Ahol a jó bor mellé humor is jár: ellátogattunk a Bolyki pincészetbe

Vendégségben Janinál

Ha Egerbe indulsz bort kóstolni, nemcsak a Szépasszonyvölgy pincészeteit érdemes célba venned! Vár rád a Losonczy-völgy legjobb bora és persze a készítője is!

Még sosem jártam riolittufa kőbányában, ha te sem, akkor van még egy okod arra, hogy ellátogass a Lonsonczy-völgy 30 méteres sziklafalai közé. Ráadásul ez a parkosított terület ad otthont a híres Bolyki pincészetnek is. Az udvar előtt egy rusztikus Bolyki-felirat, egy építkezés, egy hatalmas diófa és két óriási sziklatömb között terül el a birodalom. Az 500 négyzetméteres pincészet tulajdonosa és borásza, Bolyki Jani azon nyomban beavatott a részletekbe. Épp egy új borászati üzemet építenek, büszkén meséli, hogy zajlik a terjeszkedés. A jókora sziklatömböknek is megvan a maguk története: 2007-ben az egyik sziklafal oldala ledőlt és a két robusztus, összesen 9000 tonnás szikla az udvar közepére esett, egyenesen az ott tárolt borokra. „Ma már a városi legendárium része, hogy folyt a bor, és folyt a bor le a hegyről, végül megpihent az út menti árkokban – meséli Jani.

Az irodájuk se mindennapi!

Bolyki 1998-ban kezdett szőlővel foglalkozni, a szülei által örökölt területeken. 5 hektárral kezdte, mára 26 hektáros a birtoka. 2003 óta készít borokat, már az első bikavére is ezüstérmet nyert Bordeaux-ban, a Borok Olimpiáján, és azóta évi egy-két borral szintén sikerül érmet szereznie a világ legnagyobb borversenyén. A helytörténeti érdekességek után, jöhetett is a kóstolás. Én az Egri királyleánykával kezdem. Bolyki igazi történetmesélő, a humora legalább annyira jó, mint a borai. Rajong az állatos anekdotákért, ami az Ipacs Géza illusztrátor által rajzolt, 2018-as címkékből is látszik: nyúl, víziló, zebra, mosómedve és más vadak díszítik a palackokat.

Friss citrusos, virágos aromájú száraz fehér bor

Egy kis pogácsázást követően a 3,2 hektáros kőfejtőben sétáltam Jani, egy borkedvelő csapat és egy pohár bor társaságában. A négy bányaudvart alagutak kötik össze, ahol bátran leforgathattak volna akár egy-két Indiana Jones-jelenetet is. A hatalmas, parkosított udvarokban esküvők és borkóstolók mellett tömegrendezvényeket is tartanak, például a Feszt!Eger látogatói idén hatodik éve bulizhattak itt.

Virágzó kőbánya

A nagy terület 9 pincét rejt: hordós, palackos érlelő és vendéglátó pincéket is megnéztük belülről. Egyik pillanatban még 300 ezer üveg palack között sétáltam, majd egy óriási kerekasztallal és csillárral berendezett lovagteremben kötöttem ki. Az idő viszont sürgetett, várt rám a Szépasszony-völgy, és Eger más látnivalói is, így egy egyórás séta után újfajta élménnyel a tarsolyomban távoztam. Borkedvelők számára kihagyhatatlan program a pincelátogatás, egy jó tanácsom viszont van az érdeklődőknek: ha sikerül elcsípnetek Janit, feltétlen hallgassátok meg a történeteit, kiváló borai mellé a jókedv is garantált!

Palackok, tömött sorokban.
Artúr király beájulna!

Nyitókép: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: