Ahol nincs tiltólistás kaja: ezért (is) rajongunk az intuitív étkezésért

Nem diéta, hanem életszemlélet. Az intuitív étkezés koncepciója leszámol a bűnös ételekkel és a csalónapokkal. Helyette azt mondja, hogy ezt a 10 tippet követve egészséges kapcsolatot alakíthatsz ki az étkezéssel.

Amikorra felmerült a gyanúja annak, hogy ételérzékenységgel kell szembenéznem, én bizony már olyan rosszul voltam, hogy nem kellett kétszer mondani, tartsam be a diétát. Diéta – nem is szeretem ezt a szót, mert mindig csak a szigorú korlátozások jutnak eszembe az aktuális divatos étrendekről, amik a végén, persze, álomalakot ígérnek. Nem akarok hazudni, én is adtam be olykor a kis úszógumis derekamat a szuperdiétáknak, amin persze három nap után elhasaltam, majd befaltam a fél hűtőt a felkiáltással, hogy „ennek már úgyis mindegy!“. Azonban jött egy éles váltás és felborította szépen ezeket a tévhiteket. Elkezdtem figyelni arra, hogy mire, hogyan reagál a testem, s amitől nem éreztem jól magam, bizony, nem ettem meg. De ugyanez volt igaz fordítva is: amit rosszullét nélkül megehettem, percig se félj, meg is ettem, és annyit ettem belőle, amennyi csak jólesett. Amikor csak jólesett. Igen, este hat után is.

És tudni akarod mi történt? Semmi. Finom volt, én pedig örültem. A kilóim pedig nem indultak el felfelé, sőt. Ekkor kezdtem el először gyanakodni, hogy engem, kéremszépen, eddig bizony átvágtak.

A tested mindig jobban tudja

Jó, persze, ehhez hozzátartozik, hogy nem minden este egy tepsinyi pizzával és egy üveg nutellával zártam a napot, ha pedig igen, az mentes verzióban, házilag készült. Elkezdtem az összetevőket alakítani a szervezetemhez és nem fordítva, s ezáltal a fókuszom átkerült arról, hogy miről kellene lemondanom, arra, hogyan tudnám ezt megenni úgy, hogy az nekem jó legyen. És láss csodát, ösztönösen több lett az „egészségesnek“ titulált étel a tányéromon. Azzal pedig, hogy a bűntudat szó kikerült a szótáramból, kevesebb lett az unalomevés is – de ha előfordult, örömmel ettem meg mindent, amiről azt éreztem, engem szolgál, az almától a (glutén- és tejmentes) süteményig. Ez a szemléletváltás pedig elgondolkoztatott: miért is tiltjuk magunkat bizonyos dolgoktól, ha megkívánjuk, és miért hallgatunk másokra, hogy mi a jó nekünk, ha figyelhetnénk a saját testünk jelzéseire is? Ekkor jött velem szembe az intuitív étkezés fogalma.

Nem diéta, hanem keretrendszer

Mint megtudtam, a kifejezést először 1995-ben Evelyn Tribole és Elyse Resch dietetikusok használták az Intuitív étkezés: A forradalmi program, amely működik című könyvükben. Ahogy a neve is sugallja, a koncepció lényege, hogy követed az intuíciódat, hogyan és mivel tápláld a tested. Nem diéta, ehelyett „egy gyakorlat és egy keretrendszer, amely segít az embereknek, hogy újra kapcsolatba kerüljenek testükkel” – mondja ezt Christy Harrison dietetikus, intuitív étkezési tanácsadó a Women’s Health magazinnak. A koncepció célja az, hogy segítsen újra felfedezni azt a szoros kapcsolatot a testünkkel, amelynek köszönhetően nem külső szabályokra, hanem a szervezetünk visszajelzéseire támaszkodva válogatjuk meg, mi kerül a tányérunkra. Míg a hagyományos diétás étrendek a kalóriákra és az egyes élelmiszercsoportokra összpontosíthatnak (szénhidrát, te galád!), addig az intuitív étkezés az éhség, a teltség, az elégedettség és a testismeret alapján határozza meg az étkezési döntéseket. Persze, ez elméletben jóval könnyebb, mint a gyakorlatban.

fotó: Gulcin Ragiboglu/GetyImages

Fókuszban az önismeret

„Mindannyian úgy születünk, hogy tudjuk, hogyan kell figyelni testünk éhség- és jóllakottsági jelzéseire, de az élet során természetes intuíciónk sok szempontból eltompul” – vallja Karen Ansel táplálkozási szakértő, dietetikus. Például gyerekkorodban neked is azt mondták, hogy fejezd be azt, ami a tányérodon van, még akkor is, ha már jóllakottnak érezted magad? Vagy mondták azt, hogy túl korán van még az ebédhez? Esetleg azt hallottad, hogy este hat után nem eszünk és az egészséges étkezés nem a szénhidrátban, hanem a cézár salátában manifesztálódik az asztalra? Pedig ma már tudjuk, hogy bajban lennénk a (jó) szénhidrát nélkül. Az intuitív étkezés koncepciója épp ezekkel a dogmákkal számol le: azt vallja, figyeljünk az éhségérzetre, ahogyan a jóllakottság határára is – ehhez azonban nagyfokú önismeretre és önreflexióra is szükség van.

10 tipp, ha kipróbálnád az intuitív étkezést

1. Vess véget a diétás mentalitásnak

Harrison szerint a diéták kultusza „bizonyos ételeket démonizál, másokat pedig felemel“, míg a soványságot az erkölcsi erényekkel egyenlővé teszi, ez azonban önsanyargatáshoz és bűntudathoz vezet. Ezért azt tanácsolja, dobd ki a fogyókúrás könyveket, és csak magadra koncentrálj.

2. Tiszteld az éhségedet!

Vagyis egyél, ha éhes vagy és állj meg, amikor már nem. Nassolni nem ördögtől való gondolat, főleg, ha úgy gondolsz rá, mint kisétkezésekre, a fő (reggeli, ebéd, vacsora) étkezések között. Harrison szerint fontos, hogy megismerjük az éhségérzet jeleit és ne várjuk meg, amíg koncentrációs nehézség vagy fejfájás formájában kiált ránk. 

3. Békülj ki az étellel

Tudjuk, a szénhidrát hizlal, a csoki pedig a sátán küldötte. Ám ha tiltólistára teszed ezeket a dolgokat, csak nagyobb sóvárgást érzel majd irántuk, ami könnyen faláshoz vezethet. Nem egyszerűbb megenni néha egy csokit, amikor megkívánod és megelőzni a bűntudatot?

4. Bíráld felül az élelmiszer-rendőrséget

A jó vagy a rossz fogalmát ne a fogyókúrás tanácsadók döntsék el helyetted, hanem az, hogy te hogyan érzed magad egy-egy étkezés után. Nem szereted a tojást? Akkor ne edd meg, csak azért, mert azt mondják, egészséges. Jólesik egy banánt megenni este? Ne mondj le róla mások miatt.

5. Élvezd, amit megeszel

Ahelyett, hogy bekapkodod az ételt, ízlelgesd is egy kicsit. Figyeld meg a textúráját, az ízét, az illatát és csak szimplán örülj annak, hogy finomat eszel. Ne felejtsd el, az étkezés nem csupán üzemanyagot szolgáltat a testednek, de élvezeti értéke is lehet.

pár eszik vacsora szerelmespár
Fotó: gilaxia/GettyImages

6. Ismerd meg a jóllakottság érzését

Nemcsak az éhségre kell odafigyelni, de azokra a jelekre is, amik azt mondják, hogy elég volt. Nem kell minden étkezésnek kajakómában végződnie, az a finom falat ugyanolyan jól (vagy még jobban) fog esni később is.

7. Éld meg az érzelmeidet

Ahogy a diétás mentalitás gyakran vezet szorongáshoz, bűntudathoz, úgy az étkezés is gyakran csak azt a célt szolgálja, hogy elfedjük vele a bánatunkat, magányunkat vagy más erős érzelmeket. Próbáld meg ezeket szétválasztani és feltenni a kérdést magadnak, hogy valóban van-e összefüggés az étel és az érzelmed között?

8. Tiszteld a testedet!

Az intuitív étkezés célja, hogy újra szoros barátságot köss a testeddel, az ugyanis sosem hazudik neked. Ne sanyargasd, hogy beleférjen a kisebb méretbe, hidd el, még az XS-es ruha sem oldja majd meg a problémáidat. Önmagad tisztelete és szeretete azonban lehet.

9. Mozogj!

Nem, az intuitív étkezés sem ment fel az alól, hogy felemeld a fenekedet a kanapéról. Az ép lélek ugyanis csak az ép testben létezik, utóbbihoz pedig az aktív életmód ugyanúgy hozzátartozik, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás. Ráadásul a mozgás is egy óriási tapasztalás lesz a testeddel való jó kapcsolat kialakításában.

10. Kíméletesen étkezz

Az, hogy nincsenek szigorú szabályok, nem azt jelenti, hogy az intuitív étkezés mindenféle vackok elfogyasztására ösztönöz. Épp ellenkezőleg: arra hívja fel a figyelmedet, hogy tiszteld meg magadat a minőségi ételekkel, a kiegyensúlyozott táplálkozással – és igen, közben érezd jól magad.

Kockázat? Azért van.

Amellett, hogy az intuitív étkezés számos előnnyel jár (mint például a testeddel való jó kapcsolat, a testi-lelki egyensúly és a diétás kultúra ledöntése), ne kergessünk hiú ábrándokat afelől, hogy ezzel a módszerrel fogunk több tíz kilót leadni – ugyanakkor azt sem mondjuk, hogy nem. A tested ugyanis biztosan reagál majd a változásra, de a cél nem az, hogy ez centikben, inkább a közérzetben mérhető különbség legyen. Ehhez azonban, nem győzzük hangsúlyozni, nagyfokú önismeretre és önszeretetre van szükség. Így esetleges étkezési zavar vagy étkezéshez kapcsolódó mentális és lelki problémák esetén szakember segítsége javasolt.

Mielőtt belevágsz az intuitív étkezésbe (és egyébként is), érdemes részt venni egy egészségügyi kivizsgáláson, és kikérni egy orvos, dietetikus véleményét, aki a tápanyagbevitel szempontjából személyre szabott tanácsokkal tud ellátni. Azoknak pedig, akik valamilyen egészségügyi problémával vagy ételérzékenységgel küzdenek, az állapotuknak megfelelő egészségügyi előírásokat evidenciában kell tartani, hiszen az intuitív étkezés alapelve épp az, hogy a saját testünk (olykor sajátos) igényeihez, és ne mások elvárásaihoz alakítsuk a táplálkozásunkat. Tudod, bűntudat nélkül.

Nyitókép: Nastatic / Getty Images
Forrás: womenshealthmag.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: