Akkor ez most önpromó vagy inkább dicsekvés? Így találd meg az egyensúlyt!

Mindennapos dilemma a karrierépítésben

Ha a karrierünk építésén dolgozunk, akkor nagyon sokszor kerülünk olyan helyzetbe, amikor be kell bizonyítanunk, miért mi vagyunk a legjobbak. De hol a határ a kérkedés és az önpromó között?

Tegye fel a kezét, aki ki nem állhatja azokat az emberek, akik folyton a munkahelyi sikereikkel, a családi nyaralással vagy az újonnan vásárolt holmijaikkal kérkednek! Jó páran így vagyunk ezzel. De legyünk őszinték, mindenki szereti pozitív színben feltüntetni magát, még mi is. Az egészséges önbizalommal semmi probléma, de az önpromotálás és a hencegés között egy nagyon vékony határ húzódik, amit bizony igen könnyű átlépni. Persze az sem megoldás, ha csöndben maradunk és hagyjuk, hogy mindenki beelőzzön minket. De akkor mégis hogyan találjuk meg az arany középutat? Jöjjön néhány hasznos tanács, hogyan reklámozzuk magunkat anélkül, hogy beképzeltnek tűnnénk:

Nehéz a pályakezdők élete

Sosem voltam az a lány, aki az önbizalmáról volt híres. Ha sikerült is egy kis plusz magabiztosságra szert tennem, általában én voltam az első, aki le is rombolta azt a folyamatos hitetlenkedéssel. Mivel nem akartam a sikereimmel hencegni és nagyképűnek tűnni, ezért inkább csöndben meghúztam magam a háttérben. Amikor befejeztem a tanulmányaimat és pályakezdőként munkára vadásztam, rájöttem, ezen sürgősen változtatnom kell, különben minden lehetőséget elhappolnak előlem.

Újdonsült freelancerként a magabiztosság egyáltalán nem volt rám jellemző. Zöldfülűnek éreztem magam és a bizonytalanságomat mások is megérezték. Szerencsére gyorsan megtanultam, hogy néha nem elég, hacsak az eredményeim beszélnek önmagukért, hanem nekem is rá kell segítenem egy picit. Amint ezt sikerült elhinnem, a várva várt áttörés is megérkezett. Ez persze beletelt egy-két hónapba, de azóta tudom, hogy néha fényeznem kell önmagam, ha valamit el szeretnék érni.

Az önbizalom nem bűn

Az, hogy büszke vagy a teljesítményedre és a munkahelyi sikereidről szívesen beszélsz még nem számít kérkedésnek. A legtöbb nőről elmondható, hogy nehezebben említik meg az eddig elért eredményeiket. A Montana State University kutatásából az is kiderült, hogy amíg ezzel sokunknak meggyűlik a baja, addig gond nélkül reklámozzuk az ismerőseinket és a barátainkat. Na, de velünk így mi lesz?

Ki, ha nem te?

Olyan opció eszedbe se jusson, hogy nem te vagy a legalkalmasabb a feladatokra. Ezeket a gondolatokat gyorsan hessegesd el! Gondold végig, mi az, amiben mindenkit lepipálsz és ezt a tulajdonságod ne felejtsd el többször is megemlíteni a beszélgetések során.

Az önbizalmam feltuningolásában nekem nagyon sokat segít, ha elkezdem sorolni az erősségeimet. Így az úristen, ezt lehetetlenség ennyi idő alatt kivitelezni” és a lehet, hogy pályát tévesztettem” gondolatok szépen elillannak. Pontosan tisztában vagyok azzal, hogy még sosem csúsztam ki a határidőkből (az már mellékes, hogy hány átvirrasztott éjszakával járt ez – erre ilyenkor gondolnom sem szabad, majd később is lesz rá bőven időm).

Csak lazán

Egy ígéretes lehetőség, egy nagyszabású projekt vagy egy fontos interjú hallatán nekem gyakran inamba száll minden bátorságom. Ilyenkor feszültté válok és a nyomás miatt a kreativitásomnak teljesen nyoma vész. Ha te is hasonló cipőben jársz, akkor jót fog tenni, ha egy kicsit lazábban kezeled a helyzetet és egy minimális nemtörődöm” attitűddel vágsz neki a feladatnak. Ez segít majd abban, hogy ne élet-halál harcként tekints álmaid melójára.

A beszélgetést ne egy vallatásnak éld meg, hanem egy hétköznapi csevejként. Ha a barátaidnak könnyedén el tudod mesélni, milyen jól sikerült az előző projekted, akkor a felettesednek sem okoz majd gondot elmagyarázni!

Tűnj ki a tömegből!

A különböző workshopok, kerekasztal beszélgetések és konferenciák tökéletes alkalmat nyújtanak a kapcsolatépítésre. Ilyenkor mások is hasonló tervekkel érkeznek az eseményre, azaz minél több új emberrel meg akarják ismertetni a nevüket. Felejtsd el a klisé-beszélgetéseket és légy különlegesebb, mint a többiek. Egy szellemes bemutatkozás például azonnal felkelti mindenki figyelmét és így észrevétlenül említheted meg, miért vagy nagyszerű abban, amit csinálsz. Ha a szituáció megengedi, néhány rövid, poénos történetet a mondandódba is beleszőhetsz. Hidd el, az emberek értékelni fogják, ha nem egy újabb unalmas monológot kell végighallgatniuk!

Üdv a 21. században!

Az Instagram- és a Facebook-oldaladra könnyedén becsempészhetsz olyan posztokat, amivel a saját munkáidat reklámozod. Számolj be a követőidnek és az ismerőseidnek néhány olyan eredményről, amire büszke vagy. Sosem tudhatod, kik bukkannak a profilodra, ezért ne felejts megjelölni, hol és milyen pozícióban dolgozol!

Pont egy éve léptettek elő vagy eszedbe jutott, milyen jó volt, amikor nyáron külföldre utaztál a munkád miatt? Bátran oszd meg ezeket másokkal is! Az ünnepélyes évforduló alkalmából még egy pezsgőt is nyiss a vacsora mellé!

Nyitókép: Pekic / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: