Mindenkivel szembe jön, sokan szeretnének is egyet, de vajon mit tud valójában az airfryer? Tényleg olyan jó vagy csak a hype óriási körülötte? Utánajártunk, és a tapasztalatokat most megosztjuk veletek.
Gasztroblogokon böngészve, a konyhai kütyük rajongójaként vagy egyszerűen csak a barátnőiddel beszélgetve, elkerülhetetlen, hogy ne jöjjön szembe veled az airfryer – mint téma, vagy akár maga a készülék, teljes valójában. Az, hogy azonnal úgy érzed-e, hogy szeretnél egyet, teljesen szubjektív dolog. Abban viszont szinte biztos vagyok, hogy „a dolog” felkelti az érdeklődésed. Pláne, ha úgy jársz, mint én, aki egy barátnőmnél a kanapén kuporogva majszoltam az isteni, ropogós bundájú rántott husit, és teli szájjal csak annyit tudtam kérdezni: „ezt hogy csináltad?”. Mire ő nemes egyszerűséggel rávágta: „hát airfryerrel!”. Természetesen nem úszta meg a kérdésáradatot (hogy az udvariasságnak is adjunk, a falat lenyelése után), de nem értem be ennyivel: hazaérve még alaposabban utánanéztem a témának, és igen, a Jézuskától a családunk is airfryert kapott. Szóval mostanra talán nyertünk annyi tapasztalatot, megismertünk annyi előnyt-hátrányt, tudunk annyi tényt és tévhitet, amelyeket már érdemes közkinccsé tenni.
Mi az az airfryer, és hogyan működik?
A technikai részletekkel nem untatnék senkit, de maga az airfryer igazából egy forrólevegős sütő. Ha ízekre szedjük a nevét (igen, tudom, ez a szóvicc tényleg elég béna), az „air” mint levegő és a „fryer” mint olajban sütő is kiadja ezt. Lényege tehát nem más, mint az, hogy a forró levegő keringtetésével készíti el az ételt úgy, mintha olajban sütnéd. Fura? Hát, azért kell bele egy kevés olaj, legalábbis a mienkbe, de így is egészségesebben lehet benne elkészíteni gyakorlatilag szinte bármit, a melegszendvicstől a húsokon, köreteken át a süteményekig.
Előnyök és hátrányok
Számomra a legnagyobb előnye az előbb említett kevés olaj, amivel kisebb konyhai dzsuvával és jóval kisebb olajszaggal jár együtt. Arról nem is beszélve, hogy így jelentősen lecsökkent a használtolaj-termelésünk. Tehát nemcsak egészség-, hanem környezetbarát is ez a találmány. A sokoldalúságát is nagyon szeretem: én a vékonyabb húsokat, sült köreteket már csak ebben készítem el. Kreatívvá is tesz, hiszen te magad is elkezdheted felfedezni, mit hogyan érdemes benne sütögetni, de az interneten is sok-sok receptet lehet találni. Illetve már Facebook-csoport is van, ahová bárki feltöltheti kedvenc receptjeit vagy segíthet a többieknek, mit hogyan érdemes elkészíteni.
De beszéljünk a sötét oldalról is. Egyik hátránya szerintem, hogy sok és sokféle készülék van a piacon, és bizony, nem mindegyikben ugyanúgy kell elkészíteni az egyes ételeket. A kis piktogramokon megtalálod ugyan, hogy milyen programok vannak krumplihoz, husihoz és így tovább, de ezek sem garantálják a teljes sikert – próbálkozni kell. A másik hátránya, hogy azért kell neki a hely. Sokak szerint még a kisebb airfryerek is elfoglalják a fél konyhapultot, ami azért szerintem túlzás. De tény, hogy ha airfryert szeretnél, állandó hellyel kell kalkulálnod számára a konyhában. Mert ez nem olyan eszköz, amit elraksz és időnként újra előveszel – úgy tényleg nem sok értelme van.
Tévhitek, amelyeknek inkább ne dőlj be
- „Nem kell hozzá olaj” – ez így, ebben a formában (sajnos) nem igaz. Bár a barátnőkkel, ismerősökkel folytatott beszélgetések során kezdek rájönni, hogy gyakorlatilag mindenkinek más az airfryere, szóval úgy fogalmaznék, hogy a mienknél nem igaz. A mi forró levegős sütőnk azért igényel egy kis olajat, de a mennyiség és az olajszag így is jócskán alulmúlja a korábbiakat.
- „Olyan, mint a sütőnek a légkeveréses funkciója, minek ez nekem?” – ez sem teljesen igaz. Mert gyorsabban melegszik fel és szerintem valahogy egyenletesebben is süt az airfryer.
- „A mi családunknak túl picike” – a férjem is ebben a hitben élt, míg Anyukám nem talált egy olyan modellt, ami meggyőzte. Merthogy választékból lassan határ a csillagos ég… rengeteg féle-fajta és különböző méretű airfryer kapható már. Mi például a mienkben akár négy-öt főre is tudunk köretet készíteni, ami kiszolgálja az igényeinket. Természetesen egy nagyobb családi eseménynél már más a helyzet, de olyankor a köretekkel úgyis másképp kalkulálunk.
- „Foltosra sül benne a hús, vagy nem sül át” – ez sem igaz. A rántott húsok szépek lesznek, belül omlósak, kívül ropogósak, ha olajspray-vel spriccelsz rájuk egy kicsit, és néha megmozgatod őket sütés közben. Az átsülést pedig tudod ellenőrizni.
Milyen recepteket érdemes először kipróbálni?
Szintén saját tapasztalat: az egyszerűeket és mások által kipróbáltakat. Utána már bátrabban fogsz tudni kísérletezni. De szerintem az elején nagyon kell a sikerélmény, amit jobban garantál például egy egyszerű köret, mint a legbonyolultabb húsétel. Hogy mégis mivel kezdd? Ha jöhet egy kis édesburgonya és bírod a finom fűszerezést, akkor próbáld ki ezt a receptet:
Kakukkfüves édesburgonya airfryerben sütve
Ha két főre készítenél egy kis snacket vagy köretet a vacsora mellé, pucolj meg és vágj fel egy édesburgonyát kb. 1 cm vastag szeletekre, majd tedd be az airfryer kosarába. Sózd, borsozd, mehet rá kakukkfű ízlés szerint, majd spriccelj rá egy kis olajat. 20 percig süsd 200 fokon, néha rázogasd meg. Ha a szeletek vastagabbra sikerültek, előfordulhat, hogy kicsit több ideig kell sütnöd, de a végeredmény biztosan isteni lesz!
Game changer – vagy mégsem?
Összességében úgy érzem, az airfryer olyan értelemben nagy változást hozott a konyhánkba, hogy több kedvem van sütni-főzni, új recepteket felfedezni, kísérletezni. Persze, voltak elrontott ételek (a rántott csirkecombokat az első héten nem tudtuk megenni, mert bármeddig sütöttem, nyersek maradtak), de összességében nekem több sikerélményt adott, mint a hagyományos sütő. Nagy game changer az egyébként tech-bolond férjemnek is, aki eddig el se tudta képzeni az életünket a sütő nélkül, most viszont már alig kapcsolja be.
De azért nem gondolom, hogy a hagyományos ételeket teljesen leváltanák az airfryerben sült menük, hiszen sem állagra, sem ízre nem lesz pont ugyanolyan egy rántott hús, mint a Nagyi olajban sült, klasszik finomsága. De ezzel együtt, ha egészségesebben és környezetbarátabb módon szeretnél főzni, és utálod az állandó takarítást meg a szagot az olajban sült cuccok után, na meg helyed is van a pulton egy airfryernek, én csak bátorítani tudlak, hogy próbáld ki. Vagy legalább teszteld bátran az így készült ételeket, ha vendégségben jársz.
Fotó: AI