Agyő, bejglikóma! 8 kérdés, amivel kezedbe veheted az irányítást az új évben

Valóban szuper volt naphosszat csak sorozatozni a karácsonyi szabi alatt, de itt az ideje feltápászkodni a kanapéról, hogy farkasszemet nézz a 2020-as évvel. Nyugi, nem fog fájni!

Ha ne adj isten már azon tűnődsz, hogy ideje lenne eltüntetni a karácsonyfát a sarokból, akkor legbelül te is érzed: elkezdődött egy újabb év. Persze jó lenne még egy kicsit bejglikómában a kanapén lustálkodni, de lassan itt az ideje, hogy újra a kezedbe vedd az irányítást. Nem árt összegezni a mögötted álló hónapokat, hogy tiszta fejjel nézhess szembe a jövővel. Ugyanis az új év tele van számtalan lehetőséggel, na, meg kihívással, amelyekre tudatosan is felkészülhetsz. Ha ötleted sincs, hogyan kezdj neki a tervezésnek, segítünk! Nincs más dolgod, mint kényelmesen elhelyezkedni, papírt és tollat ragadni, majd megválaszolni a következő nyolc kérdést. Ez szuper módszer arra, hogy a fejedben cikázó gondolatokat ráncba szedd, ezáltal pedig összeszedettebben vághass neki a januárnak.

1. Hogyan élted meg az előző évet?

Ahhoz, hogy megtervezd az újat, le kell zárnod az előzőt. Vedd sorra azokat a fontos eseményeket, találkozókat, amelyek valamilyen oknál fogva hatással voltak rád az év során. Én a családi nyaralástól kezdve, a különböző állásinterjúkon át, egészen a különféle koncertekig, igyekeztem mindent lejegyezni. A végén megdöbbenve láttam, hogy mennyi dolog történt velem, és újra értékelni tudtad azt a sok jó és kevésbé jó dolgot, amivel gazdagabb lettem. Bátran lejegyezheted azt is, hogy milyen csalódások, sikerek és majdnemsikerek értek, mi volt a legnagyobb lecke, amit megtanultál, a legnagyobb meglepetés, amiben részed volt. Esetleg volt-e olyan dolog, amit megbántál, vagy olyasvalaki, akire megharagudtál. Tulajdonképpen minden érzésedet, gondolatodat papírra vetheted, a lényeg, hogy valóban összegezd a múlt évet.

2. Milyen céljaid vannak a jövőre nézve?

Biztosan neked is vannak céljaid, amelyeket előbb vagy utóbb szeretnél elérni. Ne halogasd őket tovább, néhány álmodat valósítsd meg 2020-ban! Az új év remek lehetőség, hogy tiszta fejjel, energiával telve nézz szembe a kihívásokkal. Szóval írd le szépen azokat a célokat, amelyeket idén mindenképpen el szeretnél érni, és határozd meg, hogy az év mely időszakában szeretnél beérni a célba. Megszerezni a nyelvvizsgát augusztusig? Esetleg októberig elindítani álmaid vállalkozását? Minden rajtad áll!

3. Mit fogsz tenni az álmaid elérése érdekében?

Sajnos, a sült galamb nem magától repül a szádba. Muszáj időt és energiát áldoznod arra, hogy a régóta dédelgetett álmaid végre megvalósuljanak. Ezért írd le minden egyes célod mellé, mit fogsz tenni az elérése érdekében. Én elterveztem, hogy sokkal több novellát szeretnék írni, ehhez pedig még többet fogok olvasni, igyekszem jobban beosztani az időmet és szakítok minden olyan rossz tulajdonságommal és tevékenységgel, ami hátráltat az írásban.

4. Hogy érzed magad?

Ez az egyik legegyszerűbb kérdés, de erre a legnehezebb őszintén válaszolni. Egy percre hunyd le a szemed, vizsgáld meg az életed különböző területeit, – baráti kapcsolatok, család, munkahely, hobbi – és egy 1-10-es skálán határozd meg hogy érzed magad, mennyire vagy boldog. Nagyon alacsony érték esetén, gondolkozz el azon, miért ezt a számot választottad? Mit tehetnél annak az érdekében, hogy jobban érzed magad a bőrödben?

5. Létezik olyan ember az életedben, akire mindig számíthatsz?

Fontos, hogy legyen legalább egy valaki az életedben, akivel mély beszélgetéseket folytathatsz, aki veled együtt örül a sikereidnek, a rossz időkben pedig meghallgat. Ha több ilyen személy is akad a környezetedben, szerencsés vagy, de ne vedd a jelenlétüket magától értetődőnek. Az új évben is keresd a társaságukat, szervezz közös programokat! Amennyiben még nem találtad meg ezt a személyt, légy nyitott. Jegyezd fel azokat a fontos lépeseket, amelyek által elmélyítheted a jelenlegi kapcsoltaidat és új ismertségekre is szert tehetsz.

6. Milyen új dolgokat szeretnél kipróbálni?

Olykor nem árt kilépni a komfortzónádból, hogy új dolgokat is kipróbálj. Egyrészt az újdonság varázsa jó hatással is lehet rád, sőt hosszútávon is kamatoztathatsz belőle. Például próbálj ki új ételeket, sportokat, dobd fel valamivel a napi rutinodat! Én szeretnék minél több, számomra ismeretlen hozzávalót kipróbálni, amivel a jövőben színesíthetem az ételeimet. A tavalyi évben sokkal több húst fogyasztottam, mint amire a szervezetemnek szüksége volt, ezért kacsingatok a vega konyha felé. Tudtad, hogy a gombás lasagne legalább annyira finom, mint a húsos társa?

7. Hogyan szeretnél gazdálkodni a pénzeddel?

Jó lenne, ha az üzletekben mosollyal és öleléssel is fizethetnél, de erre elég kevés az esély. Ezért is fontos, hogy pénzügyileg is stabilan állj a földön, mindent meg kell tenned annak érdekében, hogy ne kerülj nehéz anyagi helyzetbe. A következő évben is bármikor érhet egy váratlan kiadás, amikor mélyen a zsebedbe kell majd nyúlnod. De az is előfordulhat, hogy az egyik álmod megvalósításához van szükséged tőkére, vagy egyszerűen tudatosabban szeretnéd kezelni a pénzügyeidet. Arra is kevés esély van, hogy hirtelen rádszakad a bank, ezért készíts az új évre egy pénzügyi tervet, amibe feljegyezheted az éves általános bevételed összegét, a lehetséges napi kiadásaidat és a megspórolni kívánt összeget. Havonta mennyi pénzt kellene félretenned? Elegendő a jelenlegi fizetésed vagy szükséged lesz plusz bevételi forrásra?

8. Van olyan terület az életedben, ahol folyton elakadsz?

Lehet, hogy az elmúlt évben többször azt érezted, hogy csapdába estél. Hol munkahelyi problémáid adódtak, hol a párkapcsolatodban nem mentek simán a dolgok. Ne aggódj! Képtelenség az élet minden területén ugyanolyan jól teljesíteni, ebből kifolyólag ne is akarj egyszerre mindenkinek megfelelni. Viszont nem szabad a szőnyeg alá söpörnöd a problémákat, mert a megoldatlan kérdések a jövőben is frusztrálni fognak. Ezt elkerülvén, írd fel azokat a folyton visszatérő gondokat, amelyeket képtelen vagy megoldani! Van valami, amit még nem tettél meg, hogy végre felülemelkedj a nehézségeken?

Nyitókép: damircudic/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: