Egy applikáció kiszámolja neked, mekkora ökolábnyomot hagytál az utazásoddal

A telefonos app az e-mail címedre érkező és a digitális pénztárcádban található jegyek alapján kalkulálja ki, hogy mennyi szén-dioxid került általad a légkörbe. Ne aggódj, abban is segít, hogyan kárpótolhatod ezért a környezetet.

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csaknem egyharmadáért a közlekedési eszközök felelősek. Ezt egy egészen aktuális példával is alátámaszthatjuk: biztosan te is emlékszel még, hogy az év elején arról szóltak a hírek, mennyire kitisztult a levegő a turizmus leállása és a tömegközlekedés visszaesése miatt. Ekkor született meg az Aerial nevű applikáció ötlete is, amely megmutatja a felhasználónak, hogy az utazása következtében mennyi szén-dioxid került a légkörbe. Hogy feloldozást is adjon az app, segít kiegyensúlyozni a kárt, olyan javaslatokkal is előáll, amelyekkel támogathatjuk a bolygót. „Az elmúlt években a munkánkból kifolyólag mi is rengeteget utaztunk és tisztában voltunk azzal, hogy ezért felelősséget kell vállalnunk. De nem tudtuk, hol kezdjük. Közösen próbáltunk megoldást keresni, ekkor született meg az Aerial gondolata” – olvasható az app hivatalos weboldalán a három társalapító nyilatkozata. Andreas Homer, Ebby Amir és Ari Sawyers korábban olyan nagy cégeknél dolgozott, mint a Facebook, a Microsoft, a Google és az Apple, a tapasztalataiknak pedig nagy hasznát tudták venni a közös projekt tervezése közben is. A céljuk az volt, hogy létrehozzanak egy alkalmazást, ami mindenki számára világossá teszi, az apró dolgok is sokat számítanak a globális felmelegedés elleni küzdelemben. 

Fotó: Aerial

Az Aerial kialakítása felhasználóbarát: a letöltés után csak annyi a dolgunk, hogy összekapcsoljuk a Gmail fiókunkkal. Ezután az app körülbelül egy perc alatt megvizsgálja a leveleinket, valamint a virtuális pénztárcánkat (Walletünket). Az itt található foglalások és megvásárolt jegyek adataiból megbecsüli, hogy egy-egy utazás alatt hány kilogramm szén-dioxid képződik. Minden utazásért büntetőpontokat kapunk, ezek folyamatosan gyűlnek a profilunkon. A fejlesztők arra az esetre is gondoltak, ha a magas szám láttán bűntudatunk támadna. Ezért az okozott károkat csökkenthetjük azzal, hogy egy non-profit környezetvédelmi szervezetet támogatunk. Egy tonna büntetőpontot 10 dollárért (körülbelül 3000 forintért) válthatunk be, ezzel az összeggel a Climate Action Reserve erdőmegőrzési projektjét támogatjuk, akik a nevünkben megvédenek egy fát a kivágástól. Az alapítók azért választották ezt a partnert, mert az erdővédelem hatékonyabb a szénmegkötés szempontjából, mint az erdő újratelepítése. Az idősebb fák ugyanis több széndioxidot kötnek meg, mint a frissen ültetett egyedek.

Fotó: Aerial

Az alapítók tisztában vannak azzal, hogy a jelenlegi helyzetben jóval kevesebbet utazgatunk a világban, mégis úgy döntöttek, nem várnak a megjelenéssel. Az Aerial október 20. óta elérhető, és a korlátozások ellenére is 185 ezer kilogramm szén-dioxidnál tart a globális számláló. A jó hír viszont, hogy a másfél hét alatt a felhasználók 370 fát is megmentettek. „Folyamatosan gyűjtjük a visszajelzéseket és szeretnénk, ha a jövőben a felhasználók több lehetőség közül választhatnák ki, hogyan ellensúlyozzák az utazásokat” – mondta Amir. Az Instagram mindenkit fotóssá változtatott. A mi célunk az, hogy az Aerial pontosan ugyanígy tegyen mindenkit klímatudatossá.”

Nyitókép: Aerial

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: