpoharakról is kiderült. A felszínen nagyon rossz üzenetük van ezeknek, mert emiatt egyre több ember érzi úgy, hogy önigazolást nyert és legyinthet, hogy na, látod, az sem olyan jó, mint mondják.

Sokan elfelejtik, hogy a zero waste életmód nem csak a bambuszpohárról vagy a vászonzsákokról szól. A tudatos életmód szerves része a villany leoltása, a vízcsap elzárása és az, hogy kevesebb felesleges dolgot vásároljunk és visszavegyünk a húsfogyasztásból. Ezek valamiért sokkal inkább süket fülekre találnak. De, hogy valami jót is mondjak, a mai gyerekek már ezerszer tudatosabbak és sokkal jobban figyelnek a környezetükre. Nemrég beszélgettem egy ötéves kislánnyal, aki elmondta, hogy nem szereti a sok műanyagot és a szemetet, ezért nemrég össze is szedte a környékükön eldobott hulladékot. Öröm volt hallgatni.”

Andi nem akar senkit oktatni vagy nevelni, szimplán arra vágyik, hogy bátorítsa az embereket. A visszajelzések alapján jó úton halad, hiszen rengeteg követője számol be neki a változásról, akikkel ő együtt fejlődik, sőt néha az ötleteikből tanul valami újat. Mit tanácsol Andi azoknak, akik a tudatos életmóddal kacérkodnak? Nyugi. Hagyd, hogy sikerélményed legyen, ne másokhoz akarj hasonlítani, hanem a saját szokásaid között keresd meg azokat a dolgokat, amiken szeretnél és tudsz változtatni. A többi pedig majd jön magától.”

Ha szeretnél még több tanácsot és trükköt megtudni Anditól, akkor látogass el blogjára vagy Instagram oldalára!

Nyitókép: Maison blog

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: