Egy cseh nagymama kézzel festi ki a falu házait, valóságos galériává változtatta az egész települést

A 94 éves Anežka (Agnes) Kašpárková nyugdíjas éveiben új hobbit talált magának: küldetése, hogy Louka házait népi motívumokkal díszítse ki, ezzel a jövő generációi is megismerjék a hagyományokat.

Nem árt néha megállni egy kicsit és felidézni a múltat: hogyan éltek elődeink, milyen házakban laktak a nagyszülők és milyen eszközöket használtak a mindennapokban? A legtöbb országban ilyen időutazásban csak tematikus kiállításokon, valamint skanzenekben, vagyis szabadtéri néprajzi múzeumokban lehet részünk. De egy cseh településen, Loukában egy 94 éves nagymama az egész falut hagyományos morva motívumokkal díszítette fel – így olyan érzése támad a látogatónak, mintha egy másik korba csöppent volna.

Hagyományőrzés mint hobbi

A 94 éves Anežka (Agnes) Kašpárková egész életében a mezőgazdaságban dolgozott, nyugdíjas korában azonban új szenvedélyt talált magának: a népművészet iránti szeretete révén a festészet vált az új hobbijává. Kašpárková lassan 35 éve azzal tölti a szabadidejét, hogy hagyományos morva motívumokat fest Louka épületeinek falaira. Kedvelt festőhelye a falukápolna, amelyet évről évre tovább díszít. Állva, ülve vagy létrára mászva virágmotívumokkal borítja be a homlokzatot. Az alkotás során nem használ sablonokat, nem tervezi meg, milyen organikus formák kerülnek egy-egy falra – mivel jól ismeri a tradíciókat, tudja milyen mintákat használhat, a festés közben hagyja, hogy a fantáziája vezérelje az ecsetvonásait. 

Annak ellenére, hogy munkáival a helyiek és a turisták tetszését is elnyerte, valamint az interneten vírusként terjednek a róla készült fotók, ragaszkodik ahhoz, hogy házfestő hobbija pusztán kedvtelés maradjon. Célja nem az, hogy a cseh falut elözönljék a külföldiek, csupán szeretné, ha a szeretett hagyományokat a következő generáció is megismerné, megőrizné. Ez is arra motiválja, hogy minden évben új épületrészeken jelenjenek meg az általa festett virágmotívumok. Kašpárková mint mindig, úgy ezen a télen is tart egy kis szünetet, de jövő tavasszal újra szeretne nekilátni a művészi projektjének.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Luna Grill (@lunagrill) által megosztott bejegyzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jane T. (@jalito1) által megosztott bejegyzés

Forrás: My Modern Met, TheArtGorgeous
Nyitókép: My Modern Met

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: