Aggaszt a környezetszennyezés? Lássuk, mi a helyzet a fürdőszobádban!

Bambusz fogkefe, alternatív fogkrém és más ökobarát termékek

Tennél valamit a műanyaghulladék-felhalmozás ellen, de nem tudod, hol kezdd? Például a fürdőszobában! Már az is szuper, ha szép lassan elkezded lecserélni a szépségápolási eszközeidet, mi pedig segítünk abban, hogy mire érdemes beruháznod.

Elképesztően sok műanyaghulladékot termelünk a szépségápolási és testápoló termékeink megvásárlásával és használatával. Gondolj csak bele, milyen hamar megtelik a szemetes a fürdőben többek között a kisebb-nagyobb tusfürdős flakonokkal, a tucatnyi eldobható borotvával, a fogselyemmel és a fátyolmaszkok csomagolásával. És hogy mi a sorsuk? Ezek a biológiai úton le nem bomló hulladékok éveken keresztül tengődnek a szeméttelepeken, és közben szennyezik a talajt, ezen keresztül pedig a vizeinket is.

Elgondolkodtató számadat:
Napjainkig 9,1 milliárd tonna műanyagot termelt az emberiség, aminek 79 százaléka a mai napig a szeméttelepeken csücsül, vagy épp más helyen szennyezi a környezetünket.

Oké, de mit tehetünk?

Szerencsére egyre több ökobarát anyagból – például bambuszból, üvegből vagy épp selyemből – készült terméket dobnak piacra. Van köztük olyan is, aminél még a műanyagcsomagolást is sikerült elhagyniuk a gyártóknak. Összeszedtünk 8 fürdőszobai eszközt, aminek megvásárlásával nemcsak a saját egészségedre, de a Földünkre is tekintettel lehetsz.

Zöld” fogkrém

Havonta hány tubus fogkrémet használsz el? Ha a fürdőszobád műanyagmentesítésére adnád a fejed, akkor az első, amit tehetsz, hogy a hagyományos változatot zöldebbre cseréled. Ne ragaszkodj a tubusos fogkrémhez! Hallottál már a fogtisztító tablettákról? Csak harapd szét, majd moss fogat benedvesített fogkefével. Aztán ott van még a fogpor is, ami szintén remek alternatívaként szolgálhat. Ami még szuperebb: az említett készítményeket gyakran üvegtárolóba csomagolják, szóval viszlát műanyag!

Samponszappan

Ugyan a többség számára a folyékony állagú sampon ugrik be elsőként, ha hajmosásról van szó, de ki mondta, hogy a szilárd változat nem lehet ugyanolyan hatásos? Ha megtalálod a megfelelő összetevőjű samponkorongot, a hajad ugyanúgy tiszta és táplált marad, és a közhiedelemmel ellentétben a samponmaradéktól sem kell tartanod. Ha környezettudatos és pénztárcabarát megoldást keresel, érdemes beruháznod, ugyanis ezek a kis tisztítószerek tovább tartanak, mint a tubusos verziók.

Bambusz fogkefe

Rossz belegondolni, hogy hány elhasznált, nem lebomló fogkefe kerül a vizekbe. Ez nem csak esztétikai problémákat vet fel: az állatok gyakran tápláléknak nézik a színes, sokszor szúrós műanyagokat. Szeretnél tenni valamit ez ellen? A legközelebbi bevásárlásnál hagyd figyelmen kívül a műanyag termékeket, és inkább egy bambusz fogkefére csapj le.

Bambusz sebtapasz

Ha kisebb karcolásokról, sebekről, horzsolásokról van szó, szinte ösztönösen nyúlunk a műanyag sebtapaszért. De létezik természetes, hipoallergén termék is, méghozzá bambuszból. Csak egyszer kell beszerezned nagyobb kiszerelésben, utána pedig nem is keresed majd a boltok polcain a hagyományos, gyerekkorunkat idéző tapaszokat.

Válts luffára!

Nemcsak környezetvédelmi szempontból érdemes kiiktatnod az életedből a műanyag fürdőszivacsokat: sajnos előszeretettel tenyésznek rajta a baktériumok. A kevésbé esztétikus, de sokkal higiénikusabb módszert ajánljunk, a mosdókendőt: annyiszor moshatod a gépben, ahányszor csak szeretnéd! Vagy mit szólnál egy luffa szivacshoz? Tudtad, hogy a luffatök nevű szivacstök szárított terméséből készül? Ha ezt választod, tudd, hogy 3 hetente cserélni szükséges!

Fém borotva

Itt még rosszabb a helyzet, mint a fogkeféknél: évente 2 milliárd műanyag borotvát dobunk el. Ijesztő, nem? Csak elhatározás kérdése, hogy ezen változtass! Válassz egy cserélhető pengéjű készüléket, vagy akár egy menő, félig fém, félig bambuszból készült terméket.

Sminklemosó korong biopamutból

Puha, tartós anyagból készült, és nap mint nap használhatod. Már ez is remekül hangzik, de lehet ezt még fokozni: olyan termékeket is találhatsz, amik sminklemosó folyadék nélkül is hatékonyak, csupán vizezni kell őket. Pénztárcakímélő megoldás, és még a kemikáliáktól is megkíméled a bőröd.

Nyitókép: LEKSTOCK 3D/Shutterstock
(mindbodygreen.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: