Ahol csak a csillogás és a pénz számít: bekukucskáltunk az elit társkereső appok világába

Pénz, siker, tökéletes külső és minimum egyetemi végzettség – csak néhány kritérium, ami nélkül lehetetlen bejutni a felső tízezernek szóló társkereső alkalmazások zárt köreibe. Ugye nem gondoltad, hogy ők is a Tinderen keresik az igazit?

2012-es megjelenése óta a Tinder neve összeforrt a modern társkeresés fogalmával. Mint sokan mások, én is többször letöltöttem már az alkalmazást, de sosem merültem bele igazán a randiappok világába. Valószínűleg ezért ért olyan váratlanul, amikor egy ismerősöm azt ecsetelte, felvételt nyert egy zártkörű applikációba, és már több ismert személlyel is „matchelt”. Rita barátnőmről azt érdemes tudni, hogy 24 éves, magas, gyönyörű arca, illetve hosszú szőke haja van. Néhány éve sminkesként dolgozik Londonban, ahol sikerült széles körű kapcsolati hálót kiépítenie. A fenti infók csak azért fontosak, mert ezek tették lehetővé, hogy bekukkanthasson a felső tízezer egyik legnépszerűbb társkereső appjába.

A beszélgetésünk kíváncsivá tett, ezért jobban utánajártam az elit társkeresőknek. Kiderült, hogy már évek óta tengernyi lehetőség vár azokra az egyedülállókra, akik nem szeretnének a pórnéppel értsd: hétköznapi emberek, kevesebb mint 5000 követővel vegyülni. Természetesen csak akkor, ha egy alapos ellenőrzésen esnek át, és megfelelnek a kritériumoknak. Az exkluzivitás megőrzésének érdekében sok alkalmazás felületére csak meghívással lehet bejutni. Néhány app használata pedig kifejezetten magas havi díjjal jár. A Tinderrel ellentétben ezeken a randiappokon nem találkozhatsz különböző társadalmi osztályokból származó szinglikkel. Nemcsak a kor és a külső alapján ítélnek, hanem a kereset, a követők száma, a végzettség, az IQ, a vallás és a bőrszín is meghatározza, méltó-e valaki a tagságra. A szabályok megszegése azonnali kitiltással jár, de van, ahol a súlyfelesleg is eltiltást von maga után. A Beautiful People (magyarul Gyönyörű Emberek) nevű appról 2015-ben egyszerre 3000 ember profilját törölték, mert a képeik arról árulkodtak, az ünnepek alatt felszedtek néhány kilót. Ugyanez az oldal utasította vissza Tawnie Lynn jelentkezését is. A modell később több plasztikai műtéten átesett, hogy külseje megfeleljen a társkereső elvárásainak. És ez jól mutatja, milyen toxikussá válhat ez a fajta elitizmus.

Tinder, de csak a kiváltságosoknak

Nehogy azt hidd, hogy a világ legismertebb randiapplikációjának fejlesztői nem gondolnak a kiváltságosokra. A legnépszerűbb és leghíresebb felhasználók a Tinder exkluzív változatán, a Tinder Selecten folytathatják a jobbra-balra húzgálást. Ehhez azonban egy meghívót kell kapniuk a fejlesztőktől, amely csak akkor fordulhat elő, ha az algoritmus a toplista élére sorolja őket. A 2016-ban elindult szolgáltatás sokaknál kiverte a biztosítékot. Korábban már pletykáltak arról, hogy a Tinder titokban minden felhasználót osztályoz és az algoritmus elért pontszám alapján csoportosítja a felhasználókat. Nemcsak az általunk meghatározott távolságtól és életkortól függ, hogy kinek a profilját látjuk, hanem attól is, milyen kapósak vagyunk az appon. Vagyis minél többször húznak minket jobbra, annál népszerűbb felhasználókkal állhatunk párba. Ha nem jönnek a szívecskék, akkor a toplista végére kerülünk és be kell érnünk a hozzánk hasonló „maradékkal”.

Raya, a hírességek Tinderje

A 2015-ben elindított Raya „egy privát közösség, ahol az emberek randevúzhatnak egymással, kibővíthetik kapcsolati hálójukat és új barátságokat köthetnek”. Legalábbis ez olvasható az alkalmazás leírásában, amely már a telefon alapján is kategorizál minket – csak az App Store-ban érhető el, ha valakinek androidos készüléke van, az le is mondhat arról, hogy használhatja a Rayát. Iphone-ról viszont bárki benyújthatja a jelentkezési kérelmét, de ez még nem garancia semmire. A megadott információk, illetve az applikációval összekötött Instagram-profil alapján döntik el, hogy az aspiráns felhasználót elutasítják, vagy a várólistára teszik egy alaposabb átvizsgálásra. Ha valaki nem ismert vagy nem tűnik ki azonnal a külsejével, a vagyonával vagy a követők számával, akkor általában hónapokat kell várnia a jóváhagyásra, de könnyen 1-2 évet is eltölthetünk a várólistán. Amely valljuk be, elég nagy gyomrost adhat az önbecsülésünknek. Természetesen, vannak kiskapuk: ha egy népszerűbb regisztrált felhasználó ajánl minket, akkor néhány nap alatt átjuthatunk a rostán. És már fizethetjük is az első havi tagsági díjat, amely jelenleg 11,65 dollárba (kb. 3500 forintba) kerül.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Eliza Wexelman (@elizawexelman) által megosztott bejegyzés

A Raya az egyik legmegosztóbb elit társkereső, sokan kifejezetten szeretik, hogy nagyon exkluzív a közösség. Mások viszont a rasszista jelzővel illetik az appot, mivel az afroamerikai nők és az ázsiai férfiak száma feltűnően alacsony. Gyakori kritika az is, hogy az app elméletileg kreatívoknak, előadóművészeknek és sikeres üzletembereknek, sportolóknak szól, de a valóságban közel sem ilyen idilli a közösség. Ezt a beszélgetésünk során Rita is megerősítette. Szerinte ez az influenszerek gyűjtőoldala, akik abban reménykednek, hogy híres és sikeres emberekkel randizhatnak. És valószínűleg elég egy kidolgozott test, egy fotó, amin fürdőruhában pózolsz egy trópusi szigeten vagy egy sportautó mellett, na meg néhány ezer követő és nem kell a bejutás miatt aggódnod. Ezzel szemben egy táncművész ismerőse – aki valóban előadóként tett le valamit az asztalra – közel 6 hónapot várt arra, hogy jóváhagyják a profilját.

Hol a határ?

Még számos appot fel tudnánk sorolni, amelyek közül sok kimeríti a sznobizmus fogalmát. A Luxy-ra évi 200 ezer dolláros (60 millió forint) keresettel már van esélyed bekerülni, de a felhasználók több mint fele 500 ezer (150 millió forint) felett keres. Nekik meg sem kottyan a havi 99 dollár (29 ezer forint), amit a prémium szolgáltatásokért fizetnek. A Mensa Match-nél az intelligenciára fókuszálnak: 130 pont alatti IQ-val senki se álmodozzon arról, hogy felveszik a tagok közé. A The League nevű sikerorientált embereknek kifejlesztett randi appon a Facebook és LinkedIn profilodat is szinkronizálnod kell a jelentkezéshez, hogy az algoritmus felmérhesse, milyen iskolákat végeztél, illetve milyen pozícióban és melyik cégeknél dolgoztál. Ezután a várólistára kerülsz amely jelenleg hosszabb, mint a Yale Egyetemé. Ha bejutottál, megadhatod milyen életkort, vallást, rasszt és képesítést preferálsz. Az alkalmazás pedig minden nap este 5 órakor 5 potenciálist jelöltet mutat be neked. Habár a való életben is jellemző a rétegződés azaz a párválasztást az is befolyásolja, milyen társadalmi osztályba tartozik a két fél , de az elit társkeresőkön kifejezetten erre alapulnak a kapcsolatok. Valóban ez lenne egy boldog párkapcsolat legfontosabb összetevője?

Forrás: The Guardian, Health, Business Insider
Nyitókép: rclassenlayouts/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: